'Almanya'

Polis Telsizinden Nazi Sloganları Yayınlandı

Almanya'nın Aachen şehrinde polis telsizinden yayınlanan Nazi sloganları neticesinde iki polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı. Söz konusu sloganların bir diziden yanlışlıkla telsize aktarıldı iddia edildi. 

27 Şubat tarihinde Aachen’da polis telsizinden Nazi sloganları duyulması üzerine iki polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı. Telsiz yayınını geriye dönük inceleyen Aachen polisi, yayının bir polis aracından yapıldığını tespit etti. Söz konusu polis aracındaki memurlar Aachen’daki sinagogu korumak amacıyla sinagogun önünde görev yapıyordu.

Aachen Polis Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre memurlardan biri, “Hunters” isimli diziyi cep telefonundan izlerken bu dizideki “Viertes Reich” ve “Sieg Heil” gibi  Nazi sloganları yaklaşık bir dakika boyunca polis telsizi üzerinden yayınlandı. Aachen Polisi telsizden ırkçı anonsun geçildiği günün akşamı iki polis memuruna yönelik soruşturma başlatırken, yapılan açıklamada eldeki bilgilere göre olayın “teknik bir hatadan” kaynaklandığı ifade edildi.

Söz konusu iki polis, şahsi telefonlarını incelenmek üzere kendi istekleriyle güvenlik görevlilerine teslim ettikten sonra telefonların birinde suç teşkil edebilecek şüpheli resim dosyaları bulunduğu açıklandı. İki polis memuru da görevden uzaklaştırıldı ve haklarında disiplin soruşturması açıldı. Tarafsızlığı sağlamak için soruşturma Mönchengladbach Polis Merkezi tarafından yürütülüyor.

“Memurlarımızdan Anayasaya Açık Bağlılık Bekliyoruz”

Olayla ilgili açıklama yapan Aachen Polis Merkezi Başkanı Dirk Weinspach, “Memurlarımızdan anayasamıza çok açık bir bağlılık ve temel değerlerimiz için aktif bir duruş bekliyoruz” dedi. Weinsbach açıklamasına şöyle devam etti: “Suc unsurlarının gerçekleştirilmesi ve şiddeti yücelten, yabancı düşmanı, ırkçı, antisemitik ve aşırı sağcı içeriklerle uygunsuz bir ilişki de (anayasamızla) uyumsuzdur.”

Almanya’da söz konusu Nazi sloganları başta olmak üzere anayasaya aykırı oluşumların işaret ve sembollerinin kullanılması Ceza Kanunu’nun 86a maddesi uyarınca üç yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler