'Filistin'

BM Genel Sekreteri Guterres: “Gazze, Çocuklar İçin Mezarlığa Dönüştü”

BM Genel Sekreteri Guterres, "Her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğü, yaralandığı Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü." diyerek, acil insani ateşkes çağrısını yineledi. İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan Guterres'i "ahlak pusulasını kaybetmekle" suçladı.

Fotoğraf: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, @AA | Değişiklikler: Perspektif

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “7 Ekim’den bu yana 10 bin Filistinlinin öldürülmesi, insanlığın temel değerlerine meydan okuyor.” açıklamasında bulundu. Griffiths, X sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 7 Ekim’den bu yana 10 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirten Griffiths, “Bu insanlığın temel değerlerine meydan okuyor.” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, ise “Her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğü, yaralandığı Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüştü.” diyerek, acil insani ateşkes çağrısını yineledi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de sivil kayıpların binlerce olduğunu ancak kesin bir rakam veremeyeceklerini açıkladı.

İsrail, Guterres’e Tepki Gösterdi: “Ahlak Pusulanızı Kaybettiniz”

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, “Gazze’nin, çocuklar için mezarlığa dönüştüğü” değerlendirmesinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i “ahlak pusulasını kaybetmekle” suçladı. Erdan, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Guterres’in, BM Genel Merkezi’nde Gazze’deki son durumuna ilişkin düzenlediği basın toplantısını değerlendirdi.

Erdan, “Hamas’ın, İsrail’in güneyinde çocukları boğazlamasının üzerinden 30 günü aşkın zaman geçti. Ama sayın Guterres siz, İsrail’in güneyindeki çocuk mezarlarıyla ilgili hiçbir şey söylemediniz. Ahlak pusulanızı kaybettiniz. BM genel sekreterliği görevinde bir dakika daha kalmanız mümkün değil.” ifadesini kullandı.

İsrail Daimi Temsilcisi, “savaş suçları işleyen bir terör örgütüyle yasalara saygılı bir demokrasi ülkesi arasında yanlış ve ahlaka aykırı bir karşılaştırma yapan herhangi bir BM temsilcisinin ahlaken çürümüş olduğunu” savundu.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Erdan, 24 Ekim’de de Guterres’in BM’ye başkanlık etmeye uygun olmadığını savunmuş ve Genel Sekreteri acil istifaya çağırmıştı. “BM ve bölgemizde konumlu BM yetkilileriyle ilişkilerimizi gözden geçireceğiz” sözlerini sarf eden Erdan, Guterres’in ifadelerini “teröre destek vermek” olarak nitelendirmişti.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze Konusunda Yine Anlaşma Sağlayamadı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 7 Ekim’den bu yana 6. kez toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yine anlaşmaya varamadı. BMGK, New York’taki BM merkezinde kapalı oturumla toplandı. Toplantının ardından basına açıklamada bulunan ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, “Halihazırda bir anlaşma sağlanamadı.” bilgisini paylaştı. Wood, toplantıda çatışmalara insani ara verilmesi konusunun gündeme geldiğini, ancak Konsey nezdinde hala bu konuda farklı görüşler olduğunu dile getirdi.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung ise Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) birlikte BMGK’yi “İsrail’in hastaneler, mülteci kampları, BM tesislerine” yönelik saldırılarını görüşmek için topladıklarını aktardı. Gazze Şeridi’nde 10 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesini “insaniyet krizi” olarak nitelendiren Zhang, Gazze’de kimsenin güvende olmadığını ifade etti. Zhang, bu korkunç durum karşısında BMGK’nin acilen bir karar kabul ederek insani ateşkes sağlaması gerektiğini vurguladı.

BAE BM Daimi Temsilcisi Lana Nuseybe ise tüm Konsey üyelerinin sahadaki insani durumun ciddiyetinin farkında olduğunu belirterek, “Çatışmalar durmadan durumun kötüleşeceğinin farkındalar.” değerlendirmesinde bulundu. İnsani durumun iyileştirilmesi ve can kaybının durdurulması yönünde genel bir fikir birliğinin oluştuğuna işaret eden Nuseybe, “Önceliğimiz hayat kurtarmak.” dedi.

BM Yöneticisi, Gazze’ye Müdahele Edilmediği Gerekçesiyle İstifa Etmişti

BM’nin insan hakları çalışmalarını yöneten kıdemli isimlerden Craig Mokhiber, sivillere yönelik katliamlara karşı bir şey yapılmaması nedeniyle istifa ettiğini bildirmişti. Mokhiber, kurumunu, uluslararası toplumu ve medyayı çözümsüzlüğü pekiştirmekle suçlamıştı.

İstifa mektubunda, bunun BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü olarak son mektubu olduğunu aktaran Mokhiber, mektubunda, “Bu mektubu, pek çok meslektaşımız da dâhil tüm dünya için çok büyük bir acının yaşandığı bir dönemde kaleme alıyorum. Bir kez daha gözlerimizin önünde bir soykırımın işlendiğine şahit oluyoruz ve çalıştığımız kuruluş (BM) bunu durdurmak için aciz duruyor.” ifadelerine yer vermişti.

İsrail Güçleri, Batı Kudüs’te Bir Filistinliyi Öldürdü

Kudüs’ün kuzeybatısında İsrail güçlerinin Filistinli bir genci öldürdüğü bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, işgal güçleri, Kudüs’ün kuzeybatısındaki Beyt Anan beldesinde bulunan Ayrım Duvarı yakınlarında iki Filistinli gence ateş açtı. Ramallah’taki devlet hastanesine kaldırılan iki gençten Mücahid Kamil el-Matari’nin (19) hayatını kaybettiği belirtildi.

Öte yandan İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs’ün kuzeybatısında bulunan Beyt Dukku beldesine baskın düzenledi, orada şehitler anısına kurulmuş bir anıtı yıktı.

İsrail’in Gazze’ye Saldırılarında Son Durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 345’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30’a yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 4 bin 104’ü çocuk, 2 bin 641’si kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 160 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler