'Fransa'

Marianne Fonu Skandalında Marlène Schiappa, Sorumlu Bulundu

Fransa'da "İslamcı bölücülük" ve aşırılıkla mücadele misyonuyla oluşturan fonların yönetimi ve dağıtımındaki usulsüzlüklerle ilgili yapılan senato soruşturmasında Bakan Marlène Schiappa sorumlu bulundu.

Fotoğraf: Obatala-photography - Shutterstock.

Fransa’daki mevcut hükûmetin Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Marlène Schiappa, son haftalarda ortaya çıkan Marianne Fonu skandalı nedeniyle eleştirilerin merkezindeydi ve skandalı soruşturan senato komitesi tarafından ifadesi alınmıştı.

Marianne Fonu Skandalında Süreç Nasıl İlerledi?

Nisan 2021’de dönemin Vatandaşlıktan Sorumlu Bakanı Marlène Schiappa tarafından duyurulan 2,5 milyon avroluk Marianne Fonu, tarih öğretmeni Samuel Paty’nin Ekim 2020’de öldürülmesi üzerine “ayrılıkçılıkla mücadele” adı altında oluşturulmuştu. Fon, belirli derneklere hibe tahsis etmeyi ve “İslamcı” propaganda ve internet ortamlarındaki “bölücü” söyleme karşı kampanyaları finanse etmeyi önceliyordu.

İlk olarak; Fransız kamu yayıncısı France 2 ve haftalık dergi Marianne, Mart 2023’te bazı derneklerin bu fonu haksız yere kullandığını haberlerine taşımıştı. Bu usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları, Senatonun oluşturduğu soruşturma komitesi tarafından soruşturulmasına yol açtı. Açılan soruşturmada, fonun yönetimini yapan Bakanlıklar Arası Suçu ve Radikalleşmeyi Önleme Komitesinin (CIPDR) eski başkanı Christian Gravel’in yanı sıra Askeri Hazırlık ve Beden Eğitimi Dernekleri Birliği (USEPPM) yöneticileri Mohamed Sifaoui ve Cyril Karunagaran’ın ifadeleri alınmış ve evleri aranmıştı. Daha sonra Bakan Schiappa da ifade vermişti.

Komitenin Değerlendirmesine Göre Marlène Schiappa’nın Hataları

Soruşturma komitesinin 6 Temmuz 2023 tarihinde açıklanan tespitleri, Marlène Schiappa ve Marianne Fonu’na karşı oldukça sert eleştiriler getirdi. İki ay süren soruşturmanın sonunda komitedeki senatörler, söz konusu fonu “amatörce” yürütülen bir “iletişim operasyonu” olarak değerlendirdi.

Soruşturma raporunda, Schiappa’yı siyasi sorumlulukla suçlarken fonların yönetiminde şeffaflığın sağlanmadığının, özen gösterilmediğinin, titiz çalışılmadığının ve büyük bir başarısızlığa imza atıldığının altı çiziliyor. Komite, ayrıca, Schiappa’nın hibeden faydalanacak kişi, kurum ve faaliyetlerin seçim sürecinde etkisi olup olmadığına dair de önemli soru işaretleri olduğunu ifade ediyor.

Raporun sonuçları Marlène Schiappa’nın siyasi geleceği açısından önemli sonuçlar doğuracağa benziyor. Senato, bu soruşturmanın neticesinde Marianne Fonu’nun başarısızlıkları ve eksikliklerinden Schiappa’yı şahsen sorumlu tuttu. Schiappa, ifadesinde bazı soruları detaylarını “hatırlayamadığı” için cevaplamamış ve yaptığı bazı açıklamalar “rahatsız edici” bulunmuştu. Komitenin yaptığı genel değerlendirme, fonun kötü yönetildiği ve vaatlerini yerine getirmediği yönünde oldu. Medyada, kamuoyuyla paylaşılan bulguların ciddi ve Schiappa’nın güvenilirliğine zarar verici olduğu ifade ediliyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler