Almanya’da Sivil Toplum ve Siyasilerden Müslümanlara Ramazan Tebriği
Almanya’da farklı dinî toplum temsilcileri ve siyasiler ramazan ayı vesilesiyle Müslümanları tebrik etti. Cumhurbaşkanı Steinmeier KRM’ye yolladığı tebrik mektubunda imamlara ve cami cemaatlerine teşekkür etti.
24 Nisan’da başlayan ramazan ayı bu sene koronavirüs krizi tedbirleri gölgesinde geçecek. Müslümanlar, camilerin cemaatle ibadete kapalı olması ve geleneksel toplu iftarların gerçekleştirilememesi nedeniyle her sene olduğundan daha farklı bir ramazan yaşayacak. Camilerin ve diğer ibadethânelerin ne zaman yeniden ibadete açılacağı tartışmaları devam ederken, ülkedeki dinî cemat temsilcileri Müslümanların ramazan ayını tebrik etti.
Steinmeier’dan KRM’ye Tebrik
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Burhan Kesici’ye bir mektup yollayarak ramazan ayını tebrik etti. Steinmeier, Kesiciye gönderdiği mektupta KRM çatısı altındaki tüm kuruluşlara ve cami cemaatlerine de huzurlu bir ramazan dilediğini ifade etti.
Almanya’da ve dünyanın her tarafında yaşayan Müslümanlar için özel bir zaman olan Ramazan ayının Almanya’da camilere yapılan bir dizi tehdit ve tecavüzleri, ırkçı ve Müslüman düşmanı Hanau saldırısını izlediğini vurgulayan Steinmeier, her ne kadar şu anda dikkatler korona salgınına çevrilmiş olsa da Hanau’nun geçmiş ya da unutulmuş olmadığını vurguladı.
Aile ve dostlarla birlikte açılan iftarların ve camilerde cemaatle kılınan namazların şu anda mümkün olmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Steinmeier “Bu nedenle Almanya’daki Müslüman topluma önümüzdeki altı hafta için en iyi dileklerimi iletmek benim için büyük önem arz ediyor.” dedi.
Steinmeir Ramazanın bir çok insan için alışkanlıkları terk etme ve asıl önemli olana yönelme anlamına geldiğini ve bunun tam da böylesi zor zamanlarda insanlarda güç ve güven duygusu uyandırabildiğini ifade etti. “Almanya’da şu anda dinî cemaatlerin, özellikle de dinî memuriyet ve misyon sahiplerinin en önemli görevi insanların manevi sıkıntı ve endişeleri arasında onlara güven ve teselli sunmaktır.” dedi.
Steinmeier ayrıca “imamlara, cemaatlerde faaliyet gösteren tüm kadın ve erkeklere sağlıklı, dayanışmacı ve güven dolu bir birlikteliğe yaptıkları katkı ve gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederim.” dedi.
“Ramazan Birlik ve Beraberliği Vurguluyor”
Almanya Şansölyesi Angela Merkel Müslümanların ramazan ayını tebrik ederek, bu ayın bir “duraklama ve ihtiyaç sahibi insanlara yönelme zamanı” olduğunu belirtti. Ramazana ayının aynı zamanda farklı dinlere mensup insanları aynı iftar sofralarında buluşturması hasebiyle toplumdaki birlik ve beraberliğini de vurguladığını kaydetti. Bu sene bu iftarların mümkün olamayacağını belirten Merkel, “bu istisnai şartlar altında inancınızı ve beraberliğinizi yaşamanın farklı yollarını bulabilmenizi temenni ediyorum.” diyerek tüm Müslümanlara sağlıklı ve huzurlu bir ramazan diledi.
Almanya Protestan Kilisesi (Alm. “Evangelische Kirche in Deutschland”, EKD) de yayımladığı bir mesajla Müslümanların ramazan ayını kutladı. EKD Başkanı ve Eyalet Piskoposu Heinrich Bedford-Strohm tebrik mesajında ramazan ayı ve Paskalya Bayramının yakın zamanlara denk gelmesini de hatırlatarak toplu ibadetlerin her iki din için de temel bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Mesafeyi koruyoruz, ama birlikteliğimizi de koruyoruz” diyen Bedford-Strohm, bunun Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki diyalog ve birliktelik için de geçerli olduğunu ifade etti.
Alman Psikoposlar Konferansı (Alm. Die Deutsche Bischofskonferenz -DBK) da ramazan ayı vesilesiyle dinler arasında dayanışmanın önemine vurgu yaptı. DBK Başkanı Piskopos Georg Bätzing yayımladığı mesajda Müslümanlara aşırıcılık ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.
Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Dr. Dieter Graumann da yayımladığı ramazan mesajında tüm Müslümanlara huzurlu bir ramazan ayı diledi. Graumann bu zamanın Yahudiler ve Müslümanlar arasındaki anlayış ve dayanışmayı teşvik için de bir vesile olduğunu vurguladı.