'Hanau'

Hanau Saldırganının Babasından Mağdurlara Mektuplu Taciz

Almanya’nın Hanau şehrinde 19 Şubat 2020’de gerçekleştirdiği ırkçı saldırılarda 9 kişiyi katleden aşırı sağcı saldırganının babasının kurbanlardan birinin ailesine mektup gönderdiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: @Abdulhamid Hoşbaş - AA

Almanya’nın Hanau şehrinde 19 Şubat 2020’de gerçekleştirdiği ırkçı saldırılarda 9 kişiyi katleden aşırı sağcı saldırganının babasının kurbanlardan birinin ailesine mektup gönderdiği ortaya çıktı.

Hanau saldırganın babası 76 yaşındaki Hans-Gerd R., saldırıda 19 yaşındaki oğlu Ferhat Ünvar’ı kaybeden Serpil Temiz Ünvar’ın eşi ve çocuğuyla yaşadığı evin önüne sık sık kurt köpeğiyle gelip, uzun uzun bekleyerek taciz etti. Hans-Gerd R., Ünvar ailesine ayrıca tehdit ve şantaj içeren mektuplar yolladı. Katilin babası daha önce yazdığı mektuplarda da tehdit ve tacizlerde bulunmuştu.

Ünvar ailesinin Hanau’daki evi, saldırganın babasının yaşadığı evden sadece birkaç yüz metre uzakta. Aile, Hans-Gerd R. tarafından defalarca taciz edildi ve korkutma/sindirme girişimlerine maruz kaldı.

“Geldiğiniz Yere Geri Dönün”

R. gönderdiği mektuplarda Temiz Ünvar’ı ve “gruplarını” kamu düzeni, güvenlik ve Alman halkı için “büyük bir tehdit” olarak nitelendirdi ve ayrıca geldikleri yere geri dönmelerini istedi: “Açıkça söylemek gerekirse, eğer bir göçmen olarak Alman halkının ülkesi hoşunuza gitmiyorsa, o zaman lütfen bir an önce oradan ayrılın ve lütfen geldiğiniz yere geri dönün.”

2020’de Hanau’daki ırkçı saldırıda oğlunu kaybeden Serpil Temiz Ünvar, gündelik hayatta ırkçılığa maruz kalan çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler için bir irtibat noktası olan “Ferhat Ünvar Eğitim İnisiyatifi”ni kurdu. Burada çocuk ve gençlere ırkçılık ve faşizmin yol açtığı tehlikeler anlatılıyor, demokratik, sosyal ve kültürel olarak kendilerini geliştirmelerine katkı sağlanılıyor. İnisiyatif aynı zamanda gündelik yaşamda ırkçılıkla karşılaşanlara danışmanlık hizmeti de veriyor. Aileye göre, İnisiyatif’in çalışmaları katilin babasını rahatsız ediyor ve kendisi bunları engellemek için tacizlerde bulunuyor.

Saldırganın Babası Kurbanların Yakınlarını Sürekli Rahatsız Ediyor

Mayıs ayının ortasında Hans-Gerd R., Temiz Ünvar’a, “Alman halkı ile göçmenler arasında barış içinde bir arada yaşama sınırını aşmış” olduğunu yazdı. R. mektupta kendisini “Federal Almanya Cumhuriyeti’nin ortak sahibi” olarak tanımladı ve Temiz Ünvar’a Hans-Gerd R., R. ailesi ve Almanya Federal Cumhuriyeti aleyhindeki tüm “iftira, ihlal ve yayınları” kaldırması çağrısında bulundu.

Saldırganın babasının aynı zamanda milyonlarca avroluk tazminat taleplerinde bulunduğu biliniyor. Hans-Gerd R. yazdığı mektuplarda ikametgah adresini “R. Anma Evi” olarak adlandırıyor.

Temiz Ünvar, R.’in, oğlu gibi ırkçı olduğunu ve oğlu ve eşinin ölümünden kendisini sorumlu tuttuğunu düşünüyor: “Bu muhtemelen beni ve ailemi tehdit etmeye devam etmesinin bir nedeni.”

Bu duruma Temiz Ünvar’ın hem çocukları hem de kendisi için katlanmak zor. Aile 27 yıldır Hanau’da yaşıyor. “Onunla hiçbir ilgimizin olmasını istemiyoruz. Umarım uzaklaşır ve bizi sonunda rahat bırakır.” diyen aile, tüm yetkili ve sorumluların durumu açıklığa kavuşturmak için mümkün olan her şeyi yapmalarını umuyor.

Hanau Belediye Başkanı Kaminsky Suç Duyurusunda Bulundu

Temiz Ünvar, R.’nin Mayıs ayı ortasındaki mektubunu polise ve Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky‘e (SPD) iletti. Bunun üzerine belediye başkanı, baba hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Kaminsky mektubu “yazılı olarak belgelenmiş ırkçılık” ve “iğrenç” olarak nitelendirdi.

Yine de, “Temel olarak, yasal olanaklar sınırlıdır. Biz Hanau belediyesi ve polisi olarak hukukun üstünlüğü çerçevesinde hareket etmek zorundayız.” diyen Kaminsky, “Eğer Bay R.’in hukuk devletine karşı ihlallerinden haberdar olursam, hemen suç duyurusunda bulunacağım.” açıklamasında bulundu. Kaminsky, Mart ayında saldırganın babasının eylemlerini “örtülü bir terör” olarak tanımlamıştı: “Tabii ki, babanın ikamet ettiği yeri değiştirip şehri terk etmesi daha iyi olur. Bu onun için de daha iyi olur. Ancak, (babayı) buna zorlamak için yasal bir yol yok.”

Temiz Ünvar tarafından yapılan suç duyurusu nedeniyle Hans-Gerd R. hakkında ırkçılık suçlamasıyla yeni bir soruşturma başlatıldı. Ayrıca Hanau Mahkemesi R.’nin Serpil Temiz Ünvar ve aile bireylerine yaklaşma yasağı getirdi. Buna göre R.’nin Ünvar ailesinin evine 70 metreden fazla yaklaşması ve uzaktan iletişim araçları kullanarak dahi iletişime geçmesi yasaklandı. Bu da demek oluyor ki, Hans-Gerd R. Ünvar ailesine göndereceği her bir mektupla suç işlemiş olacak. Böyle bir durumda R., 250.000 avroya kadar para cezası veya altı aya kadar hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya kalabilir.

Bugüne Kadar Baba Hakkında 48 Dava Açıldı

R. daha önce de aile bireylerine ve yaşadıkları eve yaklaşmama cezası almıştı. Ancak kendisi bunları ihlal etmiş, geçici olarak gözaltına alınmış, para cezalarına çarptırılmıştı. Para cezalarını ödemeyince kısa süre gözaltına alınmış, savcılık cezasına karşılık gelen miktarda mallarına el koyunca serbest bırakılmıştı.

R. hakkında şimdiye kadar Hanau Başsavcılığı tarafından  hakaret, tehdit, asılsız suçlama, ev dokunulmazlığına tecavüz, infaz görevlilerine direnme gibi suçlamalar nedeniyle 48 dava açılmıştı. 30 vakada, baba, saldırı kurbanlarının yakınlarına yaklaştığı iddiasıyla, Şiddetten Koruma Yasasını ihlal etmekle suçlanmıştı. R. 6 kez ihlal nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı. İki davada verilen hakaret cezası da artık kesinleşmişti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler