'Sıla Yolu'

Karayoluyla İzin Rehberi: Yol Yardımı ve Sağlık Sigortası

İzin döneminde Almanya’dan Türkiye’ye karayoluyla giderken karşılaşabileceğiniz başta araç arızası, sağlık sigortası olmak üzere karşılaşabileceğiniz aksilikleri ve çözüm yollarını sizler için derledik.

Fotoğraf: Gökhan Zobar - AA.

Almanya’dan Türkiye’ye izin dönemi başlıyor. Yaz tatiline en erken giren eyalet Kuzey Ren-Vestfalya. Bu eyalette okullar 22 Haziran tarihinde kapanacak ve 4 Ağustos tarihinde açılacak. Tatile en geç çıkan eyalet ise Bavyera. Bavyera’da okullar 31 Temmuz’da kapanırken, 11 Eylül tarihinde öğrenciler okullarına dönmeye başlayacak.

Türkiye’ye karayoluyla gidecek olan yolcular için hazırlıklar başladı. Almanya’dan Türkiye’ye karayoluyla giderken karşılaşabileceğiniz aksilikleri ve çözüm yollarını sizin için listeledik.

Türkiye’ye İzin Yolunda Aracıyla Yolda Kalan Sürücüler Ne Yapmalı?

Yolculuk sırasında araç arızası veya diğer acil durumlarla karşılaşmak sürücüler için oldukça stresli olabilir. Bu gibi sorunların giderilmesi için Alman Otomobil Kulübü (ADAC) gibi Avrupa’da otomobil kulüpleri bulunmaktadır. Otomobil kulüpleri üyelerine sağladıkları kapsamlı yardım hizmetleriyle yolculuk esnasında yolda kalanlara güvenli ve rahat bir hizmet sunmaktadırlar. Almanya içerisinde yolda kalanlar ADAC ve diğer ülkelerde yolda kalanlar da ADAC’nin partnerlerinin yardımından faydalanabilir ve sorunlarını çözmek için gerekli destek alabilirler.

Yol Yardımı Ekibi Nedir ve Hizmetleri Nelerdir?

Yol yardımı ekibi, yolda kalan ADAC üyelerinin yanında olmak için hızlı bir şekilde harekete geçer. Genel olarak Almanya’daki sürücüler ADAC üyesidirler.

ADAC üyeleri, + 49 89 22 22 22 no’lu telefon hattını kullanarak yardım talebinde bulunabilirler. (Üye sayısı çok olduğu için ADAC servis numarası paylaşılmıştır. Diğer kulüplere üye olanların yola çıkmadan önce mutlaka servis numaralarını öğrenmeleri tavsiye olunur.)

İlgili otomobil kulübü hasarı kaydeder ve olayı bulunduğunuz ülkedeki partner otomobil kulübüne ileterek çözüm sürecini başlatır. Partner otomobil kulübü, bulunduğunuz yerde bir yol yardım ekibi veya çekici hizmeti ayarlar. Üyelerin üyelik bilgileri bu ekiplerle paylaşılır ve herhangi bir ödeme talep edilmez. Aracın arıza yerinde tamir edilememesi durumunda, üyelerin aracı en yakın yetkin oto servisine çekilir.

Yolda Kalanların Masraflarını Kim Öder?

ADAC ve partner otomobil kulüpleri, yol yardımı ve aracın servise çekilmesi için herhangi bir ödeme talep etmezler. Ancak bazı durumlarda masraflar ortaya çıkabilir. Aracın tamir görmesi gerektiğinde, araba sahibi ile servis arasında görüşülür ve masraflar üyeden talep edilir. Servis ile ilgili sorunlar ortaya çıktığında, otomobil kulübü arabuluculuk yaparak çözüm bulmaya yardımcı olur.

Yol Yardım Ekibinin Ek Hizmetleri Var mıdır?

Yolda kalan sürücülerin ihtiyaçlarına göre, partner otomobil kulübü ek hizmetler de sunabilir. Bu hizmetler arasında otel rezervasyonu ve kiralık araç temini gibi seçenekler bulunur.

İzin Yolunda Ne Tür Sahtekarlıklar Olabilir?

Tatilcilerin güvenliği, seyahat planlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Son zamanlarda bazı dolandırıcılar tatilcileri tuzağa düşürme girişiminde bulunmaktadır.

Örneğin gerçek ADAC yol yardım ekiplerinin araçlarına şaşırtıcı bir benzerlik gösteren başka araçlar kullanılmaktadır. Bu araçların bazıları o kadar gerçekçi olabilir ki, tatilcileri kolayca kandırılabilir. Ayrıca dolandırıcılar kendilerini ADAC yol yardım ekibinin personeli olarak tanıtabilir ve bu da insanları daha fazla güven duymaya teşvik eder.

Bu Dolandırıcılara Karşı Ne Yapmalı?

ADAC yetkililerinden alınan bilgiye göre; ADAC’nin dış ülkelerde kendi yol yardım filosu bulunmamaktadır ve o ülkelerdeki yetkili hizmet sağlayıcılarının ADAC logosu ve ibaresini kullanması yasaktır. Dolayısıyla ADAC logosu ve ibaresi taşıyan araçlara dikkat etmek ve durum şüpheliyse ivedilikle yetkililere bilgi verilmesi tavsiye olunur.

Dolandırıcılar, tatilcileri tuzağa düşürmek için otoyol kenarlarında bekleyerek arabası bozulan insanlara yardım teklif ediyorlar. Bu suç çeteleri, araçlarında telefon sinyalini bozarak cep telefonlarının çekmemesini sağlayan düzenekler bulunduruyorlar. Bu durumda, tatilcilerin yurtdışı acil yardım hattına bağlanmaları zorlaşabilir. Bu tür bir durumla karşılaşan tatilciler, önce araçlarını kilitlemeli, birkaç metre uzaklaşmalı ve güvenli bir yerden ADAC yurtdışı acil yardım hattını aramalıdır. Buna ek olarak bulunduğunuz ülkedeki T.C. Büyükelçiliği ile iletişime geçilmesi tavsiye edilir (www.konsolosluk.gov.tr). Yolcuların geceyi geçirecekleri otoparkların güvenliğine dikkat etmesi ve araçlarını gözetimsiz bırakmamaları da önemlidir.

Böyle bir mağduriyet yaşandığında mutlaka suç duyurusunda bulunmalıdır. Dolandırıcıların taktikleriyle karşılaşmamak için daha dikkatli olunması ve şüpheli durumları yetkililere bildirmesi gerekmektedir. Tatilciler yol boyunca araçlarını güvende tutmalı, güvenli kaynaklardan yardım talep etmeliler. Acil durumlarda Dışişleri Bakanlığının 7/24 hizmet veren +90 312 2922 929 resmî iletişim telefonunu bilmek de önemlidir.

Yolda Özel Sağlık Sigortası

Almanya’daki genel sağlık sigortası her ne kadar Avrupa’da geçerli olsa da mutlaka daha konforlu bir seyahat için yabancı ülkeler için özel sağlık sigortası (Alm. “Auslandskranschutzversicherung”) yaptırılması tavsiye olunur.

Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinden Ücretsiz Nasıl Faydalanabilirim?

Bilindiği üzere Almanya ve Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmaktadır. Bu sebeple iki ülke sigortalıları gerekli belgeleri almaları şartıyla tatil sürelerinde sağlık hizmeti alabilmektedirler. Bu belgelere T/A ve AT belgeleri denir.

Almanya’dan Yola Çıkmadan Önce T/A Belgesini Nasıl Alabilirim?

Almanya’da A/T Belgesi alırken, AOK gibi sigorta kurumlarına, sigortalının telefon ya da e-posta ile isim, soy isim ve sigorta (üyelik) numarasını vererek müracaatı yeterli olmaktadır. Bu müracaatın ardından ilgili kurum sigortalıya belgesini posta ya da e-posta ile ücretsiz olarak göndermektedir. Bireysel olarak başvurmak çoğu zaman gerekli değildir. Fakat her sigorta kurumunun farklı uygulaması olabileceği için belge tanzim etmeden önce sigorta kurumunu aramak gerekir.

T/A Belgesi Türkiye’de Nasıl Kullanılır?

Vatandaşlara sağlık hizmet alım işlevi için T/A belgesi ilgili kişiye veya aile fertlerine eskiden sağlık karnesi üzerinden verilirdi. 2017 yılında itibaren elektronik ortamda YUPASS numarası üzerinden sunulmaya başlandı. SGK, elektronik işlem ağına yurtdışında yaşayan vatandaşları da ekledi.

Hizmet alınan hastane veya kuruluş, kişi veya aile fertleri ile ilgili olarak tüm işlemleri online ortamda yapabilmektedir. YUPASS numarasının alınması için en yakın SGK İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkezlerine Almanya’dan getirilen sağlık yardım belgesi ile müracaat etmek yeterli olacaktır.

Kronik Hastalar İçin Farklı Bir Belge Gerekir Mi?

Eğer kronik bir hastalığınız varsa ve Almanya’dan Türkiye’ye gidecekseniz sigorta kurumunuzdan T/A 12 belgesi almanız gerekmektedir. Bu aldığınız belgeyi herhangi bir SGK kurumuna ibraz ettikten sonra yine Türkiye’de hastalığınızla alakalı tüm hizmetleri ve ilaçları ücretsiz almanız mümkün olacaktır.

T/A Belgesiyle Türkiye’de İstediğim Doktora Gidebilir Miyim?

Yeni uygulamada artık eskiden olduğu gibi istenilen doktora gidilememekte ve ilaç alınamamaktadır. Ücretsiz sağlık hizmeti alabilmek için mutlaka hastanelerin acil servisinde kayıt yaptırıldıktan sonra gerek görüldüğü taktirde istenilen uzman doktora havale ettirilebilir.

Başka bir alternatif olarak Türkiye’de istediğiniz doktordan hizmet alıp daha sonra hizmet ücretini ödedikten sonra Almanya’daki sağlık sigortanızdan ödediğiniz faturanın tamamını veya bir bölümünü geri almanız mümkündür.

Ramazan Eroğlu

Eroğlu, Almanya’daki Hannover Başkonsolosluğunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliğinde çalışmaktadır.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler