'Avustralya Seçimleri'

Yeni Zelanda’daki Terör Saldırılarının Gölgesinde Avustralya Seçimleri

Avustralya'da vatandaşlar 18 Mayıs'ta sandık başına gidecek. Yeni Zelanda'da yaşanan terör saldırıları sonrası gerçekleştirilen ilk seçimlerde eskiye nazaran Müslüman karşıtı söylemlerde azalma ise dikkat çekiyor.

@AA değişiklikler: Perspektif

Avustralyalılar ülkeyi yönetecek 46’ıncı hükümeti belirlemek üzere 18 Mayıs’ta sandık başına gidecek. Seçimler öncesi yapılan anketler, iktidarda yaşanacak değişikliği gözler önüne seriyor. 2016 yılından beri Avustralya’yı yöneten Liberal/Ulusal Koalisyon Hükümeti son 3 yıldır yapılan tüm anketlerde ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin gerisinde görünüyor. Son olarak nisan ayında bütçe sonrasındaki yayınlanan yeni ankette de koalisyon partileri yine İşçi Partisi’nin 4 puan gerisinde kaldı.

Christchurch’deki Terör Saldırısı Seçim Kampanyalarını Etkiledi

Mayıs ayında yapılacak seçimler için yürütülen kampanyalar, diğer seçimlere göre ise farklılık gösteriyor. Yeni Zelanda‘da yaşanan terör saldırıları Avustralya’daki seçim kampanyalarını da derinden etkiledi. Seçimleri Perspektif’e değerlendiren iki dönem Melbourne’un kuzeyindeki Hume ilçesinde Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyeliği görevlerinde bulunan Adem Atmaca, Avusturalya ile Yeni Zelanda’nın iki kardeş ülke olduğunu belirterek, Christchurch’deki terör saldırısının Avustralya’da da büyük yankı uyandırdığını, toplumda şok etkisi yarattığını aktardı. Terör saldırısı sonrası Avustralya’da Müslümanlara bakışta değişimler olduğunu bunun da siyasilerin söylemlerine de yansıdığını dile getirdi.

“Müslümanlar Seçim Malzemesi Haline Dönüştürülmedi”

Daha önceki seçimlerde sık sık Müslümanların hedef alındığını kaydeden Atmaca, bu seçimlerde siyasilerin ilk kez Müslümanları seçim malzemesi haline dönüştürmediğine dikkat çekti. Saldırılar sonrası medyada Müslümanları hedef alan söylemlerin azaldığını, ilk kez bir Avustralya Başbakanı’nın aşırı sağcı beyaz birisi için “terörist” ifadesini kullandığını aktardı. Adem Atmaca, aynı Başbakan Scott Morrison’un daha önce Maliye Bakanı olarak görev yaparken, “Müslümanlara karşı olan kamuoyunu kullanalım” ifadelerini kullandığını hatırlattı.

Başbakan İstifa Etmişti

Avustralya’da 2 Haziran 2016’da yapılan genel seçimlere dönemin Başbakanı Malcolm Turnbull yönetiminde giren Liberal-Ulusal Parti koalisyon hükümeti 150 sandalyeli parlamentoda 76 milletvekili çıkartarak iktidarına devam etmişti. Ancak Turnbull ile görüş ayrılığına düşen milletvekilleri, parti içinde yapılan liderlik oylamasında Scott Morrison’u başbakan olarak seçmişti. Başbakanlığı kaybeden Turnbull, aktif siyaseti bıraktığını açıklayarak milletvekilliğinden istifa etmişti.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler