'Kovid-19'

Alman Ekonomistler Salgın Tedbirlerinin Kaldırılması Konusunda Uyarıyor 

Koronavirüs nedeniyle Almanya’da ekonomik faaliyetlerin bir haftalık durması 42 milyar avroya mal oldu. Buna rağmen ekonomistler virüsün yayılmasına karşı tüm önlemlerin çok hızlı bir şekilde kaldırılması konusunda uyarıyor.

14 Nisan 2020 admin

Alman Makroekonomi ve Konjonktür Araştırma Enstitüsü (IMK) virüs salgını nedeniyle hayatın birçok alanına getirilen sınırlamaların hafifletilmesinin “aceleyle” değil, “iyi hazırlanmış” adımlarla olması gerektiği konusunda uyardı. IMK Başkanı Sebastian Dullien, konuya ilişkin değerlendirmesinde, eğer virüse karşı koruyucu önlemler çok hızlı bir şekilde kaldırılırsa, bu durumun ekonomiye yarardan daha fazla zarar getirebileceğini belirtti.

Dullien, ekonomik faaliyetlerin askıda kalma süresinin önemli olduğunu belirterek, “Eğer ekonomide her şey iki hafta boyunca tekrar açılır ve iki ay boyunca tekrar kapanmak zorunda kalırsa, hiçbir şey kazanılmaz.” değerlendirmesinde bulundu. Sosyal uzaklaşma önlemlerinin uzun vadede gevşetilmesinin hızlı bir şekilde gevşetilmesinden daha önemli olduğuna dikkati çeken Dullian, yetkililerin doğru iletişim kurmasının önemine vurgu yaptı.

“Ekonomik Kriz Aşılmış Değil”

IMK Başkanı Dullien, “Şirketler artık öngörülebilirliğe ihtiyaç duyuyor. Şirketlere ve kamu kurumlarına neyin ne zaman geleceği daha açık bir şekilde anlatılmalıdır.” ifadesini kullandı.

Almanya’da koronavirüs krizinden çıkmanın ve enfekte olmuş insan sayısının çok fazla artmamasının ekonomik krizin aşıldığı anlamına gelmediğini belirten Dullien, “Örneğin sanayi, düşük dış talepten etkilenmeye devam edecektir. İnşaat sektörü diğer Avrupa ülkelerinden işçilerin yokluğunu hissedecektir. Bu nedenle, ekonomik faaliyetlerin askıya alınmasının kontrollü sona ermesi Almanya‘ya sadece sınırlı bir ölçüde yardımcı olacaktır. En azından uluslararası tedarik zincirlerinin yeniden etkinleştirilmesi ve küresel ekonominin dengelenmesi önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Kısıtlamaları Hafifletmeyi Değerlendiriyor

Öte yandan, Alman basınına göre, Almanya‘da üst düzey politikacılar, yarın Başbakan Angela Merkel ile yapacağı görüşmeden önce, koronavirüs salgını kısıtlamalarının potansiyel olarak hafifletilmesini tartışmaya başladı. Hafifletme tartışmanın pandemide Avrupalı komşuları İtalya, İspanya ve Fransa’dan daha iyi bir ortam olan Almanya‘daki yeni enfeksiyonların ve ölümlerin azalmasıyla gündeme geldiği belirtildi.

Almanya‘nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo) hesaplamalarına göre, Almanya‘da ekonomik faaliyetlerde kısmi kapanma bir haftalık uzatıldığında bu durum 25 ile 57 milyar avroya mal oluyor.

Robert Koch Enstitüsü: “Alınan Tedbirler İşe Yarıyor”

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki Kovid-19 vaka sayısının bir süredir çok hızlı artmadığını belirtti. Tedbirlere uyan herkese teşekkür eden Wieler, “Bu, alınan tedbirler etkili oluyor anlamına geliyor. Bunlar iyi haberler.” ifadesini kullandı.

Wieler, son haftalarda olduğu gibi kurallara uymaya devam edilmesi ve disiplinli davranılması çağrısında bulunarak “Evde kalabilen evde kalsın. Evden çıkan da diğer insanlara mesafesini korusun. Hijyen kurallarına da uyalım. Bunlar gelecekte de Kovid-19 salgınının yayılmasını engellemek için önemli olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da Hastaların Yarısından Fazlası İyileşti

Almanya’da vaka sayısının dün bir önceki güne göre 2 bin 82 artarak 125 bin 98’e, ölüm sayısının da 170 artarak 2 bin 969’a yükseldiğini ifade eden Wieler, 68 bin 100 kişinin de iyileştiğini ve böylelikle Kovid-19’a yakalananların yarısından fazlasının iyileştiğine dikkati çekti. Wieler, bu sayıların geçen haftaya göre biraz az olduğunu, bunun da Paskalya döneminde daha az test yapılmasından ve bazı vakaların kendilerine bildirilmemesinden kaynaklandığını kaydetti.

Bundan dolayı vaka sayısının gerçekten düşüp düşmediğinin değerlendirilemeyeceğini belirten Wieler, geçen hafta yeni vaka sayısının 4 bin ila 5 bin arasında olduğunu anımsattı. Son günlerde Almanya’da ölü sayısının arttığına işaret eden Wieler, bunun sebebi olarak hastanelerin yanında yaşlı bakımevlerinde ve huzurevlerinde vaka sayısının artmasını gösterdi.

Son verilere göre Almanya’da vaka sayısı 130 bin 72, ölü sayısı 3 bin 194 oldu.

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler