'Slovenya'

Slovenya’nın İlk Minareli Camisi Hizmete Açıldı

Aşırı sağcı muhalefet ve mali bir takım engellere rağmen cami 50 senelik bir çalışmanın ardından Ljubljana’da açıldı.

6 Şubat 2020 admin

Slovenya’da Müslüman topluluğun yıllardır üzerinde uğraştığı Ljubljana’da cami projesi başarı ile sonuçlandı. Slovenya’daki İslami cemaatin önderi Müftü Nedzad Grabus, caminin açılışının ülkedeki Müslümanlar açısından hayatlarındaki bir dönüm noktası olarak yorumladı. Caminin açılışı ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan müftü, Slovenya’nın başkentinde cami olmayan son eski Yugoslavya ülkesi olduğunu hatırlatarak caminin kültürel ve eğitimsel yönden önemini vurguladı. Cami ile ilgili de bilgiler veren Grabus, açılışı yapılan bu caminin Avrupa’nın en iyi camilerinden birisi olduğunu söyledi.

Slovenya’nın Tek Minareli Camisi

Toplam 1400 kişilik bir alana ve 40 metrelik bir minareye sahip olan bu cami, şehir merkezinin hemen kuzeyinde yer alıyor. Bu yönüyle de cami, Slovenya’nın tek minareli camisi olarak dikkat çekiyor. Cami ibadet alanı dışında ayrıca bir sosyalleşme merkezi olarak da dikkat çekiyor. Cami ve çevresinde birçok ofis, çamaşır odası ve yerleşim bölümlerinin yanı sıra spor salonu ve restorant da bulunmaktadır. Bu alanların kiralanması ile caminin bakımı için oluşturulacak fona da ciddi kaynak sağlanabileceği söyleniyor.

Caminin yapımı için ilk talep 50 sene önce olsa da izin 15 sene önce çıkmıştı. Caminin yapımına ise ancak 2013 yılında başlanabilmişti. Yaklaşık 34 milyon Euro harcanan cami için gerekli olan paranın 28 milyonu, Katar’dan bağışçılar tarafından gönderildi. Caminin yapımına yardımcı olunması için diğer ülkelerden 2 milyon Euro civarı bir para gönderilirken kalan 4 milyon ise Slovenya’da rakamları 80.000’i bulan Müslüman cemaatin katkılarıyla tamamlandı. Müftü Grabus, Katar’dan gelen yardımın karşılığında Katar’ın merkez ile ilgili bir takım faaliyetlerde rol istemesine yönelik çıkan iddiaları ise reddetti.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler