'Almanya'

Hessen’de Aşırı Sağ Şiddete Daha Meyilli Hâle Geliyor

Hessen Anayasayı Koruma Dairesi, 2022'de aşırı sağcı şiddet olaylarında artış yaşandığını kaydetti. Farklı tezahürleriyle aşırı sağcılık, büyük bir tehdit olarak var olmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Juergen Nowak / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Hessen’deki aşırı sağcı çevre, Anayasayı Koruma Dairesi’nin gözlemlerine göre giderek daha fazla şiddete meyilli hâle geliyor. Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth (CDU), 2022 yılında güvenlik birimleri tarafından aşırı sağcı şiddet olaylarında 50 vaka kaydedildiğini, bunların çoğunun fiziksel saldırılar olduğunu açıkladı. Ayrıca Beuth, 2021 ve 2020 yıllarında 42 şiddet olayı yaşandığını, 2019’da ise bu sayının 31 olduğunu dile getirdi.

Buna ek olarak, aşırı sağcı suçların sayısı da 2022’de 1051’e yükseldi. Bu sayı 2021 yılında 946 idi. Beuth ve Anayasa Koruma Dairesi Başkanı Bernd Neumann, 2022 Anayasa Koruma Raporu’nu Perşembe günü Wiesbaden’de sundular.

Beuth, “Farklı tezahürleriyle aşırı sağcılık, Hessen’de hala özgürlükçü demokrasi ve kamu güvenliği için en büyük tehdittir.” açıklamasında bulundu. Açıklamada, aşırı sağcıların sıklıkla şiddete eğilimli olup, örneğin ateşli silahlarla işlenen suçlar için planlar yaptığını aktarıldı. Bu nedenle Anayasa Koruma Dairesi’nin (LfV), aşırı sağcı çevreye özel bir önem verdiği paylaşıldı. Ayrıca daire, güncel olarak Hessen’de 1730 kişiyi aşırı sağcı olarak sınıflandırmakta olup bunların yaklaşık yarısı “şiddet eğilimli” olarak kabul etmektedir.

İmparatorluk Vatandaşları ve Öz Yönetimciler

“Yeni Sağcılar” (Alm. “Neuen Rechten”) olarak adlandırılan grupların da endişe verici olduğunu belirten Neumann, bu tarz grupların aşırı sağcılığa entelektüel bir görünüm kazandırmaya çalıştıklarını ve kendilerini akademisyenlere bir seçenek olarak sunma gayreti içinde olduklarını açıkladı. Hessen’de kurulan “GegenUni” adlı, kendini Alman üniversitelerine karşı bir alternatif olarak gören dijital eğitim projesine de değinen Neumann, bu platformun aşırı sağcı ideolojileri yaydığını ve yenilikçi sağcı çevrenin ağ oluşturmasına ve finanse edilmesine katkı sağladığını ifade etti.

Anayasayı Koruma uzmanlarının radarında ayrıca, aşırı sağcılarla örtüşen 1100 “İmparatorluk Vatandaşı” (Alm. “Reichsbürger“) ve “Öz Yönetimci” (Alm. “Selbstverwalter“) de bulunuyor. 2021 yılında bu kişilerin sayısı 1000’i gösteriyordu. 2022’de “İmparatorluk Vatandaşı” hareketinin “Almanya Krallığı”nın (Alm. “Königreich Deutschland”) Hessen’de yapılanması çabalarında artış olduğunu gözlemlendi. Bu hareket ayrıca, süpermarket ve restoran gibi işletmeler kurma gibi projeleri gerçekleştirmeye çalıştı; ancak kamu baskısı sonucunda bu projeleri iptal etmek zorunda kaldılar.  Neumann, “İmparatorluk vatandaşları ve öz yönetimciler, özgürlükçü demokratik temel düzen için bir tehdittir.” uyarısında bulundu. Bu gruplar Federal Almanya Cumhuriyeti’ni bir devlet olarak kabul etmemekte ve aynı zamanda silah kullanmaya yönelik yüksek bir ilgi göstermektedirler. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler