"Aşırı Sağ"

Müslümanlara Hakaret Eden İsveçli Siyasetçi Partisinden İstifa Etti

Bir televizyon programında Müslümanların yüzde 100 insan olamayacağı açıklamasıyla gündeme gelen Martin Strid İsveçli Demokratlar Partisi’nden istifa etti.

Geçtiğimiz hafta devlet televizyonu SVT’de “Forum” programına konuk olan İsveçli Demokratlar Partisi (SD) üyesi Martin Strid, 0’dan 100’e kadar uzayan bir skalada, eğer 100 “tam insan” ise Müslümanların kesinlikle 100’e ulaşamayacağını iddia etmişti. İslam’ı öğrendikçe yaşadığı dehşetin boyut değiştirdiğini belirten ırkçı siyasetçi, bir kişinin İslam’dan çıkarsa bu skalada “yükseldiğini” ve “tam insan” olmaya yaklaştığını ifade etmişti.

 

Kendi Partisinden Tepki Aldı

Yayın boyunca İslam ve Müslümanlar hakkında akıl almaz iddialarda bulunan vekile kendi partisinden bile tepkiler gelmiş, SD Genel Başkan Jimmie Akesson, Martin Strid’in Müslümanlar hakkındaki sözlerinin “bu bağlamda duyulabilecek en kötü sözler” olduğunu belirtmişti.

 

Milletvekiline Suç Duyurusu

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) İsveç Bölgesi, dün Martin Strid hakkında “halklar arasında nefret ve kin yaymak” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Bir basın açıklaması yapan IGMG İsveç Bölge Başkanı Yavuz Selim Çelik, Strid’in bu ifadeleriyle İslam inancına ve Müslümanlara karşı bir nefret suçu işlediğinin altını çizdi. Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “İfade özgürlüğü adı altında Müslümanlara hakaret edip ülkedeki bir azınlık grubu aşağılayan SD Milletvekili Martin Strid, sarf etmiş olduğu korkunç cümlelerden dolayı sadece Müslümanları incitmekle kalmamış, aynı zamanda ülkemizin temel demokratik değerlerini de zedelemiştir. Yeryüzünde 1.5 milyar Müslüman’ı rencide eden ve onları ‘insan’ olarak görmeyen Martin Strid, Müslümanlara karşı kinini oldukça tehlikeli bir boyuta taşımıştır.” Söz konusu açıklamalarla dünyadaki tüm Müslümanların rencide edildiğini savunan Çelik, bu tür nefret söylemlerinin toplumdaki kutuplaşmayı artırmaktan başka bir şeye yaramayacağını ifade etti.

 

Özür Yeterli Olmadı

Irkçı vekil, açıklamalarının büyük tepki çekmesinin ardından özür dilemiş, cümlelerinin yanlış anlaşıldığını, çok sayıda Müslüman arkadaşının bulunduğunu ve Müslümanlarla temel bir problemi olmadığını iddia etmişti. Ancak parti içinden gelen tepki sonrası Strid İsveçli Demokratlar Partisi’nden istifa etmek zorunda kaldı. Skandal ifadelerin sahibinin ceza alıp almayacağına önümüzdeki günlerde İsveç yargısı karar verecek.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler