'ABD Başkanlık Seçimleri'

ABD’deki Medya Kuruluşları Demokrat Partiden Desteğini Neden Çekiyor?

ABD medyasının başkanlık seçimleri öncesi adaylara desteklerini açıklaması bilinen bir gelenek. Bu nedenle ABD'nin en köklü gazetelerinden Washington Post ve Los Angeles Times'ın da aralarında bulunduğu bazı gazetelerinin herhangi bir adayı desteklemediklerini açıklaması büyük şaşkınlık yarattı. Peki söz konusu gazeteler neden böyle bir karar aldı?

Fotoğraf: Shutterstock- Tada Images

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım devam ederken, Amerikan medya kuruluşlarının başkanlık seçimleri öncesinde kendilerini yakın hissettikleri başkan adaylarına desteklerini açıklama geleneği devam ediyor. Bu yaklaşımın “bağımsız medya” söylemiyle örtüşmediği yönündeki tartışmaların hâlen sürdüğü ABD’de, ana akım sol liberal medyanın büyük oranda Demokrat adayları, sağ muhafazakar medyanın ise Cumhuriyetçi adayları desteklediği biliniyor. Demokrat aday Kamala Harris’e desteğini duyuran 80, Cumhuriyetçi Trump’ı desteklediğini beyan eden 10 ulusal ve yerel medya kuruluşu bulunuyor.

Bununla birlikte, sol liberal çizgisinden ötürü yıllarca Demokrat Partinin adaylarına destek veren medya kuruluşu Washington Post (WP), 36 yıl aradan sonra ilk kez başkanlık seçimlerinde “hiçbir adayı desteklememe” kararı aldıklarını açıkladı. WP’den önce aynı hafta içerisinde Amerika’nın bir diğer köklü gazetesi olan Los Angeles Times da benzer bir karar aldıklarını duyurmuştu. Los Angeles Times ve WP’nin kararının ardından Amerikan medyasının “bir başkan adayını destekleme” geleneği yeniden gündeme geldi.

Başkan adaylarını destekleyen gazetelerin sayısı, sektörün son yirmi yılda yaşadığı mali sıkıntılarla birlikte azaldı. Uzmanlar ABD’de giderek derinleşen siyasi ayrışma ve medyanın karşılaştığı ekonomik zorluklar nedeniyle ulusal gazetelerin herhangi bir başkan adayını destekleyerek bazı abonelerini kaybetme riskinden kaçınmak istediklerine işaret ediyor. Rakamlar da bu tahmini doğrular nitelikte. Fox News Digital tarafından hazırlanan verilere göre, Amerikan gazetelerinin özellikle Demokrat başkan adayına yönelik desteği, 2016’dan bu yana yüzde 60’tan fazla azaldı. Verilere göre, 2016’da yarışan Hillary Clinton’a 240, 2020’de yarışan Joe Biden’a da 120 ulusal ve yerel medya kuruluşunun destek açıklaması yaptığı, bu sayının Harris için yaklaşık 80 olduğu belirtildi.

 

Grafik: Ufuk Celal Güzel Anadolu Ajansı

 

WP’ Neden Hiçbir Adayı Desteklememe Kararı Aldı?

ABD’de sol liberal çizgisiyle bilinen Washington Post, 36 yıl aradan sonra ilk kez başkanlık seçimlerinde herhangi bir adaya destek vermeyeceğini açıkladı. İlk kez 1976’da dönemin Demokrat adayı Jimmy Carter’a destek açıklaması yapan WP gazetesi, 1988’deki başkanlık seçimlerinden bu yana tüm seçimlerde bir başkan adayını desteklediğini açıklıyordu. Bu seçimlerde gazeteden yapılan açıklamada, “Washington Post bu seçimlerde herhangi bir başkan adayına destek açıklaması yapmayacaktır, bundan sonraki başkanlık seçimlerinde de yapmayacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Kararın ardından editör kurulundan 3 kişi istifa ederken ABD Ulusal Halk Radyosunun (NPR) raporunda da karar sonrası 250 binden fazla dijital aboneliğin iptal edildiği iddia edildi. NPR’ye göre bu kayıp, WP’nin 2,5 milyon ücretli abonesinin yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Bu da gazetenin en az 10 milyon dolar gelir kaybettiği anlamına geliyor.

WP’den deneyimli bir isim Fox News Digital’e yaptığı açıklamada, kurum içerisinde bu konunun konuşulduğunu aktardı.
Bu kişi “böylesine aptalca bir karardan” dolayı insanların öfkelendiğini ifade etti. Bu isim, gazetenin bu yıl 4 bin abone kazandığını ancak bu kararla birlikte saniyeler içinde yok olduğunu söyleyerek “Çıkılması zor bir çukur ve seçimler bitip daha fazla kişi aboneliğini iptal edince durum daha da kötüleşecek.” dedi.

BBC haber sitesinde çıkan bir habere göre ise The Post gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Marty Baron, kararı “demokrasiye zarar veren bir korkaklık” olarak nitelendirirken “Cesaretiyle ünlü bir kurumda rahatsız edici bir omurgasızlık” yorumunu yaptı. Aynı kaynağa göre Washington Post Loncası yönetimi de kararı eleştirdi: “Yayın Kurulu’nun kendisinden değil de genel müdürümüz Will Lewis’ten gelen mesaj, yönetimin Yazı İşleri’ndeki üyelerimizin çalışmalarına müdahale ettiği konusunda bizi endişelendiriyor.”

WP: “Bir Adayı Destekleme, Bağımsız Olunmadığı Algısı Yaratır”

WP’nin sahibi Jeff Bezos ise, gelen tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, gazete geleneğini bozarak ülkedeki başkanlık seçiminde “hiçbir adaya destek vermeme” kararını savundu. Gazetenin bir başkan adayını desteklemesinin seçimlerde kritik etkisi bulunmadığını belirten Bezos, hiçbir kararsız seçmenin tercihini bir gazeteye göre yapmayacağını söyledi. Bezos, “Bir adayı destekleme, yalnızca bağımsız olunmadığı algısı yaratır. Doğru olan bunu sona erdirmektir.” ifadesini kullandı. Bezos’un sahibi olduğu Blue Origin uzay firması yetkililerinin Washington Post’un kararını açıkladığı gün Donald Trump ile buluştuğu haberleri basına yansımıştı. Bezos açıklamasında bu görüşmeyi “tesadüf” olarak niteledi.

WP’nin genel yayın yönetmeni  William Lewis, bir köşe yazısında bu kararın aslında gazetenin yıllar önce adayları desteklememe geleneğine bir dönüş olduğunu ve gazetenin okuyucularının kendi kararlarını verme yeteneğine olan inancını yansıttığını söyledi.

L.A Times’ın Kararının Gazze’yle İlgisi Var mı?

Öte yandan ana akım Amerikan medyasının bir diğer önemli gazetesi New York Times (NYT), 30 Eylül’de yaptığı açıklamada, 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Harris’e destek verdiğini açıkladı. Cumhuriyetçi aday Trump’ın yeniden Beyaz Saray’a gelmesinin ülke için iyi sonuçlar doğurmayacağını savunan gazete, Harris için “başkanlık için doğru aday” tanımını yaptı.

Amerikan medyasının önemli gazetelerinden ve Harris’e destek vermesi beklenen Los Angeles Times ise birkaç gün önceki açıklamasında “hiçbir başkan adayını desteklememe” kararı aldığını kamuoyuna duyurdu. Los Angeles Times’ın bu kararının ardından Washington Post, ana akım medyada Harris’i desteklemesi beklenirken bundan vazgeçen ikinci gazete olarak kayıtlara girdi. Times’ın sahibi Dr. Patrick Soon-Shiong kararın arkasındaki düşünceleri The Times’a verdiği röportajda şu sözlerle ifade etti:

“Hiçbir pişmanlığım yok. Aslında bunun tamamen doğru bir karar olduğunu düşünüyorum,” dedi ve devam etti. “Süreç şuydu: Okurlarımızı gerçekten en iyi nasıl bilgilendirebiliriz? Ve gerçekleri kurgudan ayırmaya çalışan bizden daha iyi kimse olamazdı.”

Ancak Patrick Soon-Shiong’ın kızı Nika’nın New York Times‘a bu hususta yaptığı bir açıklamaya göre gazetenin Harris’ten desteğini çekmesinin asıl nedeni Demokrat Partinin ve müstakbel Başkan adayının Gazze konusundaki tutumu:

“Soykırımı açıkça finanse eden bir ülkenin vatandaşı ve Güney Afrika Apartheid’ını yaşamış bir aile olarak bu destek, gazetecilerin yaygın bir şekilde hedef alınması ve çocuklara karşı devam eden savaşın gerekçelerini reddetmek için bir fırsattı”

Buna karşılık Patrick Soon-Shiong, The Times’a verdiği mülakatta kararın Gazze’deki savaşla ilgili olmadığını ve kızının söylediklerinin sadece “kendi görüşü” olduğunu söyledi:

“Nika, her toplum üyesinin yapmaya hakkı olduğu gibi, görüşleriyle ilgili olarak kendi kişisel kapasitesiyle konuşmaktadır. L.A. Times’ta herhangi bir rolü olmadığı gibi, birçok kez açıklığa kavuşturulduğu üzere, yayın kurulunun herhangi bir kararına ya da tartışmasına da katılmamaktadır.”

ABD’nin yüksek tirajlı gazetelerinden USA Today ve Minnesota Star Tribune de hiçbir adayı desteklememe kararı alan gazeteler arasında yer alıyor.  (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler