'Türkiye'

“Vize İşlem Ücreti” Diyerek Dolandırdılar!

Türkiye'de dolandırıcılar sahte danışmanlık siteleri üzerinden vize işlem ücreti adı altında birçok kişiden para topladı. Dolandırılanlar arasında depremzedeler ve Erasmus öğrencileri de bulunuyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif.eu

Türkiye’de siber suçlarla mücadele kapsamında İzmir merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonda “Vize İşlem Ücreti” adı altında para toplayarak haksız kazanç sağladığı iddiasıyla yakalanan 25 şüpheli tutuklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce 21 Temmuz’da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 76 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 25’i tutuklandı, 51’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin dolandırdığı mağdurlar arasında depremzedeler ve Erasmus öğrencilerinin de bulunduğu belirlendi. Dolandırıcıların Türkiye genelinde 2 bin 12 müştekiden yaklaşık 100 milyon lira haksız kazanç sağladığı belirlendi.

Sahte İnternet Siteleri Oluşturmuşlar

Şüphelilerin, kurdukları sahte internet siteleriyle yurt dışına vize almak için müracaat eden kişileri dolandırdıkları belirlendi. Şüphelilerin, oluşturdukları sahte internet sitelerini, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara taşıdıkları tespit edildi. Vatandaşların, bu sitelerdeki irtibat numaralarını aradığında şüphelilerin ağına düştüğü, “vize ücreti” adı altında ödeme yapması istenerek dolandırıldığı anlaşıldı. Ayrıca şüphelilerin, İBAN yoluyla vize ücreti adı altında vatandaşlardan para alıp, “yoğunluk” var diyerek 1-2 aylık bir vize alma süresi verdikleri, bu süre zarfında mağdurların dolandırıldıklarını bile anlayamadıklarının tespit edildiği bildirildi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada vatandaşları internet üzerinden vize danışmanlık hizmeti sunduklarını iddia eden şirketlere karşı uyararak, “vize ücreti tüm evraklar hazır olunca vize görüşmesine gidince yatırılmaktadır, yetkili kurum ile vize görüşmesine gitmeden evrak incelemek için herhangi bir ücret yatırılmamaktadır. Bu yönde bir ücret ödenmemeli ve Danışmanlık şirketlerine itibar edilmemelidir.’‘ şeklinde konuştu.

Depremzedelere Vize Uygulaması

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’nin bazı bölgelerinde şiddetli depremler meydana gelmişti. Sadece Türkiye’de 50 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, on binlerce bina yıkılmış ve milyonlarca insan evsiz kalmıştı. Almanya ve çeşitli Avrupa ülkeleri, aileleri ve akrabalarının yanına gelmek isteyen depremzedelere yönelik özel vize programı başlatmıştı. Almanya Dışişleri Bakanlığına göre, o tarihten bu yana “hızlandırılmış” vize prosedürü kapsamında 12 bin 300 kişiye Schengen vizesi, 3 bin 800 kişiye ise aile birleşimi kapsamında ikamet izni verildi. Vize verilenlerden  1558 kişinin Suriye vatandaşı olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülke medyasına yaptığı açıklamada “Tüm bunları, bu başvurulara diğer başvurulara kıyasla çok güçlü bir öncelik vererek mümkün kıldık.” açıklamasında bulunmuş ve diğer başvuru sahiplerinin de başvurularının belirli bir süre içinde işleme konulması hakkına sahip olmaları nedeniyle özel vize uygulamasının ancak belirli bir süre için haklı görülebileceğini sözlerine eklemişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, özel vize programının 6 Ağustos’a kadar devam edeceği açıklamıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler