'Kovid-19'

Alman Toplumu Koronavirüs Krizinin Yönetiminden Memnun

Koronavirüs krizi Alman toplumunda mevcut hükümete olan güveni arttırdı. Hristiyan demokratlar (CDU) anketlerde yükselişe geçerken aşırı sağcı AfD büyük bir düşüş yaşadı.

16 Nisan 2020 admin

Koronavirüs krizi Alman toplumunda hem siyasi hem sosyal olarak derin etkiler bırakmaya devam ediyor. İstatistik kurumu Infratest Dimap’ın Almanya’nın kamusal televizyon ve ana medya kuruluşlarından ARD için hazırladığı ARD-DeutschlandTrend araştırması, Alman toplumunun koronavirüs salgını krizi ile ilgili düşüncelerini inceledi. Verilere göre Alman toplumu mevcut Hristiyan Demokrat Birliği (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Partisi (SPD) koalisyonunun kriz yönetiminden memnun.

Korona virüsünün yayılmasını engelleme adına Federal Hükümet ve eyalet yönetimlerinin ortaklaşa aldıkları kararlar, Almanların dörtte üçü tarafından pozitif karşılanıyor. 1997 yılından beri yapılan ARD-DeutschlandTrend araştırmaları sonucunda Almanya’da hiçbir federal hükümetin halktan bu kadar destek görmediği belirtiliyor.

Koalisyon Yükselişte, Muhalefet Düşüşte

Bu desteğin önemi seçmen tercihlerinde de görülüyor. Anket sonuçları önümüzdeki pazar federal seçimler olsaydı, katılımcıların yüzde 34’ünün oyunu Hristiyan Demokrat Birliği (CDU/CSU) için vereceğini gösteriyor. Bu sonucu en son Mart 2018’de gören Hristiyan Demokratlar, bir ay öncesine göre yüzde 7 oranında bir artış elde etmiş durumda. Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise yüzde 16 ile salgın esnasında oy oranında bir değişiklik yaşamazken, bu hafta sonu seçim olsaydı Hristiyan Demokrat Birliği ile Sosyal Demokrat Partisi bu sonuçlar ile uzun bir aradan sonra ilk defa çoğunluk elde etmiş olacaktı.

Koalisyon yükselişe geçerken, muhalefet partileri ise düşüşe geçti. Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 2 kayıp ile oyların yüzde 10’unu alırken, Sol Parti (Die Linke) de anketi yüzde 2 kayıp ile yüzde 7 ile bitirdi. Katılımcıların yüzde 5’i Hür Demokratik Parti’yi (FDP) ve yüzde 22’si Yeşilleri (Grünen) seçeceğini belirtiyor.

Almanlar Hükümetten Memnun, Salgından Dolayı Tedirgin

Anket sonuçlarına göre Almanların yüzde 93’lük kısmı iletişim kısıtlamasının doğru olduğunu düşünüyor. Bunun yanı sıra yaklaşık yüzde 50’si ise kendisine veya yakınlarına virüsü bulaştırmaktan endişe ediyor. Verilere göre her on kişiden dördü, bütün hastaların yeterli tıbbi bakım görmeyeceğini düşünse de büyük çoğunluğu Almanya’nın sağlık sistemine güveniyor.

Tedirginliğe yol açan başka bir konu ise koronavirüs krizinden dolayı oluşan ekonomik sıkıntılar. Almanların yüzde 75’i, salgın nedeniyle Almanya’daki ekonomik durumun kötüleşeceğine dair büyük endişelere sahip. Katılımcıların kendi işlerinden çok, ülkenin genel durumuna endişelenmeleri ise dikkat çekiyor.

Son olarak, korona virüsünün yayılmasını kontrol etme amaçlı tasarlanan bir cep telefonu uygulamasını gönüllü olarak kullanma konusu araştırmada dikkat çeken bir başka nokta oldu. Almanların yüzde 47’si böyle bir uygulamanın çıkması hâlinde kullanmak istediğini belirtirken, yüzde 45’i kullanmak istemediğini belirtti. Bu uygulamaya sıcak bakmayanların gerekçesi ise kişisel verilerini korumak arzusu.

Mevcut tüm endişelere rağmen, koronavirüs salgını esnasındaki süreç Alman toplumunda siyasete ve topluma yönelik düşünceleri olumlu yönde etkilemiş görünüyor. (eh)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler