"Danıştay"

“Hollanda’nın Türklerin Yurt Dışındaki Mal Varlığını Araştırması Yasal Değil”

Hollanda'da Danıştay'ın ülkede yaşayan Türklerin Türkiye'deki mal varlıklarının araştırılmasının yasal olduğuna hükmetmesine tepkiler sürüyor. Hollanda Türk Hukukçular Birliği (THB) Başkanı avukat Ejder Köse, Hollanda'nın tutumunun yasal olmadığını ve AİHM'e başvuracaklarını söyledi.

Hollanda’da Danıştay, Hollanda makamlarının Türk hükümetine başvurmadan yaptıkları mal varlığı araştırmalarında elde ettikleri bilgi ve belgelerin kullanılmasının yasal olduğuna hükmetmesi tartışma yarattı. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Hollanda kurumları adına Türkiye’de bilgi toplayanların suç işlediğini söyledi. Yeneroğlu, “Hollanda Devleti’nin, Türkiye’den adli yardım talep etmeden ve izinsiz araştırma yaptırması yasal değildir. Türkiye’nin egemenliğine aykırı, Türkiye’de suç teşkil eden faaliyetlere girişmesi veya desteklemesi asla kabul edilemez.” dedi.

“Özel Hayatın Gizliliği İhlal Edildi”

Konuyla ilgili Perspektif’e açıklamalarda bulunan Hollanda Türk Hukukçular Birliği (THB) Başkanı avukat Ejder Köse de, “Türkiye’de araştırma yapılması vatandaşlarımızın oradaki özel hayatının gizliliğini ihlal ediyor.” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 5-6 yıldır sürecin takipçisi olduklarını kaydeden Köse, Hollanda’nın böyle bir araştırmayı yapmadan önce Türkiye’de yetkili kurumları bilgilendirmesi gerektiğine dikkat çekti. Hollanda’nın bu bilgileri Türkiye Adalet Bakanlığı’na başvurarak istemesi gerektiğini kaydeden Köse, ancak Hollandalı yetkililerin hiçbir kurumu bilgilendirmeden Türkiye’ye giderek Hollanda’daki vatandaşlar ile ilgili bilgi topladığını söyledi. Bunun Türk Ceza Kanunu’na göre suç olduğunu aktaran Ejder Köse, başka bir ülkenin egemenlik haklarının da ihlali manasını taşıdığını belirtti.

“Diğer Avrupa Ülkelerine de Yayılabilir”

Türkiye’de Hollanda’nın bu adımı ile ilgili başlatılacak her türlü hukuki sürece destek vermeye hazır olduğunu aktaran Köse, hangi memurdan ya da hangi emlakçıdan nasıl bir bilgi aldığının belli olduğunu söyledi. Köse, “Bizim için önemli olan buradaki müvekkillerimizin hak ve hukukunu korumaktır. Hollanda hukuku bunu yapmayacaksa o zaman kaynak ülkede bunların yapılmasına biz de yardımcı olabiliriz.” dedi. Ayrıca Hollanda’da Danıştay’ının bu kararının Avrupa’nın diğer ülkelerini de aynı adımı atma konusunda cesaretlendirebileceğini kaydetti.

“AİHM’e Başvuracağız”

Hollanda’da son olarak Danıştay’ın kararıyla hukuki sürecin tamamlandığına da dikkat çeken Ejder Köse, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını söyledi. Hollanda’nın tutumunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Özel ve Aile Hayatına Saygı ile ilgili 8’inci maddesinin ihlali olduğunu savunan avukat Köse, Türkiye’nin de bu sözleşmeye taraf ülkelerden biri olduğunu ve bu sürecin AİHM tarafından değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Hollanda’da ek sosyal ödenek alan 65 yaş üstü emekli Türk vatandaşlarının yurt dışındaki mal varlıklarını araştırmada son yıllarda yasal olmayan yollara başvurmasıyla ilgili 5 yıl önce dava açılmıştı. Son olarak Danıştay geçen ay verdiği karar ile yurt dışı mal varlıkları hakkında yapılan araştırmaların Hollanda yasalarına göre uygulandığını belirterek, kişilerin özel hayatlarının ihlal edilmediğine hükmetmişti. Hollada’da araştırmalar sonucunda yurt dışında mal varlığı olan Türklerin, 15 yıla kadar aldığı ek sosyal ödenekleri geri ödeme riski bulunuyor.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • A.Akdag
    2022-06-08 20:03:31

    SVB Hollanda'da ki Turk vatandaslarinin T.C. nufus kimliklerini aliyor ve Turkiye'de mal varligi arastirmasi yapiyor. Turk vatandaslari magdur durumda, bize kim yardim edecek. Mal varliklari hakkinda Hollanda'ya kimler yardimci oluyor.

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler