'Türkiye'de Deprem'

Depremzedelere Özel Vize Uygulaması Sona Eriyor

Almanya, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yönelik başlattığı özel vize uygulamasını sona ereceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, başvurulardaki azalıştan hareketle normal prosedürün yeterli olacağını düşünüyor.

Fotoğraf: TK Kurikawa - Shutterstock.

Almanya’da federal hükûmet, Türkiye ve Suriye’den gelen depremzedelere yönelik uyguladığı özel prosedürü uzatmama kararı aldı. Özel prosedürü sona erdireceklerini açıklayan Dışişleri Bakanlığı, acil vize başvurularda gözlemlenen “keskin düşüş” nedeniyle böyle bir karar aldıklarını belirtti. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları başvurulardaki azalmadan hareketle normal vize prosedürünün yeterli olacağını fikrinde.

Özel Uygulama, 6 Ağustos’ta Sona Erecek

Şubat ayının başında Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’nin bazı bölgelerinde şiddetli depremler meydana gelmişti. Sadece Türkiye’de 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, on binlerce bina yıkıldı ve milyonlarca insan evsiz kaldı. Almanya ve çeşitli Avrupa ülkeleri, aileleri ve akrabalarının yanına gelmek isteyen depremzedelere yönelik özel vize programı başlatmıştı. Almanya Dışişleri Bakanlığına göre, o tarihten bu yana “hızlandırılmış” vize prosedürü kapsamında 12 bin 300 kişiye Schengen vizesi, 3 bin 800 kişiye ise aile birleşimi kapsamında ikamet izni verildi. Vize verilenlerden 1558 kişinin Suriye vatandaşı olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülke medyasına yaptığı açıklamada “Tüm bunları, bu başvurulara diğer başvurulara kıyasla çok güçlü bir öncelik vererek mümkün kıldık.” dedi ve diğer başvuru sahiplerinin de başvurularının belirli bir süre içinde işleme konulması hakkına sahip olmaları nedeniyle özel vize uygulamasının ancak belirli bir süre için haklı görülebileceğini sözlerine ekledi. Bu nedenle, özel vize programının 6 Ağustos’a kadar devam edeceği açıklandı.

Almanya’ya Gelen Depremzedeler, Oturum İzni Alabilecek mi?

Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise, depremzedeler için vize süresi sona erdiğinde ikamet hakkının da sona ereceğini hatırlattı. Bu durum, söz konusu depremzedenin oturum hakkına sahip olup olmayacağına illerdeki Yabancılar Dairesi (Ausländerbehörde) yetkililerinin karar vereceği anlamına geliyor. Sözcü, “Dolayısıyla, şu anda burada bulunan ve bu yönetmelikle Almanya’ya gelen kişilerin de Yabancılar Dairesine oturum izni başvurusunda bulunabileceği kesin” şeklinde konuştu.

Şubat ayında başlatılan “kolaylaştırılmış” vize prosedürü, başvuru değerlendirme sürelerinin kısaltılmasına rağmen istenen belgelerin çokluğu, Almanya’daki sponsorlarda aranan mali şartlar ve bazı başvuruların depremzede kişinin Schengen Bölgesi’nde kalmaya devam edebileceği ihtimaline dair “makul şüphe” gerekçesiyle reddedilmesi nedeniyle uzun süre eleştirilerin hedefi olmuş ve depremzedelere gerçek bir kolaylaştırmanın sağlanmadığı iddia edilmişti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler