'Irkçılık'

Bavyera’da Tartışmalı Selefilik Videosu: Öcü Müslümanlar

Bavyera İçişleri Bakanlığının Selefi vaizlerle mücadele kampanyası için hazırladığı tanıtım videosu, kullanılan söylem ve görsellere yönelik eleştirilerin ardından geçici olarak yayından kaldırıldı.

Görsel: Bavyera İçişleri Bakanlığı. Değişiklikler: Perspektif.

Bavyera İçişleri Bakanlığı, gelen yoğun tepkiler üzerine, Selefiliğe karşı bir kampanyanın tanıtımını yapan kısa bir videoyu yayından kaldırdı. Bakanlığın ilk olarak X platformunda yayınladığı ancak daha sonra sildiği Selefi vaizlerin toplumsal etkisini konu alan animasyon videosu, izleyenler tarafından ırkçı mesajlar vermekle suçlanmıştı.

IslamiQ’in konuyla ilgili sorusuna cevap veren İçişleri Bakanlığı Sözcüsü şu açıklamayı yaparak geri adım attıklarını açıkladı: “Videoya yönelik eleştirileri ciddiye alıyoruz ve kampanyayı şimdilik durdurduk. Video rahatsızlığa ve yanlış anlaşılmalara yol açtıysa son derece üzgünüz.”

Videodaki Temsili Selefi Vaiz ve Müslüman Kadınlar

Yaklaşık 30 saniye uzunluğundaki video, genç bir kadının cep telefonunda takkeli ve uzun sakallı bir vaize ait bir sohbeti izlemesini konu alıyor. Kameraya konuşarak hitap eden vaiz, “Müslüman kadınların makyaj yapmasına izin var mı?” sorusunu ele alırken fonda korkutucu sesler ve kötü niyetli bir kahkaha duyuluyor. Devamında vaizinin yüzü buruşuyor ve genç kadın, vaizin ağzına düşerek kayboluyor.

Bundan kısa bir süre sonra da vaizin “yuttuğu” kadının önce başörtü ve devamında yüzünü de örten bir peçe taktığı görülüyor. Video klibin sonuna gelindiğinde söz konusu kadın, mutfakta yine vücudu tamamen örtülü başka bir kadının yanında temizlik yapıyor ve bu esnada gözlerinden yaşlar akıyor. Alt yazı metninde “Selefilik tuzağı” ve “Düşündüğünüzden daha hızlı gerçekleşir” cümleleri tamamen büyük harflerle ekrana geliyor. Finalde ise “Selefiliğe Cevaplar” adlı bu bakanlık kampyanyasının resmî internet sitesine yönlendiren bir bağlantı veriliyor.

Bavyera İçişleri Bakanlığı, Videoyu Revize Edecek

İçişleri Bakanlığı, amaçlarının kampanyayı tanıtmak ve belli bir toplumsal nüfuza sahip Selefi vaizlerin giderek artan bir şekilde “özellikle gençleri cezbetmeye ve ilk bakışta zararsız görünen günlük konularla onları aşırılık yanlısı fikirlerine kazanmaya” çalıştıklarına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Kampanyanın tanıtım videosunun üzerinde yeniden çalışıldığı bildirildi.

“Video, Irkçı ve Damgalayıcı Söylemler Kullanıyor”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada tepki çeken ve geçici olarak yayından kaldırılan söz konusu videonun yayından kaldırılması çağrısında bulundu:

“Bavyera İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ve daha sonra silinen video, bir önleme programını tanıtmak için sorunlu, ırkçı ve damgalayıcı söylemler kullanıyor. Gerçeklere dayalı bilgi vermek yerine ön yargılar körükleniyor ve tek taraflı bir anlatım teşvik ediliyor. Bu yaklaşım, sadece ters etki yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Müslüman toplumun bir bütün olarak ayrımcılığa uğramasına ve bölünmesine de katkıda bulunuyor. Videonun silinmesinden yanayız ve bu tür konulara saygılı, fark gözeten ve gerçeklere dayalı bir yaklaşım çağrısında bulunuyoruz.”

Bavyeralı Siyasetçiler de Tanıtım Videosunu Eleştirdi

Sol Parti (Die Linke) milletvekili Nicole Gohlke sosyal medya platformu X’te klibin “tamamen ırkçı bir video klip” olduğunu yazdı ve ekledi: “Acınası – özellikle de bu zamanlarda! Ötekileştirme ve ajitasyon yerine Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı bir duruşa ihtiyacımız var.”

Bavyera Eyalet Meclisi Üyesi (SPD) Christiane Feichtmeier ise, videoyu ilk izlediğinde bunun gerçek olduğuna inanamadığını söyledi. Partisi SPD’nin sözcülerinden biri olan Feichtmeier, Selefilikle mücadelenin önemli olduğunu ama bu videonun bu amaca hizmet etmediğini ifade ederek, “Vergi mükelleflerinin parasının işe yaramayan, hatta belki de amacına zarar veren bir şeye harcanması kabul edilemez. En azından video bana ve diğerlerine öyle görünüyor.” (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler