'açık ezan uygulaması'

ABD’de Açıktan Ezan Uygulaması Yaygınlaşıyor

ABD'de Minneapolis'in ardından New York şehrinde de açıktan ezan uygulamasına geçiliyor. Belediye Başkanı Eric Adams, cuma vaktinde ve ramazan ayında iftar saatinde ezanın dışarıdan duyulabilecek şekilde okunabileceğini duyurdu.

New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın ramazan ayında ziyaret ettiği ar-Rahman Camii'nde iftarın ardından kılınan akşam namazı, 23 Nisan 2021. Fotoğraf: Ron Adar - Shutterstock.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, şehirdeki camilerde cuma vaktinde ve ramazan ayında iftar saatinde ezan sesinin dışarıya verilebileceğini açıkladı. Adams, düzenlediği basın toplantısında “Bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz ve açıkça söylüyoruz ki eğer herhangi bir cami veya ibadethane iseniz, cuma vakti ezanını daha güçlü duyurmak için izin başvurusunda bulunmanıza gerek yok.” dedi.

“Size Hak Ettiğiniz Tanınmayı Sağlamaya Kararlıyız”

Adams, çeşitli cami dernekleri ve Müslüman vakıf temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda, katılımcılara, “New York’ta inancınızı yaşamakta özgürsünüz. Gururluyum, sonunda bugün bunu gerçekleştiriyoruz.” dedi.

İslam’ın, Hristiyanlık, Musevilik ve diğer inançlar gibi New York kültürünün önemli unsurlarından biri olduğunu ve camilerin, suça karşı mücadele ettiğini ve düzensiz göçmenler konusunda büyük yardımda bulunduğunu belirten Adams, Müslüman liderlere hitaben, “Size hak ettiğiniz tanınmayı sağlamaya kararlıyız.” dedi.

New York’un, özgürlükler ve haklar anlamında birçok konuda öncü olduğunu ifade eden Eric Adams, kanunda yeri olduğu üzere herkese eşit davrandıklarını, kimseye veya herhangi bir gruba fayda sağlamak için kuralları değiştirmediklerini vurguladı.

Müslüman toplum liderlerinin de Adams ve diğer yetkililere teşekkür ettiği toplantının sonunda, aynı kürsüden ezan okundu ve İngilizce açıklamasına yer verildi. Belediyenin aldığı karar doğrultusunda, ilk cuma gününden itibaren New York’ta ezan sesi, 12.20 ile 13.30 arasında ve ramazan aylarında iftar vaktinde “makul bir seviyede” tutulmak kaydı ile dışarıya verilebilecek.

“Ezan Deneyimini Çocuklarımız da Yaşayacak”

Açıktan ezan uygulamasının başlayacak olmasına Müslüman toplumdan hem olumlu hem de olumsuz tepkiler geldi. Middle East Eye’a demeç veren Müslüman toplumla ilişkilerden sorumlu belediye görevlisi Mohamed Bahe, hayata geçecek açıktan ezan uygulamasının özellikle genç Müslümanlar için önemine dikkat çekiyor:

“En kutsal günlerimizden biri olan cuma günleri camiye yürürken ezan sesini duyabilmenin, çocuklarımız için çok büyük bir önemi var. Yaşı daha büyük olan bizlerin çoğu ezanı duyarak büyüdük. Bunu özlüyoruz. Bunun özlemini çekiyoruz. (…) Artık New York Belediyesi ve Belediye Başkanı sayesinde genç ve gelecek nesillerimiz Müslüman ülkelerde büyürken yaşadığımız aynı deneyimi yaşayabilecek.”

Duyurunun Zamanlamasına Dair Eleştiriler

Öte yandan bazı Müslümanlar Belediye Başkanı Adams’ın açıktan ezan uygulamasına izin verildiği duyurusunu Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüştüğü İsrail ziyaretinden bir hafta sonra gerçekleştirmesini, Başkan’ın dikkatleri başka tarafa çekmek için yaptığı siyasi bir şov olarak görüyor. Başkan Adams’ın, Filistinlilere yönelik politikaları tanınmış insan hakları örgütleri tarafından apartheid olarak nitelendirilen İsrail yönetimiyle görüşmesi New Yorklu Müslüman ve Yahudi topluluklar tarafından eleştirilmiş ve kınanmıştı.

Müslüman toplumda ezanın açıktan okunması girişimi ile ilgili rahatsızlık uyandıran bir diğer husus ise, girişime öncülük eden taraflardan birinin New York Şehri Polis Departmanı (NYPD) olması. Önceki Belediye Başkanı Mike Bloomberg döneminde NYPD, şehirdeki Müslüman toplumunun gizlice haritasını çıkarıp gözetlediği ve dini vaazları izlemeleri için camilere muhbirler gönderdiği bir program başlatmıştı. Bu sistemin açığa çıkmasının ardından Müslümanlardan yoğun eleştiriler gelmişti. Daha sonra yapılan iç denetimlerde casusluk programının camilerde suça dair tek bir ipucu bile bulamadığı ortaya çıkmış, ancak şehirdeki Müslüman toplulukları hedef alan bu uygulama nedeniyle Müslümanların polise olan güveni büyük hasar almıştı.

Açıktan Ezan Uygulamasına Minneapolis’te Başlanmıştı

Minnesota eyaletindeki Minneapolis kentinde bulunan Dar Al-Hijrah Camii’nin hoparlörlerinden okunan ezan sesi, 2020’den beri şehirdeki sokak seslerini bastırıyor. Şehirdeki diğer camilerin de bu uygulamaya katılmasıyla, Müslüman topluluğun görünürlüğü artmaya devam ediyor.

Kuzey Amerika İslam Derneği Direktörü Yusuf Abdulle, Associated Press’e (AP) verdiği demeçte ezanın açıktan okunmasını “Buradayız” demenin bir yolu olarak yorumluyor. Minneapolis sokakları için yeni bir deneyim olan açıktan ezanın daha da yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Minnesota Amerikan-İslam İlişkiler Konseyi Direktörü Jaylani Hussein, 2022’deki AP haberinde, bazı camilerin beş vakit ezanın tümünü açıktan okumak için izni almak istediğini belirtmişti. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler