'Dosya: "Gönüllülük"'

Gönüllü Portreleri

Müslüman gönüllüleri gönüllü faaliyetlerde bulunmaya teşvik eden nedir ve gönüllüler ne tür faaliyetlerde bulunur? Bu soruların cevabını farklı gönüllülerle görüşerek aradık.

Camide Gönüllü Faaliyetler

Üç çocuk annesi Meral Boztepe (40) camilerde düzenli olarak faaliyetlerde bulunuyor. Almanya’nın Duisburg şehrinde yaşayan Meral Hanım, İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı’nda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Kulübü Başkanı olarak görevli. Bu görevleri gönüllü olarak üstleniyor. Toplumu bir şeylere teşvik etmek ve değişime vesile olmak istediğini anlatan Meral Hanım, insanların yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyor ve ekliyor: “Bir cemaat olarak birlikte neler yapabileceğimizi göstermek, nelere katkıda bulunduğumuzu paylaşmak istiyorum. Çocuk Kulübü başkanlığını yapmaktaki amacım çocuklarımızı küçük yaşta ev sohbeti ortamlarına alıştırmak. Geleceğimiz çok önemli.” İnsanların “ben” düşkünlüğünden sıyrılmasına ve eve tıkılıp kalmamalarına vesile olmak istediklerini belirten Meral Hanım, bu çalışmalarla kadın ve çocukları sohbet ve faaliyetlere davet edip onların sosyalleşmelerini amaçladıklarını bildiriyor. Meral Hanım, bu faaliyetlerin insanlar için faydalı, öğretici ve moral kaynağı olduğunu belirtiyor.

İnsani Yardım Faaliyetleri

Berlin’de yaşayan Hasan İstanbul (55), uzun yıllardan beri Hasene Yardım Derneği’nde idareci olarak görev yapıyor. Üç çocuk babası Hasan Bey, insanlara faydalı hizmetler vermeyi ve insanlara yardımcı olmayı canı gönülden arzu ediyor. İnsanların ihtiyaçlarının giderilmesi, zulüm ve işkenceden kurtarılmaları, akan gözyaşlarının dindirilmesi ve her türlü insani yardım için hizmet veren bu kurumda görevini sürdürebilmenin, hem insani bir görev hem de kulluk görevi olduğunu belirtiyor Hasan Bey. İnsanlığın yararına güzel hizmetler veren Hasene’de çalışmak, mazlum ve mağdurlarla irtibat hâlinde olmak ve hayırseverlerin emanetlerini yerine ulaştırmak, Hasan Bey’in ruhunu olumlu manada etkiliyor. Hasan Bey, bu durumu “Bu faaliyetlerde bulunmak insanın vicdanını rahatlatıyor ve yaşamdan zevk aldırıyor.” sözleriyle açıklıyor ve ekliyor: “Bu kurumda çalışmanın belki ‘olumsuz’ denebilecek bir yönü, hakikatlerle sık sık karşılaşmak. Dünyanın büyük bir kısmında zor durumda yaşayan insan sayısının her gün arttığını görmek insanı üzüyor.” Hasene’de yapılan çalışmalar her ne kadar başarılı olsa da daha fazla çalışıp gönüllü sayısını arttırarak yardıma muhtaç daha fazla insana ulaşılması amaçlanıyor. Kurumun ve hizmetlerin daha fazla kişi tarafından tanınmasını sağlamak amacıyla özel ekipler kurarak tanıtım seminerleri ve farklı programlar düzenleniyor. Bu programlarla, ön yargıları minimize etmek ve kurumu tanımayan insanları da Hasene’yle buluşturmak ve bu güzel hizmetlerin daha fazla insan tarafından icra edilmesini sağlamak amaçlanıyor.

Gençlik Faaliyetleri

BDMJ (DITIB – Federal Gençlik Birliği) Başkan Yardımcısı Akın Şimşek, Aachen Üniversitesi’nde İş Hukuku öğrencisi. 22 yaşındaki Akın Bey, çoğu genç Müslüman gibi camideki faaliyetlerle çocukken tanışmış. Büyüklerinden gördüğü ilgi ve onların yaptıkları gönüllü faaliyetler ilgisini çekmiş ve bu alanda kendisi de faaliyet göstermeye karar vermiş. BDMJ, Almanya’da yaşayan Müslüman gençlere yönelik çalışmalar yapmakta. Şimşek, başkan yardımcısı olarak görev yapmakla birlikte, Müslüman gençlik çalışmalarının kamusal olarak tanınması ve algılanması için temsilcilik yapıyor. Irkçılık, dinler arası münasebetler ve çevrecilik, Akın Bey’in ilgilendiği konulardan bazıları. Din ve inancına odaklanarak barışçıl ve çoğulcu bir toplumu şekillendirmeyi hedefleyen Akın Bey, toplumsal sorunları ele alabilmek için gençlik faaliyetlerine katkıda bulunuyor. Akın Bey, gönüllülük faaliyetleri çok vakit aldığı için, okul ve işi de göz önünde bulundurarak kapsamlı planlama yapmanın ve çok disiplinli olmanın elzem olduğunun altını çiziyor. Gönüllülük faaliyetlerinin bilgi edinmek ve değişik alanları öğrenmek açısından çok faydalı olduğunu söyleyen Akın Bey, ayrıca bu faaliyetlerin çeşitli programlar ve projeler gerçekleştirmek, sosyal iletişimin gelişmesi, problem çözme yetilerinin gelişmesi gibi konularda da insanı çok geliştirdiğini ifade ediyor.

Çevrecilik Faaliyetleri

Almanya’nın Wuppertal şehrinde yaşayan Ilhaam El-Qasem (35) bir çocuk annesi. Daha önce Almanca öğretmeni olarak çalışan Ilhaam Hanım, 2012 yılından beri Hima e.V.’de çevrecilik faaliyetlerinde bulunuyor. Halkla ilişkiler ve proje geliştirme alanlarıyla ilgilenen El-Qasem, hâlihazırda başkan olarak görev yapıyor; söyleşiler, seminerler ve çeşitli programlar hazırlıyor. İlhaam Hanım Müslümanların birçok alanda faaliyet gösterdiklerini, fakat çevreciliğin Müslümanlarda yeterli ilgiyi uyandırmadığını belirtirken çevre konularının da diğer alanlar gibi önemli ve büyük sorunlara sahip bir alan olduğunu ekliyor. “Çevrecilik ve hayvan hakları, başka alanlarla da çok yakından bağlantılı.” diyen İlhaam Hanım, Allah’ın yarattıklarına saygı gösterip koruyarak bir nevi ibadet ettiğini söylüyor. Gösterdiği bu faaliyetler sayesinde yıllarca çok şey öğrendiğini belirten İlhaam Hanım, Hima derneğinin kuruluşunun bir parçası olmaktan çok mutlu. Gönüllülük faaliyetleri okul veya işten arta kalan zamanlarda yapıldığı için bu faaliyetlerin iyi organize edilmesi gerektiğini düşünen İlhaam Hanım, Hima için birçok proje fikrinin olduğu; fakat bunları gerçekleştirmek için yeterli vakit olmadığını söylüyor. Müslüman cemaatlerin çevrecilik faaliyetlerinde daha fazla yer alması gerektiğini, bunun İslami açıdan da çok önemli olduğunu vurgulayan İlhaam Hanım, konuya dair Müslüman cemaatlerin büyük bir potansiyel taşıdığını ifade ediyor. Bu potansiyelin günümüzde, özellikle camilerimizde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kübra Zorlu

Duisburg-Essen Üniversitesi’nde Medya Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Zorlu, Perspektif yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler