'İslamofobi'

Almanya’daki Genç Nüfus İslam’a Karşı Ön Yargılı

Almanya’da Mercator Vakfı tarafından finanse edilen bir araştırmanın sonuçları, Kuzey Ren-Vestfalya’daki gençlerin İslam’a karşı ön yargılı olduğunu ortaya koyuyor.

Almanya'daki Genç Nüfus İslam'a Karşı Ön Yargılı, Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da yayınlanan bir araştırma, Kuzey Ren Vestfalya’daki gençlerin İslam’a yönelik tutumlarını ortaya koydu. Mercator Vakfı’nın desteklediği, Duisburg-Essen Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Bielefeld Üniversitesi Disiplinlerarası Çatışma ve Şiddet Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak olduğu projede gençlerin çoğunun çeşitliliği onaylamasına ve ayrımcılığı reddetmesine rağmen, İslam’a karşı ön yargılı olduğu belirtiliyor.

İslam’a Karşı Önyargıların Öğrenildiği Yer Sosyal Medya

Yapılan röportajlarda öğrenciler arasında İslam ve Müslümanlar ile alakalı kadının baskı altına alındığı, ayrımcılık yapıldığı ve kimlik tehdidi oluşturduğu gibi bir algının mevcut olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre Alman gençler İslam ile ilgili bilgilerini kitle iletişim araçları ve sosyal medyadan ediniyorlar.

Araştırmada okul, komşuluk, arkadaşlık ve cami ziyaretleri yoluyla yapılan sosyal temasların ön yargıları azalttığı bulgusu da var. Buna göre Müslümanlarla kurulan dostane ilişkilerin İslamofobik tutumları azalttığı görülüyor. Öğrencilerin Müslümanların yaşam gerçekleriyle olan aşinalığının İslamofobiyi azalttığı kaydediliyor.

Ön Yargılara Eleştirisel Yaklaşım Talebi

Bu sonuçlardan yola çıkarak araştırmacılar, gençlerdeki İslam düşmanlığını önlemek için İslam ve Müslümanlar hakkında bilgi aktarımını, İslam karşıtı düşünceleri sorgulamayı ve Müslümanlarla bir araya gelmeyi hedefleyen, beş modüllü bir konsept geliştirdiklerini bildirdi. Bundan önce pratik uygulamaları içeren bir liste de oluşturuldu. Oluşturulan materyaller okullarda ve okul dışı siyasi eğitimde kullanıma açık olacak.

Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Lamya Kaddor okulların İslam ile karşılaşma yeri hâline gelerek Müslümanların yaşamlarına dair bakış sunması gerektiği kanaatinde. Müslümanların yaşam dünyasının çeşitli ve katmanlı olduğunu vurgulayan Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicolle Pfaff ise okul gibi sosyal alanları ön yargılara eleştirisel yaklaşımın öğrenebileceği yerler olarak değerlendirdi.

Mercator Vakfı Entegrasyon Başkanı Dr. Susanne Farwick, okulları ve öğretimi uzun vadede bu yönde geliştirebilmek için göç toplumunun gerçeklerini yansıtmayan öğretmen eğitiminin de incelenmesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca ırkçılığın ve ayrımcılığın müfredata işlenmesi gerektiği ifade edildi.

2017 yılında başlayan proje, Bielefeld Üniversitesi’nden Prof. Dr. Andreas Zick ve Olga Janzen iş birliğiyle Duisburg-Essen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicolle Pfaff ve Lamya Kaddor’un başkanlığında gerçekleştirildi. (ey)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler