'Marienne Fonu'

“İslami Bölücülükle” Mücadele Adına Usulsüzce Dağıtılan Fon

Fransa'da "İslami bölücülük" ve aşırılıkla mücadele amacıyla oluşturulan fonun dağıtımında yolsuzluk yapıldığı iddiası savcılığı harekete geçirdi.

Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Marlène Schiappa. Fotoğraf: Victor Velter - Shutterstock.

Fransız basınına göre, savcılığın kararıyla, fonla iltisaklı Bakanlıklar Arası Suçu ve Radikalleşmeyi Önleme Komitesinin (CIPDR) eski başkanı Christian Gravel’in yanı sıra Askeri Hazırlık ve Beden Eğitimi Dernekleri Birliği (USEPPM) yöneticileri Mohamed Sifaoui ve Cyril Karunagaran’ın evleri arandı. Aramalar, “kamu parasını zimmete geçirme” ve “güveni kötüye kullanma” gibi gerekçelerle Ulusal Mali Savcılık Ofisinin (PNF) kararıyla başlayan, Marianne Fonu hakkındaki soruşturma kapsamında yürütülüyor.

Soruşturma Süreci

Nisan 2021’de dönemin Vatandaşlıktan Sorumlu Bakanı Marlene Schiappa tarafından duyurulan 2,5 milyon avroluk Marianne Fonu, tarih öğretmeni Samuel Paty’nin Ekim 2020’de öldürülmesi üzerine “ayrılıkçılıkla mücadele” adı altında oluşturulmuştu.

Fonun yönetimi, CIPDR’ye verilmişti. Marianne Fonu’nun yasa dışı şekilde kullanıldığı iddiaları üzerine PNF mayısta soruşturma başlatmış, İçişleri Bakanlığına bağlı İdari Genel Denetim (IGA) kurumu da fona ilişkin yaptığı denetimler sonrası 6 Haziran’da rapor yayımlamıştı.

Rapor, Marianne Fonu’nun harcamalarına ilişkin CIPDR’in ağır ihmallerde bulunduğunu ortaya çıkarmış, bunun üzerine CIPDR Başkanı Christian Gravel istifa etmişti. Raporda ayrıca, Sifaoui’nin yöneticilerinden olduğu USEPPM’in bu fondan aldığı hibeyi amacına uygun kullanmadığı belirtilmişti.

Marianne Fonu’nun Hikâyesi

Nisan 2021’de dönemin Vatandaşlıktan Sorumlu Bakanı Marlene Schiappa tarafından duyurulan 2,5 milyon avroluk Marianne Fonu, tarih öğretmeni Samuel Paty’nin Ekim 2020’de öldürülmesi üzerine “İslami bölücülükle mücadele” adı altında oluşturuldu.

Marianne Fonu’nun yönetimi, Bakanlıklar Arası Suçu ve Radikalleşmeyi Önleme Komitesine (CIPDR) verildi. Bu fonun yasalara aykırı şekilde kullanıldığı iddia ediliyor.

Fransız kamu yayıncısı France 2 ve haftalık dergi Marianne, Mart 2023’te bazı derneklerin bu fonu haksız yere kullandığını haberlerine taşıdı.

Fonu Kullanan Siyasiler, Müslüman Aktivistleri Hedef Aldı

Le Monde gazetesinde de 3 Haziran’da yayımlanan araştırma, bu kamu fonunu kullanan bazı muhalif siyasilerin, İslamofobiyle mücadele eden aktivistlerin, Anadolu Ajansı (AA) ve Fransa’daki muhabirini hedef aldığını ortaya koydu.

Fonu yasa dışı şekilde kullanıldığı iddiaları üzerine Ulusal Mali Savcılık Ofisi (PNF) soruşturma başlattı, İçişleri Bakanlığına bağlı İdari Genel Denetim (IGA) kurumu da Marianne Fonu’na ilişkin yaptığı denetimler sonrası rapor yayımladı.

Ardından Senato, soruşturma komisyonu kurdu. Fondan sorumlu komitenin başkanı Christian Gravel’in ifadesini alan Senato, gelecek hafta Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Schiappa‘yı sorgulayacak.

Ciddi İhmaller Söz Konusu

IGA’nın 6 Haziran’da yayımladığı rapor, Marianne Fonu’nun harcamalarına ilişkin CIPDR’nin ağır ihmallerde bulunduğunu ortaya çıkardı. Rapor, fonun bir derneğe verdiği hibenin amacına uygun kullanılmadığını ve CIPDR’nin denetimlerde ihmallerde bulunduğunu gösterdi.

IGA’nın ay sonunda bu konuyla ilgili ikinci raporunu yayımlaması bekleniyor. İlk raporun yayımlanmasının ardından CIPDR Başkanı Gravel istifa etti.

Gravel’in CIPDR’nin başına geçtikten sonra siyasi çizgisinin tamamen değiştiği belirtilen kurumun Fransa’da Müslümanlara ait dernek ve İslamofobi ile mücadele eden isimleri hedef aldığı kaydediliyor.

Schiappa’ya İstifa Çağrısı

Fransız BFMTV kanalına 6 Haziran’da konuk olan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Meclis Grup Başkan Vekili Mathilde Panot, fonu kullananlardan biri olmakla suçlanan Schiappa’nın ve bakanlığın siyasi sorumluluğunun bulunduğunu ifade etti.

Panot, kamu çalışanlarının değil Schiappa’nın istifa etmesi gerektiğini belirtti. LFI Milletvekili Antoine Leaument da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gravel’in istifa etmesinin bir sorunun varlığını gösterdiğine dikkati çekti. Leaument, diğer ilgili kişilerin istifa etmesi gerektiği yorumunu yaptı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fransa'da "Ayrılıkçılıkla Mücadele" Fonunda Skandallar Bitmiyor
    2023-06-14 15:52:34

    […] Marianne Fonu’nun harcamalarına ilişkin CIPDR’in ağır ihmallerde bulunduğunu ortaya çıkarmış, bunun […]

Son Yüklenenler