'Fransa'

Müslümanlara Saldırı Planlayan Fransız Diplomat Hakkında Soruşturma Açıldı

Fransa'da Müslümanlara saldırı planlayan aşırı sağcı bir örgüte üye olduğu belirlenen Fransız diplomat hakkında soruşturma açıldı.

Fransa’da, Müslüman karşıtı saldırılar planlayan ultra sağcı “Operasyonel Güçler Eylemi” (AFO) örgütüne üye olmakla suçlanan Salvador’da Fransız büyükelçiliğinde çalışan bir Fransız diplomat hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Fransız haber ajansı AFP’nin soruşturma kaynaklarından edindiği bilgiye göre isminin “Marc-Antoine G.” olduğu kaydedilen 51 yaşındaki diplomat, 2 Haziran’da Paris Roissy-Charles de Gaulle Havalimanı’nda, Madrid’den gelen bir uçaktan indikten sonra Fransa İç İstihbarat Birimi (DGSI) tarafından gözaltına alındı. 6 Haziran’da ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılarak görevinden azledildi.

El Salvador’da Fransız Büyükelçisi’nin yardımcısı olarak görev yaptığı kaydedilen “Marc-Antoine G.”nin daha önce de Gabon’da konsolos yardımcılığı görevini yürüttüğü bildirildi.

Diplomatik Dokunulmazlığını Kullanıp Örgüte Silah Getirecekti

Diplomatın “Operasyonel Güçler Eylemi” (AFO) örgütünün aktif bir üyesi olduğu iddia ediliyor. Örgütün tahmin edilen üyelerinden 13’üne 2018’in yaz aylarında terör suçundan soruşturma açılmıştı. 33-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlardan oluşan bu grup, eski bir polis memuru tarafından “İslamcı tehlikeye karşı mücadele” hedefiyle kuruldu. “13 Kasım (Paris – Bataclan 2015 saldırısı) türünde bir terör saldırısı” planlayan grubun, Fransa’daki ünlü Müslüman şahsiyetlere karşı da “misilleme önlemleri” aldıkları belirtiliyor.

Fransız diplomatın talimatlar verdiği, saldırılarla alakalı gelişmeleri e-mail yoluyla takip ettiği, hatta 2017 yazından bu yana Paris temsilcisi olarak örgüte yeni üyeler dâhil ettiği öne sürülüyor. Ayrıca El Salvador’dan “diplomatik çanta” yoluyla silah getirmeyi düşündüğü de iddialar arasında.

Helal Ürünlere Fare Zehiri Katacaklardı

Marc-Antoine’ın da Mayıs 2018’de Fransa’da AFO’nun bir toplantısına katıldığını ve düzenleyecekleri “helal operasyonu” isimli planı hazırladıklarını kabul ettiği aktarıldı. “Helal operasyonu” çerçevesinde örgüt üyelerinin marketlerde bulunan helal etiketli ürünlere yüksük otu (digitalis) veya fare zehri enjekte etmeyi planladıkları ortaya çıkmıştı.

Örgütün 2018 yaz ayında liderleri de dahil olmak üzere üyelerinden 13’ü tutuklanmıştı. Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda ateşli silahlar, binlerce mühimmat ve TATP patlayıcılarının üretiminde kullanılan malzemeler bulunmuştu. Kriminoloji profesörü Alain Bauer, “Her zaman ultra veya aşırı sağ gruplar olmuştur, ancak uzun zamandır ilk kez organize bir grup, saldırı gerçekleştirebilecek konuma erişti.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ikisi reşit olmayan toplamda beş kişi hakkında da ultra sağ hareketine dahil oldukları şüphesiyle Eylül 2018 ile Mayıs 2019 tarihleri arasında soruşturma yürütüldü. Internetteki “Siyah kuş” (L’Oiseau noir) adlı forum sitesinden iletişim kurdukları tespit edilen bu ultra sağcı grup üyelerinin, ibadethane saldırısı düzenlemesinden şüphe edildiği aktarıldı.(P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler