'Ramazan'

Hollandalı Bir Mühtedi: “Keşke Oruç Tutmanın Ne Büyük Bir Özlem Olduğunu Bilseler!”

Hollanda’nın Vaassen şehrinde yaşayan Nur, 2017 yılında ihtida etti. İslam’la şereflendiğinden beri diyabet hastalığı nedeniyle oruç tutamadığını söyleyen Nur’un Müslüman cemaate bir mesajı var: “Orucu ceza gibi hisseden Müslümanlar var!”

Fotoğraf: Fevziie/Shutterstock

Bize biraz kendini tanıtır mısın?

Hollanda’nın Vaassen şehrinde yaşıyorum. 28 yaşındayım. Hemşirelik eğitimi aldım. Elhamdülillah 2017 yılında İslam’la şereflendim. Bir oğlum var, şu an ikinci çocuğumu bekliyorum.

İhtida ettikten sonra ilk ramazanı nasıl yaşadın?

İslam’a yeni dönen biri olarak ilk ramazanım çift hissiyatlıydı. O dönem hâlâ ebeveynlerimle yaşıyordum ve o yıl Tip 1 diyabet teşhisi almıştım. Oruç tutmama izin verilmediği için bir Müslüman olarak tam anlamıyla sorumluluğumu yerine getiremediğimi hissediyordum. Bu duyguyu bir kenara bırakmaya çalıştım ve diğer ibadetlere odaklanmaya çalıştım. Namaz öğrenmek, sureleri ezberlemek ve sohbetleri takip ederek bilgi edinmek gibi…

İhtida etmeden önce oruç tutma fırsatım oldu. Çünkü Hollanda’da Müslüman olan arkadaşlarım vardı. Onlarla birlikte oruç tutmak istemiştim. Genellikle arkadaşlarımla çok zaman geçirdiğim günlerde oruç tutuyordum ve iftarı arkadaşlarımın evinde veya camide açıyorduk.

Ebeveynin için ramazan tecrübesi nasıldı?

Anne ve babam beni oruç tutmam konusunda her zaman serbest bıraktı ve destekledi. Örneğin bana yemek ve içecek teklif etmemek veya benim önümde yememek gibi ince düşünceli bir şekilde hareket ettiler. Arkadaşlarımla iftara katılamadığım günlerde annem, benim ve Müslüman olmayan kardeşim için özel olarak yemek hazırladı.

Benim oruç tuttuğumu görmekten memnuniyet duyuyorlardı. 2017’de İslam’ı seçtiğimde de bu seçimimi kabul ettiler. Anne ve babama, beni seçimlerimde destekleyerek bana gösterdikleri sevgi için çok minnettarım.

Diyabet teşhisi almadan ve Müslüman olmadan önce oruç tutarken karşılaştığın zorluklar nelerdi?

Oruç tuttuğum zamanlarda sahur için kalkmak en zorlayıcı şeydi. Bu yüzden bazen sahuru atlar, sadece iftara katılır ve uyumadan önce biraz daha yemek yerdim.

Oruç tutarken sana kolay gelen şeyler nelerdi?

Aslında yemek yememe konusunda hiç zorluk çekmedim. Bir şeyler içemiyor olmak benim için daha zorlayıcıydı. Ama yine de birkaç gün sonra her şeyin giderek daha kolay olduğunu fark ettim.

Diyabet teşhisi, ihtida süreci ve gayrimüslim bir aile içinde ramazan tecrübesini nasıl özetlersin?

Bu süreç oldukça zordu. İslam’a yeni dönmüş, diyabet teşhisi almış ve ailesiyle yaşayan biri olarak kendimi çok yalnız ve eksik bir Müslüman gibi hissediyordum. Bu duygu yıllar geçtikçe azaldı, çünkü bunun bir imtihan olduğunu biliyordum. Yapabileceklerime odaklanmaya başladım.

İhtida etmeden önce birkaç Müslüman arkadaşım vardı. Onlar beni evlerine davet ettiler veya birlikte camiye giderek iftar davetlerine katıldık.

Müslüman bir ailede doğmuş birisiyle sonradan ihtida etmiş birinin ramazan tecrübeleri arasında bir farklılık var mı sence?

Bence ramazanla ilişki biraz eğitim, kültür veya bilgisizlikle de yakından alakalı. Ama herkesin ramazan tecrübesi oldukça kişisel ve herkese göre biraz farklılık gösteriyor.

Açıkçası çevremdeki bazı Müslümanlarda ramazan ayının bir yük olarak görüldüğünü gözlemliyorum. Bazı Müslümanların oruç tutulan birkaç saat boyunca kendilerini cezalandırılmış gibi hissettiklerini tavırlarından anlayabiliyorsunuz. İnsanlar keşke bir kere olsun benim tutamadığım orucun ne kadar büyük bir özlem olduğunu bilseydi! Oruç tutma imkânına sahip olmayı çok isterdim. Şu an için bu deneyimi yaşayamayacağım gibi görünüyor, ancak Allah’ın bana lütfettiği her şey için minnettarım.

Diğer mühtedilere neler önerirsin?

Kendi ibadet yoluna odaklan! Başkalarıyla kendini karşılaştırma ve kendi tekamülünde sakin ve sağlam adımlar atmayı dene! Mükemmeliyeti değil, gelişimi hedefle!

Bu yıl ramazan ayını hangi duygu ve hazırlıklarla geçiriyorsun?

Bu yıl, inşallah ikinci çocuğum dünyaya gelecek. Bu, annelik görevimin daha da bilincinde olmamı sağlıyor. Çocuklarıma örnek olmak ve Müslüman olarak kendimi nasıl konumlandırdığım konusunda hassasiyet gösteriyorum. Bu ramazan, çocuklarıma daha iyi bir örnek olmak için kendimi geliştirmeye odaklanmış durumdayım.

Sibel Acun

Sosyal Çalışma eğitimini tamamlayan ve Hollanda’da atları kullanarak koçluk yapan Sibel Acun, Deventer Millî Görüş Camiisinde Hollandaca sohbetler düzenlemektedir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler