'Koronavirüs Pandemisi'

Kuzey Ren-Vestfalya’da Camiler 1 Mayıs’ta Açılabilir

Almanya’da koronavirüs tedbirleri nedeniyle kapanan camiler kapılarını açmaya başlıyor. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde ibadet ve dinî amaçlı toplantılar 1 Mayıs’tan itibaren kamuya açık şekilde düzenlenebilecek.

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nde camiler 1 Mayıs'ta açılacak. Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da koronavirüs tedbirleri kapsamında eyaletlerde toplu ibadet yasağı yürürlüğe girmiş, bu kapsamda camiler de mart ayının ortasında kapanmıştı. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti ise toplu ibadet yasağını uygulamayan tek eyalet olmuş, bunun yerine dinî toplantıların yapılmaması için dinî cemaatlerden beyan almakla yetinmişti. Eyaletteki dinî cemaatlerin bu beyana bütünüyle uyduğunu belirten Eyalet Hükümeti, ibadetlerin ve dinî amaçlı toplantıların 1 Mayıs’tan itibaren kamuya açık şekilde düzenlenebileceğini duyurdu. Bu durumda camiler de mayıs başında açılabilecek.

“Dini Cemaatler Pandeminin Önlenmesine Katkı Sağladı”

Konuyla ilgili açıklama yapan Eyalet Başbakanı Armin Laschet, “Korona krizinde Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki kilise ve dinî cemaatlerin yüksek anlayış ve sorumluluk göstermesi nedeniyle onlara minnettarız.” dedi. Salgın nedeniyle Yahudilerin Pesah Bayramı’nı, Hristiyanların ise Paskalya’ya kadar olan dinî toplantılarını birlikte gerçekleştirmekten feragat ettiğini belirten Laschet, Müslümanların da ramazan ayına cemaatle namaz kılmadan gireceğini ifade etti. Laschet ayrıca Müslümanların bu sene ramazanda toplu iftarları farklı şekilde gerçekleştireceklerini belirtti.

Eyalet Başbakan Yardımcısı Dr. Joahim Stamp ise dinî cemaatlerin pandeminin başarılı bir şekilde engellenmesine önemli katkılar sağladığını söyledi. “Şimdi dinî cemaatler oluşturulan konseptlerle salgını engellemeye devam edecek ve üyelerinin sağlığının korunması konusundaki sorumluluklarını titizlikle yerine getirecekler.” diyen Stamp, toplu ibadetlerin mesafe kuralları altında gerçekleşeceğini belirtti.

KRM Camilerin Açılması İçin Konsept Hazırladı

Almanya’da 17 Nisan’da dinî cemaatlerin temsilcileri ile birlikte Federal İçişleri Bakanlığı’nda bir toplantı yapılmıştı. Bu toplantıda, koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirlerin yakın zamanda gevşetilmesi konusunda olumlu sinyaller verilmişti. Bu bağlamda, “dinî yaşamın kademeli olarak başlatılması” için konsept çalışmalarına başlanmıştı. Bunun üzerine Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM), Almanya’daki camilerin kademeli bir şekilde açılması için bir konsept geliştirmiş ve hem Kuzey Ren-Vestfalya, hem de federal düzeyde bu konsepti yetkililere sunmuştu. Bu konseptte cemaatle namaz ve camideki diğer faaliyetlerin koronavirüs tedbirleri kapsamında nasıl gerçekleşeceği detaylı bir şekilde ortaya konuluyor. 

Camiler, özellikle genç ve yaşlıların bir araya gelmesi, cemaatle halı üzerinde namaz kılınması gibi nedenlerle özel tedbirlere ihtiyaç duyuyor. KRM Sözcüsü Burhan Kesici, bu sene camilerde toplu iftarlar düzenlenmeyeceğini, cemaati korumak için gerekli tedbirleri alamayacak camilerin kapalı kalabileceğini söylemişti.

Almanya’da camilerin 3 Mayıs’ta açılması için hazırlıklar yapılıyordu. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti, camilerin açılması konusunda ilk adım atan eyalet oldu. (ezk) 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler