Gambiya’dan Myanmar’a Soykırım Suçlaması
Gambiya, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Arjantin'de de Myanmarlı lider Suu Çii ile diğer devlet yetkilileri hakkında dava açıldı.
Batı Afrika ülkelerinden Gambiya, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için Hollanda’nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvuruda bulundu. Gambiya Adalet Bakanı tarafından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına yapılan başvuruda, Myanmar hükümeti ve ordusunun soykırımdaki rolününün, bu ülkeden kaçarak Bangladeş’e sığınan 600’den fazla Arakanlı Müslümanın ifadeleriylede sabit olduğu aktarıldı. Myanmar’da Rohingya Müslümanlarının insanlık dışı uygulamalara maruz kaldıklarına dikkat çekildi.
Myanmar’da Kalan 600 Bin Müslüman Korunsun
Gambiyalı bakan, soykırımın tüm insanlığı ilgilendiren bir durum olduğuna da dikkat çekerken, Soykırım Sözleşmesi’nin de devletleri bunu kesinlikle önlemeleri konusunda sorumlu kıldığını hatırlattı. Ayrıca Gambiya, UCM’nin incelemesinin uzun zaman almaması için dosyanın ivedilikle ele alınması çağrısında bulundu. Özellikle de halen Myanmar’da bulunan 600 bin Müslümanı korumak için şiddetin bir an önce durdurulması noktasında bu ülkeye baskı yapılmasını istedi.
Arjantin’de de Dava açıldı
Öte yandan Arjantin’de de Myanmarlı lider Suu Çii ile diğer devlet yetkilileri hakkında, Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlar sebebiyle dava açıldı. Arjantin resmi haber ajansı TELAM’da yer alan habere göre, “evrensel yargılama yetkisine” dayandırılarak Latin Amerikalı, Arjantinli ve Arakanlı insan hakları savunucusu grupların, Myanmarlı lider Suu Çii’ye, işkence, ortadan kaybolma ve cinsel şiddet gibi suçlardan açtığı dava, uluslararası yargı yetkisi bulunan 1 Numaralı Federal Ceza Mahkemesi Yargıç María Servini tarafından kabul edildi.(p)