'Almanya'

“Sığınmacılar Kamu Yararı Gözeten İşlerde Çalışmalı”

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki yerel siyasetçiler, ülkedeki sığınmacılara kamu yararına işlerde çalışma zorunluluğu getirilmesini talep etti.

Fotoğraf: Sean Aidan Calderbank / Shutterstock.com

Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Baden-Württemberg eyaleti İl Meclisleri Başkanı Joachim Walter, meclis toplantısında yaptığı açıklamada, “Sığınmacıların alternatif olarak kamu yararına faaliyet gösteren kuruluşlarda da çalışmaları, sosyal kabul açısından ve bizim için önemli olacaktır.” dedi.

Baden-Württemberg Belde Meclisleri Başkanı Steffen Jäger de belde meclisi toplantısında ülkedeki sığınmacıların durumuna değindi. Jäger, Almanya‘nın yardıma ihtiyaç duyanlara el uzattığını belirterek, “Devlet, her bireyin kendi imkanları ölçüsünde toplumun başarısına da katkıda bulunmasını bekleyebilmelidir. Örneğin, kamu yararına yapılan işlerle.” ifadelerini kullandı.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt ise Almanya‘da çalışmak istemeyen göçmenlerin olduğuna işaret ederek, sosyal yardım alan göçmenlere daha az ödeme yapılmasını önerdi. Dobrindt, “Çalışmak uyuma katkının bir parçasıdır. Bu öneriler kabul edilmezse, yapılan parasal yardımlar da azaltılmalıdır.” diye konuştu.

CSU’nun Teklifine Tepkiler

Öte yandan sığınmacılara yönelik yardımlara “kamu yararına işlerde çalışma zorunluluğu” şartı getirilmesi talebi çeşitli kesimlerin tepkisini çekti. Yapılan eleştirilerde, sığınmacıların üretken işlere erişiminin sağlanması ve göçün sosyal sistemlere değil, Alman iş gücü piyasasına yönlendirilecek şekilde düzenlenmesi ve yönetilmesi gerektiğini savunuldu.

Nürnberg’deki İş gücü Piyasası ve İstihdam Araştırmaları Enstitüsünde araştırmacı olan Enzo Weber,  Alexander Dobrindt’in önerisine karşı çıktı. Bild gazetesine konuşan Weber, “Sözde istihdam yaratma önlemleri, makul gerekçelerle kaldırıldı” dedi. “İnsanları verimli işlere yerleştirmeliyiz.” diyen Weber, iş gücü piyasasının entegrasyon için önemli bir unsur olduğunu belirtti. Weber ayrıca, sığınmacıların iş gücü piyasasına erişimindeki prosedürlerin hızlandırılması gerektiğini, bunun iş planlaması açısından işverenler için de önemli olduğunu kaydetti.

FDP: “Nitelikli Göçe Odaklanmalıyız”

Federal Meclis’teki FDP Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Christoph Meyer de CSU’nun sunduğu öneriyi eleştirdi. “Biz sosyal sistemlerimize değil, iş piyasasına nitelikli göç istiyoruz. Bu nedenle, sığınmacılara sadece ayni yardım sağlayan (göçü artıran) çekici faktörleri azaltmalıyız.” Meyer, sığınmacıların düzenli olarak vatandaşlık geliri alma hakkına sahip olmadığının, sadece Sığınmacılara Yardım Yasası kapsamında düşük miktarlı yardım alma hakkına sahip olduklarının da altını çizerek, “CSU’nun acemice oy toplama çabası Dobrindt ve Söder’in çaresizliğini ortaya koyuyor. Masal kitapları yerine yasalara baksalar iyi olurdu,” dedi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler