'İslam Düşmanlığı'

Lieferando, İslamofobik Saldırıların Yeni Platformu mu Oluyor?

Yemek sipariş firması Lieferando son aylarda Müslüman düşmanı saldırıların yeni adresi oldu. Camilere firma üzerinden verilen yemek siparişlerine yazılan ırkçı tehdit ve nefret içerikli notlar Müslümanları endişelendiriyor.

©pim pic / Shutterstock.com

Bir süredir yemek sipariş firması Lieferando üzerinden yapılan siparişlerin fişlerine yazılan İslamofobik ve nefrete teşvik mesajlarına dair haberler basına yansıyor. Yaşanan olayları doğrulayan Lieferando kendisine intikal eden vakalarla ilgili kulanıcıların platformdan uzaklaştırıldığını belirtse de,  bu yöntemin mesajların gönderilmeye devam etmesini engellemede etkisiz kaldığı görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Bielefeld’deki Hicret Camii’ne Lieferando üzerinden ikinci kez nefret mesajı içeren yemek siparişi teslim edildi. Polis 3 Şubat Cumartesi günü yaptığı açıklamada, faillerin cuma akşamı Bielefeld-Brackwede’deki Hicret Camii’ne nefret söylemi içeren yemek siparişleri verdiklerini doğruladı. Lieferando üzerinden yapılan siparişlerin kasa fişinde aşırı sağcı terör örgütü NSU’nun cinayetlerine de atıfta bulunan nefret içerikli şu ifadeler yer alıyordu: “Döner cinayeti halk sporu olacak! Çöl zencilerine ölüm! Yozlaşmış Filistin halkı için gaz odaları!”

Almanya’da camilere yönelik saldırılarda ve genel olarak Batı’daki İslam düşmanlığı motivasyonlu nefret suçlarında İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmaların başlamasından sonra ciddi bir artış yaşandığı biliniyor. Bielefeld İslam Toplulukları İttifakı (Alm. Bündnisses islamischer Gemeinden in Bielefeld), bu tür olayların en ince detayına kadar aydınlatılmasını, politikanın net bir tavır almasını ve sorumluların hesap vermesini talep ediyor.

Lieferando: “Kullanıcıyı Engelledik”

Radio Bielefeld‘in konuyla ilgili haberine göre camiye aynı anda 20 yemek siparişi geldi. Olayla ilgili hemen polise suç duyurusunda bulunuldu ve vaka Devlet Güvenlik birimlerine iletildi. Radio Bielefeld’in sorularını yanıtlayan Lieferando firması, fişlerin üzerindeki nefret içerikli yorumlara rağmen siparişlerin neden teslim edildiği sorusuna karşılık, platformlarında teknik olarak koruma önlemlerinin olduğunu, ama söz konusu kullanıcının bir şekilde bu önlemleri aşmayı başardığını belirtilmekle yetindi. Kullanıcıyı engellendiklerini ve savcılıkla birlikte çalıştıklarını belirten firma, ancak alınacak önlemleri zayıflatmamak adına bu konuda daha ayrıntılı bilgi veremeyeceğini öne sürdü.

Firma üzerinden yemek siparişi verilen 20 ayrı restoranın söz konusu notu görünce neden harekete geçmediği ve siparişleri o nota rağmen neden teslim etmeyi tercih ettiği sorusuna cevaben ise Lieferando, esasında notun kasa fişinde gözden kaçamayacak şekilde açıkça okunabildiğini ama sadece bir restoranın siparişi iptal ederek durumu İslam Toplulukları İttifakına rapor ettiğini belirtti.

Radio Bielefeld’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bielefeld Savcılığı, camiye aralık ayında yapılan ilk saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, ancak çevrimiçi siparişi veren faillerin bulunup bulunamayacağı konusunda bir değerlendirme yapamayacaklarını belirtti.

“Filistinli Çocuklara Beyaz Fosfor!”

Bielefeld Hicret Camii’ne yönelik benzer bir saldırı geçen sene de yaşamıştı. 2023 Aralık ayının ortalarında yine Lieferando firması üzerinden camiye yemek siparişi verilmiş ve kasa fişine Orta Doğu’daki savaşla ilgili olarak, “Çöl zencilerine ölüm!” ve “Filistinli çocuklara beyaz fosfor!” gibi nefret içerikli mesajlar yazılmıştı. Ayrıca ödemeyi teslim alıcının yapacağı şeklinde verilen siparişler, aynı zamanda birkaç yüz Euro’yu aşan maddi bir dolandırıcılık da içeriyordu.

Bu olayın ardından online haber ve yorum portalı IslamiQ’in gelecekteki yemek siparişlerinde bu tür nefret içerikli mesajları nasıl engellemeyi düşündükleri ve firma üzerinden sıkça gerçekleşen İslamofobik saldırılara yönelik ne gibi tedbirlerin alınacağı konusunda Lieferando’ya yönelttiği sorulara ise firmadan herhangi bir dönüş yapılmadı.

“Yaşasın İsrail”

Lieferando üzerinden gerçekleştirilen Müslümanlara yönelik saldırılar sadece cami cemaatlerini değil aynı zamanda Müslümanlara ait işletmeleri de hedef alıyor. 2023 Kasım ayında Nürnberg’deki “Edirne Ciger” adlı büfe, Lieferando aracılığıyla bilinmeyen bir adrese büyük bir yemek siparişi almış, ufak bir atıştırmalık büfesi için alışılmadık derecede büyük olan 128 Euro değerindeki siparişin yanı sıra teslimat adresi olarak verilen adres de büfe sahiplerinin kafasını karıştırmıştı. Ayrıca sipariş fişinin üzerine Orta Doğu’daki mevcut savaşı kastederek “Tüm Filistinli aileler tecavüze uğruyor – yaşasın İsrail!” şeklinde Türkçe bir not yazılmıştı.

Büfe sahibinin gelini Handan, yaşanan olayla ilgili IslamiQ’e yaptığı açıklamada, hemen siparişin verildiği teslimat servisi Lieferando ile temasa geçtiklerini ancak firmadan hiçbir cevap alamadıklarını söylemişti.

“Etnik Temizlik, Şimdi!”

Freshnuts” adlı donut zincirinin Gelsenkirchen’deki bir şubesi de geçtiğimiz kasım ayında Lieferando üzerinden benzer nefret söylemleri içeren bir sipariş almıştı. Siparişin üzerindeki “Kahrolsun Filistin, etnik temizlik hemen şimdi!” notunu görünce büyük şaşkınlık yaşayan dükkan sahibi Ayoub Lagmouchi (31) siparişi iptal ederek olayı hemen Lieferando’ya bildirmişti. Lieferando’dan kendisine verilen cevapta ise, aynı mesajın birkaç dükkana birden gönderildiği ve söz konusu kullanıcının engellendiği söyleniyordu.

Der Westen’e konuşan Lagmouchi, failin bulunup yargılanma ihtimalinin çok düşük olduğuna inandığından olayı polise bildirmediğini açıklamıştı.

“Kahrolsun Küresel İslam!”

Yine Kasım 2023’te Lieferando üzerinden Frankfurt am Main’daki Royal Donuts dükkanından yapılan bir siparişin fişine “Filistinlilere ölüm! İsrail’e özgürlük! Kahrolsun küresel İslam!” notu düşülmüştü. Bir sosyal medya kullanıcısının eski adı Twitter olan X platformunda paylaştığı ve internette hızla yayılan sipariş fişinin gerçekliğine bazı kullanıcılar inanmazken, paylaşıma cevap veren Lieferando vakayı doğrulamıştı.

Çok kültürlü bir şirket olarak tüm uluslara, kültürlere, inançlara ve cinsiyet kimliklerine açık olduğunu belirten Lieferando, sipariş fişine yazılan açıklamayla aralarına mesafe koyduklarını ve müşteriyi hemen engellediklerini belirtmişti. Lieferando’nun yanıtını eleştiren bir kullanıcı ise engellenen müşterinin kısa sürede farklı bir kullanıcı adıyla yeni bir hesap oluşturup aynı şeyi tekrarlayabileceğini ve bunun ciddi bir tedbir olmadığını belirterek, sistemde bir değişiklik yapılması gerektiği yorumunu yapmıştı.

Esasında her gün bilerce yeni kullanıcının platforma kaydolabilme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, Almanya genelinde 32 bin restoranla anlaşması bulunan ülkenin en büyük çevirim içi yemek sipariş firması Lieferando’nun aşırı sağcı ve ırkçıların yeni propaganda platformu olmamak için sadece kullanıcı engellemekle yetinmenin ötesinde daha ciddi adımlar atması gerekiyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler