Mahkeme “Nefret Söylemi” Gerekçesiyle Öğretmeni Görevden Aldı
Almanya'da sosyal medya ve gösterilerde nefret söyleminde bulunduğu gerekçesiyle bir öğretmenin işine son verildi. Mahkeme öğretmenin söylemlerinin anayasayı ihlal ettiğine hükmetti.
Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletinde bir öğretmen, protesto gösterilerinde ve sosyal medyada nefret söyleminde bulunduğu gerekçesiyle görevden alındı. Trier İdare Mahkemesi, öğretmenin işten çıkarılması kararını haklı bularak öğretmenin anayasayı ihlal ettiği hükmüne vardı.
Mahkeme 26 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, öğretmenin Mart 2018’den bu yana “sürekli olarak politikacılara, devlet birimlerine, Avrupa Birliği organlarına ve göçmenlere karşı sert bir üslupla kışkırtıcı söylemlerde bulunduğunu” açıkladı.
Mahkeme ayrıca, öğretmenin görevini tarafsız ve adil bir şekilde kamu yararı için yerine getirmesi gerektiği belirterek, öğretmeni görevini suistimal etmekten suçlu buldu. Kararının temyize tabi olduğu belirtildi.
Görevinden uzaklaştırılan öğretmen sınırların kontrolsüz göçe karşı korunmasını istediğini, zira “yabancı erkek yığınlarını burada (Almanya’da) istemediğini” belirtmişti.
Öğretmen: “Sınırları Koruyun”
Uzaklaştırma alan öğretmenin, federal hükûmetin göç ve korona politikalarına karşı siyasi faaliyetlerini “herhangi bir görev duygusu olmaksızın gösteri ve mitingler vesilesiyle yahut sosyal medyada” sergilediği belirtildi. Öğretmenin aynı zamanda siyasi olarak “ölçülü” olma sorumluluğunu “açıkça” ihlal ettiği ve okul huzurunu bozduğu belirtildi. Mahkeme sanığı, azami tedbirin uygulanmasını gerekli kılan ciddi bir suistimalden suçlu buldu.
Öğretmen, “Politikacılarımız ifade özgürlüğü hakkımızı Nazi ve nefret söylemi argümanıyla bastırıyor” ifadelerini kullanmıştı. Bunun yanı sıra, bir devlet memuru olarak konumuna atıfta bulunarak, diğer devlet memurlarına “yasadışı, kanunsuz emirleri yerine getirmemeleri” ve “sınırları kontrolsüz göçten korumaları” çağrısında bulunmuştu. Uzaklaştırma alan öğretmen, “yabancı erkek yığınlarını” ülkesinde istemediğini de ifade etmişti. (P)