'Ramazan 2020'

Almanya’da Ramazanda Camiler Hangi Eyalette Ne Zaman Açılacak?

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde camilerin 1 Mayıs’ta açılabileceği ilan edildi. Müslüman cemaat camilerin açılması için hazırlıkları mayıs başında tamamlayacak. Peki diğer eyaletler camilerin açılmasıyla ilgili ne planlıyor? Eyaletlerin planlarını derledik.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Geçtiğimiz hafta Federal İçişleri Bakanlığında dinî cemaatlerin temsilcileriyle yapılan toplantıda, ibadethaneler için koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi gündeme gelmişti. İbadethanelerin yeniden açılması konusunda eyaletlerin 30 Nisan’a kadar bir değerlendirme yapması istenmişti. Bu arada Kuzey Ren-Vestfalya, koronavirüs salgını esnasında kapalı olan camilerin açılması konusunda Almanya’da adım atan ilk eyalet oldu. Eyalette 1 Mayıs’tan itibaren camilerin açılabileceği belirtildi.

Almanya’da yayın yapan online haber-yorum platformu IslamiQ tarafından yapılan bir araştırmanın gösterdiği üzere federal eyaletlerin camileri yeniden açma konusundaki takvimler farklılık gösteriyor.

Baden-Württemberg: “Tedbirler Uyum İçinde Gevşetilecek”

Camilerin açılması konusunda bu hafta Baden-Württemberg eyaletinde eyalet hükümeti ve dinî cemaatler arasında ilk görüşmeler gerçekleştirilecek. Baden-Württemberg Eyalet Bakanlığından yapılan açıklamada, “pragmatik ama aynı zamanda güvenilir çözümlerin” bulunması gerektiği belirtildi. Böylelikle camilerdeki toplantıların belirli koşullar altında kademeli olarak gerçekleşebileceği ifade edildi. Müslüman temsilcilerle yapılan görüşmelerde özellikle mesafe, hijyen ve kişisel kısıtlamalar ile ilgili camilerde uyulması gereken kurallar ön plana çıkacak. Ramazan ayında tedbirlere yönelik bir gevşetmenin mümkün olup olmayacağını ise görüşmeler gösterecek. Eyalet sözcüsü açıklamasında, “Gevşetmeler yalnızca tüm dinî cemaatler için beraberlik ve uyum içinde gerçekleşebilir” ifadesinde bulundu.

Bununla birlikte Baden-Württemberg eyalet hükümeti Müslümanların virüsü önleme konusunda verdiği destek için müteşekkir olduğu belirtti. Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann bir yazısında Müslüman cemaatlere camilerin kapanmasının inanç ve din özgürlüğü anlamında önemli bir kısıtlama teşkil etmesine rağmen verdikleri destekten dolayı teşekkür etmişti.

Kuzey Ren Vestfalya: “1 Mayıs’tan İtibaren Toplu İbadetler Mümkün”

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti, devlet ve din arasındaki özel durum sebebiyle koronavirüsün önlenmesi için alınan tedbirlerde başından beri ayinleri yasaklamayan tek eyalet. Daha çok, kiliselerin ve dinî cemaatlerin mevcut durumda gönüllü olarak kamuya açık herhangi bir ayin gerçekleştirmemesi hususunda sorumlu davranmaları beklendi. Bu arka planda eyalet hükümeti dinî cemaatlere “önlemleri kuvvetle destekledikleri ve uyguladıkları için son derece müteşekkir” olduğunu ifade etti.

Eyaletteki dinî cemaatlerin tedbirlere bütünüyle uyduğunu belirten eyalet hükümeti, 23 Nisan’da ibadetlerin ve dinî amaçlı toplantıların 1 Mayıs’tan itibaren kamuya açık şekilde düzenlenebileceğini duyurdu. Bu durumda camiler de mayıs başında açılabilecek.

Mecklenburg-Vorpommern: “Mesafe Kuralına Uyulmalı”

Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde dinî cemaatler pazartesi günü gerçekleştirdikleri bir telefon konferansında kilise, sinagog ve camilerde yapılan ayin ve dinî toplantıları 3 Mayıs tarihine kadar iptal ettiklerini bildirdi. Adalet Bakanı Katy Hoffmeister “Dini yaşamanın çok değerli bir hazine olduğunun ve tam da böyle zamanlarda birçok insan için dinî inancın güç ve güven teşkil ettiğinin farkındayım. Yine de virüsle ilgili şu ana kadar bildiklerimize bakarak, ortak çıkarlarımız için herkesin sabır göstermeye devam etmesi gerek.” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanlığının IslamiQ’e yaptığı açıklamaya göre şu anda 4 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Adalet Bakanlığından yapılan acıkamaya göre, “bütün farklı dinî inanç mensuplarının enfeksiyondan korunmak için mesafe kuralına uyulması gerek.” Eyalet kilise ve dinî cemaatleri koruyucu maske ve hijyen ürünleri temini konusunda destekleyecek. Kişi sayısının uygun biçimde kısıtlanıp kısıtlanmayacağı ve bunun nasıl uygulanacağının henüz belli olmadığı eyalette tüm cemaatlerin sağlık bakanlığı ile değerlendirmek üzere konuya ilişkin tasarılarını bu hafta içinde sunmaları bekleniyor.

Hamburg: “Ramazanın Camide İhya Edilip Edilmeyeceği Belirsiz”

Hamburg Senato İdaresi yaptığı açıklamada camilerin açılması için yerine getirilmesi gereken yalnızca tek bir şart olmadığını belirtti. Eyalet, enfeksiyonların önlenmesi için düzenlemelere uyulması amacıyla önlemlerin alınmasının belirleyici olacağını ifade etti.

Hamburg Senatosu dinî cemaatlerin gösterdiği sağduyuyu takdir ederek “Dinî cemaatler tarafından önlem olarak uygulanan kısıtlamalar, koronavirüsün daha fazla yayılmasını önleme noktasında oldukça faydalı oldu ve virüsün yayılma hızının düşürülmesine katkı sağladı” açıklamasını yaptı.

Eyalette ramazan ayında dinî yaşam için bir gevşetme olup olmayacağı hâlâ belirsiz. “Hamburg Senatosu, şu ana kadar elde edilen başarıları tehlikeye atmadan mümkün olan en kısa sürede mevcut önlemleri gevşetecek” açıklamasını yapan eyalet, dinî cemaatler tarafından sunulacak konseptleri değerlendirecek.

Saksonya: “Ramazanda Gevşetme Olmayacak”

Saksonya Eyalet Bakanlığı “Halkı, koronavirüsün bulaşmasından korumaya yardımcı mevcut gönüllü çabaları” memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Pazartesi gününden beri Saksonya eyaletinde toplanma yasağında bir hafifleme söz konusu. Eyalet yaptığı açıklamada söz konusu gevşetmenin “ayinler gibi toplu gerçekleştirilen ibadetlerde en fazla 15 kişinin bu yasaktan muaf olması anlamına geldiğini” belirtti. Aynı durumun defin törenleri, cenaze törenleri ve nikah törenleri için de geçerli olduğunu belirten eyalet yetkilileri, ramazan ayı için bir gevşetmenin planlanmadığı vurguladı: “Mevcut kısıtlamalarda daha fazla gevşetmeye ne zaman gidileceği henüz öngörülebilir değil. Bu koronavirüsün yayılmasının önlenmesindeki başarılara bağlı.”

Renanya Palatina: “Cami Ziyaretleri İçin Koruma Konsepti Geliştirilecek”

Renanya Palatina’daki dinî cemaatlerin temsilcileri ve Bakanlık Müsteşarı Dr. Denis Alt’ın katılımıyla bu hafta gerçekleşen telefon konferansında, Renanya Palatina’da kamuya açık alanda dinî yaşamın yakın zaman içerisinde yeniden canlandırılması gündeme alındı. Alt bu konudaki yaklaşımlarını şu şekilde ifade etti: “Dinin özgür biçimde yaşanması eyalet hükümeti olarak bizler için büyük önem taşıyor. Bu sebeple Renanya Palatina eyaletinde dinî yaşamın yeniden mümkün kılınabilmesi ve ayinlerin gerçekleştirilebilmesi için iyi ve pragmatik çözümler bulmak istiyoruz.”

Olası bir gevşetmenin mayıs ayından itibaren bir koruma konsepti önerisiyle gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Eyalet sözcülerinin açıklamasına göre olası bir konseptte genel olarak geçerli olan hijyen ve mesafe düzenlemeleri (kapalı alanlarda her 10 metrekare alan başına bir kişi, en az 1,5 metre mesafe), kalış süresinin en fazla bir saat olacak şekilde sınırlandırılması ve bina giriş çıkışlarında insanların toplanmasının önlenmesi olmalı. Bu unsurlar hem camiler hem de diğer ibadethaneler için geçerli.

Aşağı Saksonya: “Camide İbadet Yasağı Sürüyor”

Aşağı Saksonya Eyaleti, dinî toplantılara yeniden onay verilmesi ile ilgili kararı eyalet hükümeti ve diğer eyaletlerle uyum içerisinde verecek. “Esas olan, koronavirüs ile yeni enfekte hasta sayısını mümkün olduğunca düşük tutmamız” diyen eyalet yetkilileri, sağlık tedbirleri ile dinî uygulamaların uyumu konusunda bir tasarı üzerinde çalışıyor.

Eyalet Hükümeti, Aşağı Saksonya’da bulunan Müslüman cemaatlerin sorumlu davranışlarını takdir ettiğini ifade etti. Yetkililer, “Kişisel teması azaltarak enfeksiyon riskinin azalmasına yardımcı olan herkese içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Bununla birlikte Aşağı Saksonya’da toplu ibadetler bir sonraki duyuruya kadar yasak. Mevcut temas kısıtlaması sebebiyle ramazan ayında da camide cemaatle kılınan namazlar ve akşamları birlikte açılan iftarlar gerçekleşmeyecek. Dini toplanmaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili karar, federal devlet ve eyaletler tarafından 30 Nisan tarihindeki telekonferansla alınacak.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Halil Arslan
    2020-05-08 20:54:09

    Hamburg,da Türk Kultur amacli dernekler tekrar nezaman acilabilecek ?

Son Yüklenenler