'NSU 2.0'

Almanya’da 30 Camiye “NSU 2.0” İmzalı Tehdit Mektubu

Yakın zaman önce Hannover'deki bir camiye gönderilen "NSU 2.0" tehdit mektubu münferit bir vaka değil. Ülke çapında birçok federal eyalette yaklaşık 30 camiye bu tür tehdit mektuplarının gönderildiği bildirildi.

Ülke Çapında 30 Camiye "NSU 2.0" İmzalı Tehdit Mektubu

Hannover İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Merkez Camii’ne gönderilen aşırı sağcı tehdit mektubu ile bağlantılı olarak polis ülke çapında fail veya faillere yönelik soruşturma başlattı. Osnabrück polis teftiş kurumu sözcüsü Jannis Gervelmeyer, pazartesi günü EPD haber ajansına yaptığı açıklamada, benzer mektupların Almanya’daki yaklaşık 30 İslami kuruma gönderildiğini belirterek, “Bu mektupların yazarının tek ve aynı kişi olduğunu varsayıyoruz.” dedi. Sözcü meseleyi son derece ciddiye aldıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Hannover’in kuzeyindeki camiye gönderilen ve üzerinde gamalı haç bulunan “NSU 2.0” imzalı tehdit mektubunun gönderen kısmında Osnabrück’ten bir kadının açık adresi yer alıyor. Mektupta ayrıca kadının fotoğrafı da bulunuyor. Teftiş kurumu sözcüsü Gervelmeyer gönderici olarak mektupta belirtilen kadının sahte olduğunu ve asıl yazarın sözkonusu kişiye zarar verme amacı taşıdığını kaydetti.

Polis olayla ilgili olarak iftira, hakaret, tehdit, nefret söylemi ve anayasaya aykırı araç plakalarının kullanımı da dahil olmak üzere bir dizi olası suçtan soruşturma yürütüyor.

“İki Olay Birbiriyle Bağlantısız”

Polis sözcüsü, Osnabrück bölgesinin yanı sıra Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde de camilerin benzer mektuplar aldığını açıkladı. Tehdit mektubunda yaklaşık iki ay önce Hannover Merkez Camii’ne yönelik gerçekleştirilen kundaklama saldırısına atıfta bulunularak “Lokantanız sadece başlangıçtı, tekrar geleceğiz” ifadelerine yer verilse de, polis iki olay arasında doğrudan bir bağlantı görmedi.

İslam Toplumu Milli Görüş Hannover Merkez Camii’ne 29 Mayıs Pazartesi günü molotof kokteylli bir saldırı düzenlenmiş, saldırıda caminin alt katındaki lokanta hasar görmüştü. Cami bir gün sonra yeni bir saldırının hedefi olmuş, bu defa da avlusunda bulunan bazı eşyalar ateşe verilmişti. 

Federal Kriminal Polis Ofisi’nin istatistiklerine göre 2022’de camilere yönelik kayda geçen 62 suç işlendi. Bu, aynı türden 54 suçun kayda geçtiği 2021’e göre yüzde 14’lük bir artış ifade ediyor. Bahsi geçen saldırılar çoğunlukla aşırı sağcılar tarafından işlenen mala zarar verme ve propaganda suçlarını içeriyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler