"İsviçre"

İsviçre’de Irkçılık Artışta: Kamusal Alan İlk Sırada

İsviçre Irkçılıkla Mücadele Federal Komisyonu (EKR) ve humanrights.ch'ın açıkladığı 2019 yılının ırkçılık vakalarını değerlendiren rapora göre ülkede bildirilen ırkçılık vakalarının önemli bir kısmı kamusal alan ve iş yerlerinde gerçekleşiyor.

29 Nisan 2020 admin

İsviçre Irkçılıkla Mücadele Federal Komisyonu (EKR) ve humanrights.ch 2019 yılının ırkçılık vakalarının değerlendirildiği rapora yönelik basın açıklaması yayımladı. Açıklamaya göre ülkede kurumlara bildirilen ırkçılık vakalarının önemli bir kısmı kamusal alan (62 vaka) ve iş yerlerinde (50 vaka) gerçekleşiyor. Vakalar ayrımcılık ve sözlü tacizi kapsıyor. Rapora göre aşırı sağ vakalar artış gösterirken, en yaygın motifleri sırasıyla yabancı düşmanlığı, siyahilere ve Müslümanlara karşı düşmanlık oluşturuyor.

Rapora göre, 22 adet ırkçılıkla mücadele kurumuna sadece geçen yıl 352 farklı şikayet ulaştı. Rapor tüm vakaların istatistiksel kaydı ve değerlendirmesini ele almayıp ırkçılığa maruz kalanların deneyimi ve danışmanlık çalışmalarının kalitesi ve çeşitliliği hakkında genel bir bakış açısı sunuyor. Genel olarak yabancı düşmanlığı 145 vaka ile ilk sırada yer alırken, siyahilere karşı ırkçılık 132 vaka ile en çok kaydedilen vakalar arasında bulunuyor. Bunu 55 vaka ile Müslüman düşmanlığı izliyor. Ayrıca aşırı sağcı şiddette 36 vakayla ciddi bir artış da gözlemlenmekte.

Okuldaki Irkçılık Endişe Verici

Geçen yılın rakamlarına kıyasla vakaların ürkütücü bir artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, özellikle okullarda çocukların dinleri, ırkları ve inançları yüzünden hakaret ve küfre maruz kalmalarının endişe verici olduğu aktarılıyor. Okul öğrencileri tarafından gerçekleştirilen aşırı sağcı olayları bildiren danışma merkezinden bir uzman, olaylarda Hitler selamı gibi aşırı sağcı sembollerin yayılmasının ve siyahi bir gence yönelik yapılan sözlü ve fiziksel saldırıların söz konusu olduğunu söylüyor. Bu bağlamda danışma merkezinin yönlendirmesi ve yapılan müdahaleler bilinçlendirmeye katkıda bulunuyor.

Irkçı Fişleme

Raporda yer alan ırkçı fişleme vakaları 23’ü bulurken bir örnek üzerinde özellikle duruluyor. Danışma merkezine başvuran bir kadın iş gezisinden dönerken, havaalanında polis tarafından kenara alınan tek yolcu olduğunu söylüyor. Her ne kadar belgeleri tam olsa da herhangi bir sebep bildirilmeden ayrı bir odada agresif bir şekilde sorgulandığını, valizinin kontrol edilip, soyunmak zorunda bırakıldığını aktarıyor. Rapor, Cenevre’deki ırkçı fişleme meselesini bir röportajla ele alarak, bu ve buna benzer vakaları da aktarıyor. (kz)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler