'Kovid-19'

Almanya Anayasa Mahkemesi: “Kilise ve Camilerde İbadet Yasaklanamaz”

Almanya Anayasa Mahkemesi, koronavirüs salgını nedeniyle ibadetlerin toplu olarak yasaklanamayacağına karar verdi. Mahkemeye göre istisnai durumlara izin verilmek zorunda.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da koronavirüs tedbirleri nedeniyle kapanan camiler kapılarını yüksek tedbirler eşliğinde açmaya hazırlanırken Almanya Anayasa Mahkemesinden yeni bir karar geldi. Mahkeme toplu ibadetlerin koronavirüs yönetmelikleri kapsamında genel olarak yasaklanamayacağını belirtti. Koronavirüs salgını esnasında kilise, cami ve sinagoglarda toplu ibadetlerin “iyi gerekçelendirilmiş” istisnai durumlarda düzenlenebileceğini belirten mahkeme, virüsün bulaşmasını engelleyecek iyi konseptler bulunması durumunda bu istisnalara inanç özgürlüğü kapsamında izin verilmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca salgın nedeniyle toplu ibadetlere istisnai durumlarda izin vermemesini din ve inanç özgürlüğü açısından kabul edilemez buldu. 

Aşağı Saksonya’dan Yapılan Cuma Namazları Başvurusu

Karar, Aşağı Saksonya’daki bir caminin başvurusuna dayanıyor. Aşağı Saksonya’da halkı koronavirüsten korumak amacıyla yayınlanan kararnamede, kilise, cami ve sinagoglar da dâhil olmak üzere dinî cemiyetlerde bir araya gelinmesi yasaklanmıştı. Eyalette Müslüman bir cami derneği, 23 Nisan ile 23 Mayıs tarihleri arasında, alınacak hijyen tedbirleriyle, camide Cuma namazlarını cemaatle kılabilmek için başvurmuştu. Dernek, normalde 300 kişilik kapasiteye sahip olan camide 1,5 metrelik koruma mesafesine uyulması, Cuma namazına katılacakların sayısının 24 ile kısıtlanması gibi tedbirler alınabileceğini belirtmişti. Dernek ayrıca salgın esnasında hijyen tedbirleri alınarak alışveriş merkezlerinin açılmasını örnek olarak göstermişti. Bu başvuru eyaletteki Yüksek İdari Mahkeme tarafından 23 Nisan’da reddedilmişti. Mahkeme, alışveriş merkezleri ile Cuma namazlarında virüsün bulaşma riskinin farklı değerlendirilebileceğini, bu nedenle derneğe istisnai bir iznin verilemeyeceğini belirtmişti.

“İbadet Yasakları Din Özgürlüğüne Müdahale”

Bunun üzerine Federal Anayasa Mahkemesi dün, salgın esnasında toplu ibadet için istisnai izinlerin mümkün olması gerektiğine hükmetti. Mahkeme kararında “ibadet yasaklarının din ve inanç özgürlüğüne çok ciddi bir müdahale” olduğunu ifade etti.

Almanya’da koronavirüs salgını nedeniyle eyaletlerde dinî cemaatlerin toplu ibadetleri yasaklanmıştı. Eyalet ve federal düzeyde bugün yapılacak görüşmeler sonrasında ülkedeki dinî cemaatlerin toplu ibadetleri hangi şartlar altında gerçekleştirebileceği ile ilgili bir karar çıkması bekleniyor. Şimdiye kadar Kuzey Ren-Vestfalya’da ibadet ve dinî amaçlı toplantıların 1 Mayıs’tan itibaren kamuya açık şekilde düzenlenebileceği açıklandı. Ramazan ayında camilerin kademeli olarak kapılarını açması beklenirken, konuyla ilgili eyaletlerde dinî cemaatlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Almanya Müslümanları Koordinasyon Merkezi (KRM) ülkede camilerin açılması için bir yol haritası hazırlamış ve camilerde alınabilecek detaylı hijyen tedbirlerini Federal İçişleri Bakanlığına sunulmuştu. (ezk)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler