'Yoksulluk'

Fransa’da Üniversite Öğrencilerinin Geçim Sıkıntısı Artışta

Fransa’da son dönemde yükselen enflasyon bilhassa öğrencilerin geçimini zorlaştırıyor. Gıda ve kira yardımlarından yararlanmak zorunda kalan öğrenci sayısı artarken özellikle gıda yardımı veren kuruluşlar artan talebi karşılamakta zorlanıyor.

Fotoğraf: Alaattin Doğru - Anadolu Ajansı

Fransa’da artan enflasyon oranları, öğrencileri çok zor durumda bırakıyor. Hâlihazırda öğrencilerin eş zamanlı olarak çalışmasının yaygın olduğu bir ülke olan Fransa’da artık öğrencilerin daha fazla çalışması gerekiyor. Fransa’da gıda yardımlarından yararlanan öğrenci sayısının artmakta olduğu bildirilirken öğrenim amacıyla borçlanmanın son yıllardaki en yüksek seviyeye ulaştığı bildiriliyor.

Kovid-19 pandemisi ardından daha da derinleşen öğrenci güvencesizliği (précarité étudiante) olarak ifade edilen sosyoekonomik olgu son yıllarda artan enflasyon oranlarıyla daha fazla üniversite öğrencisinin hayatını etkiliyor. Fransadaki öğrencilerin dörtte birinin yalnızca 450 avroluk aylık bütçeyle yaşıyor olması öğrenci güvencesizliği krizini yeniden gözler önüne seriyor.

Örneğin, Paris Nanterre Üniversitesinde öğrencilerin yüzde 13’ü ekonomik sıkıntılar nedeniyle yeterince yemek yiyemediklerini, yüzde 1,3’ü ise kalacak yerlerinin olmadığını ifade ediyor. Ayrıca yüzde 10’luk bir kesim, en az bir kez yemek dağıtımı yapan sivil toplum kuruluşlarından faydalandığını belirtiyor.

Yemek Yardımına Muhtaç Öğrenciler

Gıda ürünleri fiyatlarındaki enflasyona bağlı zorluklara, nüfusun geri kalanından daha çok öğrenciler için sağlık krizinin (Kovid-19) sonuçları da ekleniyor. Bu bağlamda COP1 adlı derneğinin araştırması iç karartan bir tabloyu gözler önüne seriyor: Öğrenciler, temel gıda maddelerini satın almakta zorlanıyor. Neredeyse her iki öğrenciden biri, bazen bu harcama kalemindeki alımları sınırlamak hatta vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bu oran, tüm toplumun genel ortalaması olarak saptanan yüzde 24’lik orandan çok daha fazla.

Giderek daha fazla öğrenci, beslenmek için gıda yardımı dağıtımlarına yöneliyor. Genellikle Linkee gibi kendisini “öğrencilere yönelik gıda yardımı derneği” olarak tanıtan hayır kurumları tarafından yürütülen bu girişimler, yardım alanların sayısının katlanarak arttığını belirtiyor. Linkee Başkanı Julien Meimon, “Dağıtımlarımıza giderek daha fazla öğrenci geliyor, kısa zaman önce 300 öğrenci varken bugün 600 öğrenci var.” sözleriyle endişelendiğini belirtiyor. 2023 yılında, bu dernek öğrencilere 2 milyon öğünden fazla yemek dağıttığını kaydetti. Bu sayı 2022 yılın için 1 milyondu. Yardımdan yararlananların yüzde 77’si ayda 100 avronun altında bir bütçe ile geçinmeye çalışan insanlardan oluşuyor.

Linkee’nin paylaştığı bu verilere göre, gittikçe daha fazla gıda dağıtımı bekleyen öğrenci kuyrukları ile karşılaşılıyor. Bu da gıda dağıtımlarının artık sadece ara sıra faydalanılan yardımlar değil, birçok gencin temel beslenme kaynağına dönüşmüş durumda olduğu anlamına geliyor.

Barınma Problemi Yaşayan On Binlerce Öğrenci Var

Öğrenci Birliği (Union étudiante) tarafından yapılan başka bir araştırma ise, 87 bin öğrencinin öğretim yılına kalacak yer bulamadan başladığına ve 1 milyon 500 binden fazla öğrencinin kötü koşullarda barındığına dikkat çekiyor.

Abbé Pierre Vakfı ise öğrencilerin barınma sorunundan en çok etkilenen gruplardan birisi olduğunu tespit ediyor. Öğrencilerin neredeyse üçte ikisi devlet kira yardımı APL’den yararlanıyor ve bu yardımı alanların sayısı artış trendinde. Fakat yapılan konut yardımlarının reel kira fiyatları artış oranının çok altında artışa sahip olması mağduriyetler doğuruyor.

Özellikle başkent Paris’in de içinde yer aldığı Île-de-France bölgesindeki zaten yüksek olan kira bedelleri, enflasyon oranlarının artması ile öğrencilerin barınma sorununu daha da vahim hâle getiriyor.

Enflasyon, Yardım Kuruluşlarını da Etkiliyor

2022-23 yılında 171 milyon öğün yemek dağıtımı yapan Restos du Cœur adlı kuruluşun başındaki Patrice Douret geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında enflasyonun etkisini çok şiddetli olarak hissettiklerini ve buna rağmen son bir yılda önceki yıla nazaran yüzde 35 daha fazla gıda yardımında bulunduklarını dile getirmişti. Douret, ayrıca mevcut enflasyon koşullarında önümüzdeki süreçte gıda yardımını azaltmak zorunda kalacaklarını duyurdu.

Restos du Cœur özellikle pandemi döneminden beri bir çok öğrencinin faydalandığı bir yardım kuruluşu. Ancak mevcut durumda kuruluşun 35 milyon avro açığı olduğunu dile getiren Douret, kuruluştan yardım alan 1 milyon 300 yüz bin kişiden 150 binine yardım vermeyi durdurmak zorunda kalacaklarını açıkladı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler