'Almanya'

“Her Beş Çocuktan Biri Yoksulluk İçinde Yaşıyor”

Almanya Çocuk Yardım Kurumunun (Kinderhilfswerk) hazırladığı rapora göre ülkede çocuk yoksulluğuna karşı yeterince mücadele edilmediği düşünülüyor.

Fotoğraf: Micha Weber - Shutterstock.

Almanya Çocuk Yardım Kurumunun “2023 Çocuk Raporu”, Almanya Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Lisa Paus, kurumun başkanı Thomas Kürger ve genel müdürü Holger Hoffmann tarafından başkent Berlin’de tanıtıldı.

Halk, Yoksullukla Mücadelede Daha Fazlasını Bekliyor

Raporda, Almanya’da her 5 çocuktan birinin yoksulluktan etkilendiğine işaret edildi. Rapor bünyesinde yapılan ankete katılan yetişkinlerin yüzde 72’si, Almanya’da yoksullukla mücadele edilip edilmediğine ilişkin soruya “oldukça az” veya “çok az” yanıtını verdi.

Almanya’da çocuk yoksulluğunun sebepleri arasında ülkedeki gelirlerin yeterli düzeyde olmaması, tek başına çocuk yetiştiren anne veya babanın yeterince desteklenmemesi, yoksulluktan etkilenen çocukların iyi eğitim alması konusunda fırsatlara sahip olmaması ve siyasetçilerin bu konuyla yeterince ilgilenmemesi olarak gösterildi.

Raporda, yetişkinlerin yüzde 62’sinin, çocuk yoksulluğuyla mücadele için vergilerin yükseltilmesine onay verdiği kaydedildi.

5 yıl öncesine göre devletin ve toplumun yoksullukla “çok az” mücadele ettiğini söyleyen yetişkinlerin oranının yüzde 13 arttığına işaret edilen raporda, özellikle 4 kişiden birinin bu konuda çok az şey yapıldığını ifade ettiği aktarıldı ve bunun endişe verici olduğu vurgulandı.

Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Lisa Paus (ortada), Almanya Çocuk Yardım Kurumu Başkanı Thomas Kürger (sağda) ve Genel Müdürü Holger Hoffmann (solda) . Fotoğraf: Erbil Başay – AA.

Çocuk Yoksulluğu Yıllardır Yüksek Seviyede

Bakan Paus, raporun toplumun en önemli sorunlarından birine ışık tuttuğunu belirterek, “Çocuk yoksulluğuyla mücadele konusunda alınan önlemlerin yetersiz olduğuna hak veriyorum. Bizde (Almanya’da) çocuk yoksulluğu yıllardır yüksek seviyede. Her 5 çocuktan biri yoksulluk içinde yetişiyor.” dedi. Yoksulluğun toplumda ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Paus, bunun başlıca sebebi olarak ebeveynlerin yeteri kadar gelire sahip olmamasını gösterdi.

Paus, bunun için istihdam piyasasının geliştirilmesi ve çocuk yoksulluğuyla mücadele kapsamında “temel güvence yasasının” yürürlüğe girmesi gerektiğini anlattı. Söz konusu yasaya ilişkin müzakerelerin sürdüğünü aktaran Paus, ağustos sonunda yasa tasarısının hazır olacağını kaydetti.

Almanya Çocuk Yardım Kurumu Başkanı Thomas Kürger de 2023 raporunun siyasetçilerin ve toplumun çocuk yoksulluğuna karşı daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek, bunun için yeterli mali kaynağa ve kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Bu raporun öncesinde de medyaya yansıyan istatistikler, çocuk yoksulluğunun Almanya’da acil bir sorun olmaya devam ettiğini gösteriyordu. 2020 itibarıyla, yaklaşık 2,8 milyon çocuk çocuk yoksulluğundan etkilenmiş veya çocuk yoksulluğu riski altındaydı. Yoksulluktan etkilenen çocuk ve ergenlerin ruh sağlığı, özgüven ve uzun vadeli mali kırılganlıkla ilgili sorunlar yaşadığı ve bu nedenle sadece okul hayatlarının ve akademik başarılarının değil, sosyal hayatlarının ve psikolojik sağlıklarının etkilendiğine dikkat çekiliyordu. Kamuoyundaki tartışmalarda gündeme gelen çözüm önerilerinin başında düşük gelirli ailelere daha fazla maddi destek sağlanması ve çocuk yoksulluğuna doğrudan cevap verilebilmesi amacıyla çocuk temel gelir yardımlarının sağlanması geliyor. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler