Avusturya | Başbakan IGGÖ İle Başörtüsü Yasağını Konuştu
Avusturya'da kreş ve ilkokullarda yürürlüğe konulmak istenen başörtüsü yasağı tartışması devam ediyor. Başbakan Sebastian Kurz, Avusturya İslam Cemaati temsilcileri ile başörtüsü yasağı hakkında konuştu.
Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Kurz, aşırı sağ-sağ hükümet koalisyonunun başörtüsü yasağı konusunda “kesin ve kararlı” bir çizgiye sahip olduğunu kaydetti. Sebastian Kurz, “Avusturya İslam Cemaatinin temsilcilerine, hükümet olarak anaokulu ve ilkokullarda başörtüsü yasağını hayata geçirme noktasında kararlı olduğumuzu belirttim.” ifadelerini kullandı.
“Her Türlü Hukuki Mücadeleyi Vereceğiz”
Görüşmenin ardından bir açıklama yapan İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun, Başbakan Kurz’un talebiyle görüşmenin gerçekleştiğini belirterek, “İslam cemaati olarak başörtüsü yasağına ilişkin net tutumumuzu kendilerine ilettik. Başbakan Kurz da kendi yaklaşımını bizimle paylaştı. Ancak bizim bu konudaki yaklaşımımız kesin ve değiştirilemez.” diye konuştu.
Olgun, başörtüsünün bir siyasi sembol olmadığının altını çizerek, “Sayın Başbakan’a başörtüsünün dini bir konu olduğunu, Müslümanların kendi özgür iradeleri ile başörtüsünü tercih ettiklerini, bu konuda herhangi bir zorlama ya da baskının olmadığını, halihazırda ülkede yaşayan Müslüman ailelerin büyük bir çoğunluğunun çocuklarına anaokulu ve ilkokulda başörtüsü taktırmadığını izah ettik. Ancak Başbakan’ın bu tutumunu anlamlandıramıyoruz. Bu konuyu diyalogla çözemediğimiz taktirde her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
İbrahim Olgun, ilkokul ve anaokuluna giden çocukların İslam dinine göre başörtüsü takma yükümlülüğü olmadığının bilinen bir gerçek olduğuna işaret ederek, kaygılarının, ilkokul ve anaokulunda hayata geçirilmek istenen başörtüsü yasağının lise, üniversite gibi farklı mecralara taşınması olduğunu da sözlerine ekledi.
Yasak Tasarısına Tepkiler Artıyor
Ülkede Müslümanlar başta olmak üzere, çok sayıda akademisyen ve aktivist, anaokulları ile ilkokullarda hayata geçirilmesi öngörülen başörtüsü yasağına tepki gösterdi. 1912’den itibaren İslam’ın bir dinî cemaat olarak tanındığı ülkede, hükûmet yetkililerinin başörtüsünü ayrıştırıcı ve “siyasal İslam’ın” bir sembolü olarak tanımlaması, Avusturya’da yaşayan Müslümanları, dinî özgürlüklerinin ileriye dönük daha da kısıtlanacağı konusunda endişelendiriyor. Neredeyse hiçbir Müslüman anne-babanın çocuklarını başörtülü olarak anaokulu ya da ilkokula göndermediği Avusturya’da, aralık ayından beri ülkeyi yöneten aşırı sağ-sağ koalisyonunun dikkati sert eleştirilere neden olan kimi politikalarından başka yöne çekmek için Müslüman çocuklar üzerinden suni bir gündem oluşturmaya çalıştığı iddia ediliyor. (AA, P)