'Almanya'

Almanya’da Başörtülü Öğrenciye Irkçı Hakaret Cezasız Kalmadı

Almanya’nın Neuwied kentinde başörtülü bir öğrenciye ırkçı hakarette bulunan kişi hakkında mahkeme kararını verdi. Dava hakimi sanığın yaptığından pişmanlık duyduğunu gösteren bir emare görmediği için cezada indirim yapmadı.

©Shutterstock.com

Almanya’nın Rheinland Pfalz eyaletinde bulunan Neuwied kentinde 2023 baharında gerçekleşen olayda, sanık başörtülü bir öğrenciye yaptığı sözlü saldırıdan dolayı hakaret ve nefreti körükleme suçlamalarıyla mahkemede hesap verdi.

El işi ustası olarak çalışan sanığın anlattığına göre olay günü evinin giriş katında bulunan sanık, evinin karşısındaki otobüs durağında bekleyen başörtülü kız öğrenciyi gördü ve taktığı başörtüsünden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bunun kendi kendine yaptığı bir konuşma olduğunu iddia eden sanık, “Almanya’da yaşıyoruz, İran’da değil.” sözlerini yeterince sessiz şekilde söylemediği için hem öğrencinin hem de orada bulunan başka bir kadının sözlerini duyduğunu ve meselenin bundan sonra kontrolden çıktığını iddia etti.

“Lanet Olası Müslümanlar”

Sanığın söylediklerine duyan ve kendisi de başörtülü olan görgü şahidinin meseleye müdahil olmasıyla öfkeyle “lanet olası Müslümanlar” sözlerini sarf ettiğini mahkemede kabul eden sanık, ancak hiçbir şekilde “yabancı düşmanı” olmadığını, zira kendisinin de Uzak Doğu’lu bir yengesinin olduğunu ve onunla iyi bir ilişkisi olduğunu söyledi. Sanık ayrıca Nasyonal Sosyalizmin tarihini de anladığını öne sürdü.

Olaya şahit olan tanığın ifadesine göre ise sanık ifade ettiğinin aksine öğrenciye doğrudan ve herhangi bir tahrik durumu söz konusu değilken hakaret etti ve “İran’a dön” ve “lanet olası Müslümanlar” ifadelerini sarfetti. Olayın nasıl gerçekleştiğine dair tanığın ifadeleri ile mağdur genç kızın mahkemede verdiği ifadeler büyük ölçüde örtüşüyordu.

120 Günlük Ceza

Sanığın, Nazilerin toplama kampındaki Yahudi ve Çingeneleri gazla zehirleme uygulaması olan “Vergasen” ifadesini de kullandığı iddia edilirken, sanık avukatı ise tanık ifadelerinin şüpheli olduğunu iddia ederek müvekkilinin beraatını talep etti. Savcılık ise tanıkların birbiriyle örtüşen ifadelerine dayanarak sanık için 130 günlük para cezası talep etti.

Büyük ölçüde savcılığın talebine uygun hüküm veren dava hakimi ,sanığın gerçek bir pişmanlık duyduğuna dair hiçbir emare görmediği için cezada indirim uygulamadı. Sanık 120 günlük para cezasına çarptırdı.

Almanya’da 2023 yılı Haziran ayında ülkedeki Müslüman düşmanlığını belgelemek amacıyla Müslüman Düşmanlığı Bağımsız Uzman Grubu tarafından hazırlanan raporda, Müslüman düşmanlığının, toplumda marjinal bir durum değil, Alman halkının büyük bir bölümünde yaygın olduğu ve yıllardan beri yüksek seviyede kaldığının görüldüğü belirtilmişti. Raporda ayrıca, Müslümanların yoğun şekilde sosyal ayrımcılığa maruz kaldığı aktarılarak, bunların eğitim, istihdam ve konut piyasası ile medya ve siyaset alanlarında da yaşandığı vurgulanmıştı. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler