'Mülteci Çocuklar'

UNICEF: “Almanya’daki Mülteci Yurtları Çocuk Dostu Değil”

UNICEF tarafından yapılan bir araştırma, Almanya'daki mülteci yurtlarında kalan çocuk ve gençlerin hepsinin okula gidemediğini ve uygun olmayan şartlarda yıllarca yaşamak zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’e göre Almanya’daki mülteci yurtları çocuk dostu değil. UNICEF’in Alman İnsan Hakları Enstitüsü ile işbirliği yaparak hazırladığı çalışmaya göre yurtların uygun olmayan koşullarına rağmen çocuklar ve gençler dış dünyayla bağlantı kuramadan bazen yıllarca bu yurtlarda yaşamak zorunda kalıyor.

Sinus Araştırma Enstitüsü’nden Silke Borgstedt, araştırmanın Almanya’nın çeşitli bölgelerinde yaşayan 6 ila 17 yaş arasındaki 50 çocuk ve gençle yapılan nitel bir çalışma olduğunu ve araştırmanın temsili olmadığını belirtti. Diğer taraftan araştırma, mülteci çocuk ve gençlere söz hakkı vermesi bakımından güncel mülteci tartışmalarına yeni bir bakış açısı kazandırması açısından önemli veriler sunuyor.

Araştırmaya göre, çocuklar ve gençler genellikle iç içe, kalabalık yaşam koşullarını stresli buluyor ve daha fazla mahremiyet istiyorlar. Yurtta kalanların hepsi okula gidemiyor ve birçoğu kaldıkları yer dışında daha fazla sosyal çevre edinmek istiyor.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi İhlal Ediliyor

Mülteci yurdunda yaşayan 15 yaşındaki bir kız çocuğu, oradaki yaşamını “Bu hayat değil. Bu tabiri caizse hayatın durması” sözleriyle özetliyor. UNICEF Genel Müdürü Christian Schneider, araştırmanın tanıtımı sırasında on yıldır ülkesinden uzakta olan Suriyeli bir aileden de bahsetti. Ailenin oğullarından biri on yaşında, yani vatanını hiç tanımamış. Dört dilde iletişim kurabiliyor ve barınaktaki diğer çocuklara yardım ediyor. Schneider, bu çocuk şimdi “Almanya’da tel örgülerin arkasında bir konteynırda yaşıyor” dedi.

Yurtta kalan başka bir genç kız ise kişisel eşyalarını koyduğu dolabın kilitlenemediğini, bu yüzden gelen geçenin gözüne direk dolabın içinde sakladığı hijyen malzemelerinin takıldığını belirtti. UNICEF, çocukların ailelerinden ayrı odalara ya da başka bir aileyle aynı odaya yerleştirilmesinin nadir rastlanan bir durum olmadığını belirtti.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Almanya, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Bunlara ek olarak çocukların eşit muamele, sağlık, eğitim, boş zaman aktiviteleri ve mahremiyet hakları da göz ardı ediliyor.

Toplumsal Hayatta Dışlanıyorlar

Mülteci yurdunda kalan çocuklar ve gençler günlük yaşamdaki şiddet ve ayrımcılıktan da şikayetçi. Buna ek olarak, birçoğunun çocuk ve gençlik yardım hizmetlerine erişimi yok ve özellikle kalacak yer dışında sosyal temasları da yok.

Dış dünya ile temas hâlinde olan çocuklar ise insanların kendilerinden uzak durmaya çalıştıklarını söylüyorlar. 17 yaşındaki bir genç şöyle anlatıyor: “Trendeyken insanlar biraz korkuyor. Bunu hissedebiliyorum. Bunu şahsen gördüm. Bir gün tren doluydu. Dört kişilik bir koltukta oturuyordum. Koridor dolu olmasına rağmen kimse yanıma oturmak istemedi. Nedenini anlamıyorum.”

Aileler İçin Merkezi Olmayan Konaklama

Araştırmanın bir sonucu olarak UNICEF Almanya ve Alman İnsan Hakları Enstitüsü, aileler için merkezi olmayan (Alm. dezentrale Unterbringung), yani çok sayıda mültecinin toplu olarak bir yere yerleştirilmediği konaklama uygulamasına geçiş  ve çocuklar için eğitime derhal erişimin sağlanması çağrısında bulunuyor. Alman İnsan Hakları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Michael Windfuhr, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre mülteci çocuk ve gençlerin Almanya’da yaşayan diğer tüm çocuklarla aynı korunma ve destek hakkına sahip olduğunu belirtiyor.

Verilere göre 2015’ten bu yana Almanya’ya gelen yaklaşık 2.3 milyon sığınmacının yaklaşık yüzde 40’ını çocuk ve gençler oluşturuyor. Geçen yıl Ukrayna’dan gelen bir milyondan fazla mülteci arasında ise bu oran yaklaşık üçte bir civarındaydı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler