'Abaya Yasağı'

Fransız Okullarında Tek Tip Kıyafet Uygulaması Başlıyor

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 16 Ocak'ta yaptığı konuşmada görev süresi dolana kadar gerçekleştirmek istediği hedefleri duyurdu. Bunlar arasında dikkat çeken planlardan biri ise, yeni Başbakan Gabriel Attal'ın abaya yasağıyla beraber gündeme getirdiği okullarda tek tip kıyafet uygulaması.

Fotoğraf: Photocosmos1/Shutterstock

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysée Sarayında neredeyse tüm kabine üyelerinin ve çok sayıda gazetecinin katılımıyla 16 Ocak akşamı düzenlenen ve iki saat yirmi dakika süren basın toplantısında çok sayıda duyuru yaptı ve “daha ​​adil ve daha güçlü bir Fransa” vaadinde bulundu.

Macron’un Hedefi, AP Seçimlerini ve Kalan 3 Yılını Sağlama Almak

Macron dün, iktidarının ikinci dönemini canlandırmak için eğitim, sivil, sosyal ve ekonomik hayata dair “yeniden silahlanma” gündemini duyurdu. Yaptığı basın toplantısında gelecek yıldan itibaren okullarda üniforma giyilmesi, çocukların bilgisayar ve cep telefonu kullanımına yönelik yasal kısıtlamalar ve Fransız çocuklarına vatanseverlik ve demokrasi anlayışını aşılamak için yeni bir müfredat oluşturulması gibi konulara yer verdi.

Macron’un açıklamalarının, 2024 Haziran ayında yapılacak olan Avrupa seçimlerinin, Marine Le Pen için bir zafere dönüşmesini engellemek amacıyla bir girişim olduğu düşünülüyor: Bu tahminde bulunan Eurosia Group araştırmacılarından Mujtaba Rahman’a göre, dünkü ulusa sesleniş konuşması Gabriel Attal‘ın Başbakan olarak atanmasının ardından neyin hedeflendiğini detaylandırmış oldu: Rahman’a göre Attal’ın bir siyasetçi olarak başarılı kampanyacılık özelliğinden yararlanılarak farklı görünen küçük değişiklikleri kapsayıcı bir başarı duygusuna çevirmek amaçlanıyor. Böylece haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine güçlü bir şekilde hazırlanan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin olası başarısını azaltmak ve Macron’un görevde geçireceği üç yılın teminat altına alınması esas hedef olarak görülüyor.

Marine Le Pen ise X sosyal medya platformunda yazdığı mesajında Macron’un konuşmasını vizyonsuz olmakla ve Fransızların kritik sorunlarına çözüm üretmemekle eleştirerek cevap verdi.

Okullarda Tek Tip Kıyafet Uygulaması mı Başlıyor?

Cumhurbaşkanı Macron, okullarda üniforma uygulaması gibi eğitimle ilgili bir dizi önlemi de duyurdu. Üniforma uygulaması öncelikle 100 pilot okulda denenecek ve sonuçların tatmin edici olması durumunda 2026 yılında tüm ülke genelinde uygulanmaya başlayacak.

Okullarda tek tip kıyafet uygulaması geçtiğimiz eylül ayında dönemin Eğitim Bakanı olan Gabriel Attal tarafından ortaya atılmıştı. Ders yılı başında uygulamaya sokulan “abaya” (uzun elbise) yasağı tartışılırken, Attal üniformanın mucizevi bir çözüm olmasa da bu konuda işe yarayabileceğini ileri sürmüştü. Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yaklaşım her şeyden önce öğrenciler arasındaki uyumu güçlendirmeyi ve okul ortamını iyileştirmeyi amaçlıyor.” demişti.  Bakanlığa göre, “ortak kıyafet giymek muhtemelen kurum içinde bir çalışma ve eşitlik atmosferi yaratacaktır” ve “öğrenciler arasında aidiyet ve birlik duygusu yaratarak okulun ve kurumun imajını geliştirmenin bir yoludur”. O dönemde konuya dair açıklamalar yapan sendikalar ise, “Üniforma öğretmenlik mesleğinin çekiciliği, öğretmen maaşları ve otorite sorununu çözmeyecek; çünkü iyi bir okul iklimine sahip olmak için sınıflarda daha az sayıda öğrenciye ihtiyacınız var” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Öte yandan, dönemin Eğitim Bakanı Gabriel Attal geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Macron tarafından Başbakan olarak atanmasının ardından eğitime dair projelerini hızlandırmışa benziyor. Emmanuel Macron, yaptığı basın açıklamasında ayrıca ilkokulda Fransa millî marşı La Marseillaise’in öğrenilmesinden yana olduğunu söyledi. Son olarak daha fazla kültürel ve sanatsal eğitim verilmesini desteklediğini belirterek okullarda tiyatroyu zorunlu hâle getirmek istediğini dile getirdi.

“Dışarıdan İmam Alımı” Sonlandırılacak

“Düzeni” yeniden tesis etmek amacıyla uyuşturucu kaçakçılığına karşı her hafta on “temizlik” operasyonu gerçekleştirilecek. Emmanuel Macron ayrıca “sokaklardaki polis varlığının iki katına çıkarılması” arzusunu hatırlattı ve “radikal İslam”a karşı mücadele etmek istediğini söyledi.

Bununla beraber “dışardan imam alımını” tamamen bitirileceğini belirtti: İçişleri Bakanı, 1 Ocak 2024 itibarıyla yeni imamların getirilmeyeceğini ve ülkedeki mevcut “konsolosluk imamlarının” (imams détachés) Fransız İslami dernekleri tarafından istihdam edilmesi için nisan ayına kadar süre verdiklerini açıklamıştı.

Düşük Doğum Oranları Hükûmeti Harekete Geçiriyor

Cumhurbaşkanı doğum oranının artırılmasına yönelik de açıklamalarda bulundu. Ebeveyn izninin yerine, “daha iyi maaşlı ve her iki ebeveynin de altı ay boyunca çocuklarıyla birlikte olmasına olanak sağlayacak” yeni bir “doğum izni” oluşturulacak.

Emmanuel Macron ayrıca, 2021 biyoetik yasasının beklediği ve öngördüğü kısırlığa karşı “büyük bir planın” başlatıldığını da açıkladı. 2023 yılı Fransa için 1946’dan beri en az bebeğin doğduğu yıl olmuştu.

Orta Sınıfa 2 Milyar Avroluk Vergi İndirimi

Basın toplantısında bir çok konuya değinen Emmanuel Macron, orta sınıflara yönelik planladığı 2 milyar avroluk vergi indiriminin 2025’ten itibaren gerçekleşeceğini de duyurdu.  Bu düzenleme geçen baharda duyurulmuştu ancak uygulanma tarihi belirlenmemişti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler