'Fransa'da İslam'

Fransa İslam Konseyi, Yeni Yönetimini Seçti

Şubat ayında yeniden yapılanma sürecini başlatan Fransa İslam Konseyi (CFCM), 4 Haziran'da toplanarak yeni yönetimini belirledi.

Paris Büyük Camii | Fotoğraf: Andrzej Lisowski Travel/shutterstock.com

Şubat ayında yeniden yapılanma sürecini başlattığını kamuoyuyla paylaşan Fransa İslam Konseyi (CFCM), 12 Mart’ta Olağanüstü Genel Kurulunu toplamış ve il ve bölge düzeyindeki temsil kurumlarına daha fazla ağırlık vermeyi amaçlayan yeni tüzüğünü kabul etmişti. 4 Haziran’da toplanan CFCM Yönetim Kurulu, geçici olarak görevi devralacak yeni idari bürosunu seçti. 

Mevcut CFCM Başkanı Mohamed Moussaoui Eşbakan olarak görevine devam edeceği belirtilirken DİTİB Fransa Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi Başkanı İbrahim Alcı, Eşbaşkanlığı üstlenen diğer isim oldu. İslamofobiye Karşı Ulusal Gözlemevi (OCI) Başkanı Abdellah Zekri ve Millî Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG) Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Şahin ise CFCM’nin Başkan Yardımcıları olarak görevlendirildi. Nazir Ahmed Patel Genel Sekreter olarak atanırken Tarık Güner, Defterdarlık görevini üstlendi. İdari büroda görev alan diğer CFCM yöneticileri ise Saïd Aalla, Ziya Bayındır, Khalid Belkhadir, Hauman Yaakoubi ve Fatih Yazıcı oldu.

Geçici yönetimini belirleyen CFCM’nin sıradaki çalışması, yeni bir seçim yönetmeliği hazırlamak olacak.

Fransa’da Müslümanların Temsili ve Fransa İslam Konseyi

16 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2003 yılından beri Fransız devleti ile Müslümanlar arasındaki resmî temsil kurumu olan CFCM’ye, valiler tarafından atanan yerel aktörlerden oluşan Fransa İslam Forumu (FORIF) lehine son verdiğini açıklamıştı. CFCM İmamlar Şartnamesi sürecinde ikiye bölünmüş, şartnameyi kabul etmeyen federasyonlar İçişleri Bakanlığı tarafından cumhuriyet değerlerini kabul etmemekle suçlanmıştı. Bu durum CFCM’nin içinde fikir ayrılıklarına ve ardından üyelikten ayrılmalara neden olmuştu. Şubat 2022’ye gelindiğinde Macron hükûmetinin girişimiyle FORIF kurulmuş ve CFCM’nin görevlerini yapamaz hâle geldiği gerekçe gösterilerek, devletin İslami cemaatlerle yeni diyalog organının FORIF olacağı açıklanmıştı.

Macron’un “son verme” açıklamasına rağmen varlığını sürdüren CFCM’nin paylaştığı rakamlara göre CFCM Fransa’daki Müslümanlara ait yaklaşık 2 bin 500 ibadet yerinden 1100 kadarını temsil ediyor. Başta Fransa Camileri Birliği (Union des mosquées de France, UMF), Fransa Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), Millî Görüş İslam Konfederasyonu (CIMG France), Tebliğ Cemaati (Foi et Pratique) olmak üzere CFCM’ye üye 6 İslami dernekler federasyonu bulunuyor.  CFCM, üye dernek ve federasyon sayısının yeni reformla birlikte önemli ölçüde artacağını tahmin ediyor.  (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler