'Almanya'

İslam Dinî Cemaatlerinden Kovid-19 Karşısında Finansal Destek Çağrısı

Almanya İslam Konseyi koronavirüs krizi süresince camilerin finansal açıdan desteklemesi için devleti önlem almaya çağırdı.

1 Nisan 2020 admin

Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Burhan Kesici geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile koronavirüs (COVID-19) salgını tedbirleri kapsamında alınan toplanma yasağı nedeniyle toplu ibadetlere ara verilen camilerdeki gelir kaybına dikkat çekerek federal hükûmeti ve eyaletleri camilere destek olmaya çağırdı. “Koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesi için alınan tedbirleri İslam toplumu olarak sonuna kadar destekliyoruz” diyen Kesici, ancak camilerdeki günlük ibadetlerin ve tüm diğer etkinliklerin iptal olması nedeniyle birçok caminin maddi açıdan sıkıntılı bir döneme girdiğini kaydetti.

Camilerin En Büyük Gelir Kaynağı Bağışlar

Camilerin kendilerini bugüne kadar üyelik aidatları, cami cemaati ile ziyaretçilerin bağışlarıyla finanse ettiğini ve bunlar dışında bir gelir kaynaklarının olmadığını vurgulayan Konsey Başkanı, camilerin devam etmekte olan kredi borçları ve inşa masraflarının bu gelirler ile karşılandığını, ayrıca imamlar ve diğer cami personelinin maaşlarının da bu şekilde ödendiği belirtti. “Vakit namazların ve Cuma namazlarının iptal olması nedeniyle bağışların büyük bir kısmı kaybedildi. Pek çok cami bir sonraki banka kredisi taksitini, devam eden kiraları veya imam maaşlarını ödeyip ödeyemeyeceği konusunda endişe içerisinde” dedi.

Ayrıca camilerin yıllık gelirlerinin büyük bir kısmını Ramazan ayında elde edilen bağışların oluşturduğunu vurgulayan Kesici, bu gelirin kaybıyla birçok caminin ödeme gücü kalmayacağını ileri sürdü.

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) de cami cemiyetlerinin bilhassa Cuma namazları ve Ramazan’da toplanan bağışlarla finanse edildiğine işaret ederek, 24 Nisan’da başlayacak olan Ramazan ayına kadar durumun düzelmesinin zor göründüğünü ve bunun da camiler için büyük bir gelir kaybı anlamına geleceğini vurguladı.

DİTİB’ten Camiler İçin Bağış Kampanyası

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) de bu amaçla camiler için bir bağış kampanyası başlattı. “Şimdi Camilerimize Destek Çıkma Zamanı” sloganıyla başlatılan kampanyadan elde edilen gelirle krediler ve devam eden inşaatlar nedeniyle maddi açıdan zor durumda olan camilerin desteklenmesi amaçlanıyor. (mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler