'Almanya'

Almanya’da Eş Genel Başkanlığa Geçen SPD Liderlerini Arıyor

SPD'liler, partinin eş genel başkanlığına Norbert Walter-Borjans ve Saskia Esken ikilisinin seçilmesini istiyor.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya Sosyal Demokrat Partisi‘nin (SPD) üyeleri, eş genel başkanlık koltuğunda Federal Meclis (Bundestag) Milletvekili Saskia Esken ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin eski Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans’ı görmek istiyor.

SPD’den yapılan açıklamaya göre, eş genel başkanlık görevi için 19-29 Kasım’da yapılan ikinci tur seçimlere partinin 425 bin 630 üyesinden 230 bin 215’i katıldı. Üyelerin internet üzerinden ve mektupla oy kullandığı seçimde 216 bin 721 oy geçerli sayıldı. 14-26 Ekim’de yapılan ilk seçim turunda en fazla oyu alan ve eş genel başkanlık görevini Brandenburg Eyalet Milletvekili Klara Geywitz ile yapacağını açıklayan Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Federal Meclis Milletvekili Saskia Esken ile bu görevi üstleneceğini açıklayan Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin eski Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans yarıştı.

Walter-Borjans ve Esken’in İsimleri Öne Çıktı

Aralıkta yapılacak kurultaydan sonra “eş genel başkanlık modeli”ne geçmeye karar veren SPD’de eş genel başkanlık için yapılan ikinci tur seçimden Norbert Walter-Borjans ve Saskia Esken ikilisi 114 bin 995 üyenin oyunu alarak birinci çıktı. Olaf Scholz ve Klara Geywitz, 98 bin 246 oyda kalırken 3 bin 480 üye ise çekimser kaldı. Böylelikle SPD’li üyeler, eş genel başkanlık koltuğunda Walter-Borjans ve Esken’i görmek istiyor. Üyelerin bu talebinin 6-8 Aralık’ta yapılacak SPD Genel Kurulu’nda delegeler tarafından onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Koalisyon Protokolünü Yeniden Müzakere Etmek İstiyorlar

SPD, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile kurduğu koalisyonla hükümette yer alıyor. Özellikle partideki sol kanadı temsil eden Walter-Borjans ve Esken ikilisi, SPD’nin koalisyonda kalmasına sıcak bakmıyor. Walter-Borjans ve Esken, seçim sürecinde yaptıkları açıklamalarda, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile imzaladıkları koalisyon protokolünü yeniden müzakere etmek istediklerini ifade etti. Bu nedenle aralıkta yapılacak genel kurulda, SPD’nin koalisyon hükümetinde kalıp kalmamasına ilişkin tartışmaların yaşanması da bekleniyor.

SPD’nin mayısta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 2014’e göre yüzde 11,4 oranında oy kaybetmesinin ardından Genel Başkan Andrea Nahles görevinden istifa etmişti.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler