"Belçika"

Belçika | “Türkçe Eğitimi Siyasi Malzeme Yapılacak Bir Mesele Değildir”

Belçika Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Zuhal Demir, Türk asıllı öğrencilere okul sonrası Türkçe dersi verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu da Demir'in Türkçe dersleri ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi. 

Belçika’da Flaman milliyetçisi N-VA partisinden Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Zuhal Demir, Gent şehrinde Türk asıllı öğrencilere okul sonrası Türkçe dersi verilmesine tepki gösterdi. Belçika’nın Flamanca yayın yapan De Standaart gazetesine göre Demir, Gent Belediyesinin, Türk öğrencilere okul sonrası Türkçe dersleri için sınıf tahsis etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Geçen yıl  yaptığı açıklamada “Türk pasaportunu geri vereceğini” ifade eden Demir, “Nasıl bu kadar saf ve duyarsız olabilirsiniz? Bu yaptığınız entegrasyon karşıtı politikaları desteklemekten başka bir şey değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türklerin Flaman toplumuna entegre olmasından çok korkuyor, o yüzden bu Türkçe derslerini sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Yeneroğlu Tepki Gösterdi

Belçika Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Demir’in açıklamalarına AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise tepki gösterdi. Mustafa Yeneroğlu, “Türkiye ve Türkçe karşıtlığının öğrencilerin eğitim hakkını gasp etmeye kadar sirayet etmiş olması kabul edilemez. Türkiye sevdalısı gençlerin kamusal alanda ve siyasette proaktif olmaları bu tiplerin nüfuzunu azaltacaktır” dedi.

Yeneroğlu açıklamasında şunları ifade etti: “Belçika gibi çok dilli bir ülkede göçmen kökenli olan Eşit Haklardan sorumlu bakanın böyle bir açıklama yapması esef vericidir. Bu kişinin geçmişteki tutum ve açıklamalarıyla ortaya koyduğu Türkiye karşıtlığı ve PKK yandaşlığını dikkate aldığımızda bu açıklaması anlaşılır gibi gelebilir. Zira daha önce de bu kişi, “Müslümanlar bizim değerlerimize adapte olamaz” demiş, PKK yanlısı gösterilerde boy göstermiş ve Türkiye karşıtı söylemleriyle dikkat çekmiş biridir. Açıklaması da Flaman milliyetçisi bir parti mensubiyetinin ve PKK yandaşlığının yansıması olan zihin dünyasının doğal bir tezahürüdür. Belki de böyle bir kişiliği bakan yapanların beklediği de zaten budur.

“Türkçe Eğitimi Bakanın Siyasi Malzeme Yapabileceği Bir Mesele Değil”

Ancak Türkiye ve Türkçe karşıtlığının temel hak ve çocukların eğitimini gasp etmeye kadar sirayet etmiş olması kabul edilemez. Belçika’daki Türk öğrencilerin temel hakkı olan Türkçe eğitimi bakanın siyasi malzeme yapabileceği bir mesele değildir. Normalde toplumda ve kurumlarda hakların eşit dağılımını takip için kurulmuş bir bakanlığı yürüten kendisi de göçmen kökenli olan bir kişiden beklenmesi gereken, göçmenlerin haklarını korumasıdır. Bu yaşanan, Avrupa ülkelerinde kilit noktalarda aktif olan malum PKK yandaşı çevrelerin Türkiye’ye ve Türk toplumuna ne kadar yabancılaştığını gösteren somut bir örnektir. Belçika siyasetinin bu kişilere fırsat vermesi ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur. Türk toplumunun ve çoğulcu toplum iddiasını taşıyan tüm Belçikalıların gerekli tepkiyi göstermesi elzemdir. Ayrıca gençlerin kamusal alanda ve siyasette daha fazla proaktif olmaları ve haklarına sahip çıkmaları bu tiplerin nüfuzunu azaltacaktır.”

Devlet Bakanı Demir’in adı sıklıkla tartışmalara konu oluyor. Bakan Demir, geçen sene Avrupa Adalet Divanının başörtüsü yasağını savunmuş, Müslümanların bazen zorlamayla da olsa “Batı’nın değerlerini” benimsemesi gerektiğini söylemişti.  Demir’in adı daha önce de terör örgütü PKK’nın düzenlediği etkinliklere katılmasıyla gündeme gelmişti. Demir, haberler üzerine PKK’ya sempati duymadığını iddia etmişti.

Türkiye, yurt dışında yaşayan Türk toplumunun ana dil dersleri alabilmelerine imkan tanınması için gerekli makamlarla iş birliği yaparak Türk vatandaşlarının bulunduğu ülkelere eğitim vermek üzere Türkçe ve Türk kültürü öğretmenleri gönderiyor. Öğretmenlerin maaşları Türkiye tarafından karşılanıyor.(AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler