'Stuart Seldowitz'

Sokak Satıcısını Taciz Eden ABD’li Siyasinin “İslamofobi” Karnesi

Daha önce Obama’nın danışmanlığını yapan ve Filistin’le ilgili kritik görevlerde bulunan eski dışişleri çalışanı Stuart Seldowitz bir sokak satıcısına ve Filistinlilere yönelik tekrar eden İslamofobik ve yabancı düşmanı tacizleri sonucunda gözaltına alındı.

Olayın gerçekleştiği büfe. Fotoğraf: İslam Doğru - AA.

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın danışmanlığını yapan ve Dışişleri Bakanlığında İsrail ve Filistin dairesi dahil birçok görevde bulunan Stuart Seldowitz, New York’ta Mısırlı satıcıyı defalarca İslamofobi içeren ve yabancı düşmanı ifadelerle sözlü saldırıda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından gözaltına alındı.

Seldowitz, Filistin’i de İlgilendiren Kilit Görevlerde Bulunmuştu

ABD basınındaki haberlere göre, Seldowitz’in Manhattan’da Mısırlı satıcıya defalarca sözlü tacizde bulunduğuna dair görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından New York Polis Departmanı harekete geçti. Polisin gözaltına aldığı 64 yaşındaki Seldowitz’e “nefret suçunun” yanı sıra “ağırlaştırılmış taciz ve takip ederek tacizde bulunma” suçlaması yöneltildi.

ABD Dışişleri Bakanlığında İsrail ve Filistin dairesi dahil birçok görevde bulunan Seldowitz, ABD’nin eski Başkanı Barack Obama döneminde, Ulusal Güvenlik Konseyi Güney Asya Direktörlüğünü de vekaleten yürütmüştü. Sosyal medyadaki paylaşımlarda, Seldowitz’in 1999’dan 2003’e kadar ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail ve Filistin İşleri Ofisi’nde müdür yardımcısı ve kıdemli siyasi yetkili olarak görev yaptığına işaret edildi.

ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın döneminde danışmanlık yapan ve ABD Dışişleri Bakanlığında İsrail ve Filistin dairesi dahil birçok görevde bulunan Stuart Seldowitz’in New York’ta Mısırlı bir satıcıya yönelik sistematik sözlü saldırısı, Batılı yöneticilerin Müslüman karşıtı (İslamofobik) ve yabancı düşmanı yaklaşımını gözler önüne serdi.

Stuart Seldowitz, satıcıyı taciz ederken.

 “Filistin’de 4 Bin Çocuğu Öldürsek Yeterli Olmazdı”

X sosyal medya platformunda paylaşılan videoda, Seldowitz’in sokakta yiyecek satan kişiyi “sen teröristsin” sözleriyle taciz ettiği görüldü. Videoda, satıcının çalıştığını belirterek defalarca kendisinden uzaklaşmasını istediği halde sözlü sataşmayı sürdüren Seldowitz’in “Biliyor musun? 4 bin Filistinli çocuğu öldürdük, bu yeterli değildi.” sözleri yer aldı.

Başka bir görüntüde ise telefonla satıcının fotoğrafını çeken Seldowitz, satıcıyı Mısır istihbaratının ailesini yakalayıp tırnaklarını sökecek olmasıyla tehdit ediyor.

Seldowitz’in, görüntülerde Hz. Muhammed, Kur’an-ı Kerim ve hadislere yönelik korkunç hakaretlerde bulunduğu, satıcıya da “cahil” dediği göze çarpıyor.

Obama’nın eski danışmanı Seldowitz’in Mısırlı satıcıya sözlü saldırısı, Batılı yöneticilerin İslamofobi olarak görülen Müslüman karşıtı tutumunun ve yabancı düşmanlığının belgesi niteliğini taşıyor.

Gotham Hükümet İlişkileri, Seldowitz’in İşine Son Verdi

Seldowitz’in Gotham Hükümet İlişkileri adlı kuruluşta çalıştığının ortaya çıkması üzerine söz konusu kuruluş X hesabından bir açıklama yaparak Seldowitz ile tüm ilişkisini sonlandırdığını duyurdu.

Paylaşımda, Seldowitz için “Videoda görülen eylemleri aşağılık, ırkçı ve firmamızda uyguladığımız standartların onuruna yakışmıyor.” ifadesi kullanıldı.

Öte yandan Gotham Hükümet İlişkilerinin yöneticilerinden Shai Franklin’in aynı zamanda İsrail-Kosova Ticaret Odası İcra Komitesi Başkanı olması ve İsrail destekçisi eylemler organize etmesi ilgili şirketin İsrail hükümetiyle ile yakın ilişkileri olduğuna dair soru işaretleri doğurmaya devam ediyor. Bütün bu bilgiler, Seldowitz olayının münferit bir vaka olmadığını ve ilgili şirketin genel yaklaşımını temsil ettiğini düşündürüyor.

“Ne Yazık ki İslamofobi Artıyor”

Olayla ilgili yazılı açıklamada bulunan ABD’nin en büyük Müslüman sivil halklar örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin New York şubesi (CAIR-NY) Başkanı Afaf Nasher de bu Mısırlı Müslüman satıcının maruz kaldığı çirkin ayrımcı ifadelere hiç şaşırmadıklarını belirtti ve söz konusu olayı değerlendirdi:

“Ne yazık ki İslamofobi artıyor ve toplum üyelerimize yönelik nefret dolu söylemler yaygınlaşıyor. Filistin’deki bu son çalkantı ve İsrail’in seçilmiş yetkililerimizden aldığı destek, insanları, hain ve alçak bir kibirle Müslümanları hedef alma konusunda cesaretlendirdi.”

New York Belediye Başkanı Eric Adams da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İslamofobi nefrettir. Bu alçak, saygısız söylemin şehrimizde yeri yoktur. Bunu reddediyoruz ve yalnız olmadığımızı görmekten mutluyuz.” ifadelerine yer verdi.

“Politika Yapıcısıyken de Bu Nefreti Taşıdığını Bilmek Gerçekten Rahatsız Edici”

Video kayıtlarının sosyal medyada yayılmasından sonra büfeye gelerek çalışanlara desteğini ileten müşterilerden Angine Vesali, Seldowitz’in eski bir üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi çıkmasına da ayrıca şaşırdığını kaydederek, röportaj esnasında büfe çalışanlarına desteğini ileten bir kişiyi göstererek, “İşte Amerika bu. Çalışanı tanımayan bir beyefendi gelip olaydan dolayı özür diliyor.” diye konuştu.

Büfe çalışanlarına destek için gelen vatandaşlardan Richard Porterfield, Seldowitz’in hasta biri olduğunu düşündüğünü kaydederek, “Benim hükümetimden eski bir çalışanın ‘4 bin Filistinli çocuğun öldürülmesi yeterli değil’ demesi benim için çok üzücüydü. Bence o kişi hasta ve ilaca ihtiyacı var. Ayrıca korkarım bu olay, onun her zaman kalbinde ne olduğunu gösteriyordu.” diye konuştu.

Seldowitz’in davranışının ABD’de ve dünyadaki mevcut nefret ve yabancı düşmanlığının sadece bir semptomu olduğuna dikkati çeken Porterfield, “O kişinin sadece New Yorklu olmadığını, (eski ABD Başkanı) Obama hükümetinde üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olduğunu öğrenmek hayal kırıklığına uğrattı. O yıllarda ne düşündüğünü ne hissettiğini söylemek zor, çünkü bunları açıklamadı ancak benim ülkem için politika yapıcı olduğu dönemde bu nefreti taşıdığını düşünmek gerçekten rahatsız edici.” değerlendirmesini yaptı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler