Almanya’da Vatandaşlığa Kabuller Arttı
Almanya'da 2022'de 171 farklı ülkeden 168 binden fazla yabancının, Alman vatandaşlığına alındığı, bunlar arasında ilk sırada Suriyelilerin bulunduğu bildirildi.
Federal İstatistik Dairesi (Destatis) Alman vatandaşlığı alanların istatistiklerini yayımladığı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 2022’de vatandaşlık alan yabancıların sayısının 2021’e göre yüzde 28 artış gösterdiği, vatandaşlığa kabul edilen 168 bin 545 kişi arasında Suriyelilerin 48 bin 300 ile birinci sırada, 14 bin 235 ile Türklerin ikinci sırada, 6 bin 810 ile de Iraklıların üçüncü sırada yer aldığı ifade edildi.
Bir önceki yılla kıyaslandığında vatandaşlık alanların sayısının 37 bin arttığı ve bunun son 20 yıldaki en yüksek sayı olduğu belirtildi Alman vatandaşlığına geçenler arasında Suriyelilerin oranının yaklaşık yüzde 29’a karşılık geldiği belirtildi. Alman vatandaşlığı alan Suriyelilerin üçte ikisinin erkek, yaş ortalamasının 24,8 ve vatandaşlığa geçmeden önce Almanya’da ortalama bulunma sürelerinin 6,4 yıl olduğu bildirildi. Alman vatandaşlığına geçen Türklerin daha önce Almanya’da yaşama süreleri ise ortalama 24,2 yıl olarak kayıtlara geçti. Açıklamada, 5 bin 600 Ukraynalının da Alman vatandaşlığına kabul edildiği kaydedildi.
2021’de vatandaşlık alan Suriyeli sayısı 19 bin 100 olurken, aynı dönemde vatandaşlık alan Türklerin sayısı da 12 bin olarak istatistiklere geçmişti.
Vatandaşlığa Kabul Şartları
Mevcut yasal çerçeveye göre, vatandaşlığa geçiş için yeterli derecede Almanca bilmek, güvenli bir biçimde kendi geçimini sağlamak ve normal koşullarda en az sekiz yıl Almanya’da yaşamış olmak şartı aranıyor. Eşler ve 18 yaşın altındaki çocuklar ise, vatandaşlık alırken Almanya’da en az sekiz sene yaşamış olma şartından muaf tutulabiliyor.
Almanya’da mayıs ayında koalisyon hükûmetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi (Grüne) ve Hür Demokrat Parti (FDP), çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasadaki değişiklik konusunda sonunda anlaşmaya vardı. Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve mevcut Vatandaşlık Yasası’nı modernize etmeyi hedefleyen yasa tasarısı vatandaşlığa daha hızlı geçişi ve çoklu vatandaşlığı mümkün kılıyor. Çoklu vatandaşlığın mümkün olmasıyla, “iki vatandaşlıktan birini seçmek” şeklindeki opsiyon kuralı da komple ortadan kalkmış olacak. (AA/P)