'Mülteci Mutabakatı'

AB Mülteciler İçin Türkiye’ye Maddi Desteği Artırmayı Planlıyor

Avrupa Birliği, mülteci mutabakatı kapsamında Türkiye’ye gerçekleştirdiği maddi desteği artırmayı planlıyor.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart 2016’da yürürlüğe giren göçmen anlaşması kapsamında AB’den Türkiye’ye ödenmesi planlanan maddi desteğe devam edilecek. “Mülteci mutabakatı” olarak da bilinen anlaşma kapsamında Türkiye’nin AB’ye düzensiz göçü önlemesi karşılığında, AB’nin Türkiye’ye toplam 6 milyar Avro maddi destek sağlaması planlanıyordu. 2015 yılından bugüne kadar bu ödemenin 2,7 milyar kadarı yapılmıştı. Sözleşmeye bağlanan fonun tamamının Türkiye’ye ödenmesinin en geç 2025 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

AB Komisyonu, 29 Kasım 2015 tarihinde aldığı karara göre şimdiye kadar yapılan 2,7 milyar Avro tutarındaki ödemeye 485 Milyon Avroluk bir ekleme yapmaya karar verdi. Funke Medya Grubu’nun haberine göre AB tarafından yapılacak ödemenin Türkiye’ye doğrudan değil; proje karşılığında gönderilmesi planlanıyor. Söz konusu projelerle, Türkiye’deki mültecilere destek verilmesi hedefleniyor.

Türkiye’deki Mülteciler İçin AB Mali Yardım Programı’yla oluşturulan fon, her biri 3 milyar Avro tutarında iki eşit dilime bölünmüş olan toplam 6 milyar Avroluk bir bütçeye sahip. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında oluşan mülteci anlaşması sonucunda Türkiye, mültecilerin Yunanistan sınırlarına akın etmesini ve bir toplu göçü önlemişti.

Verilen Desteklerden 1.7 Milyon Suriyeli Yararlanıyor

400 milyon Avro ile acil durumlar için bir emniyet ağının korunması hedefleniyor. Bu mali yardımlardan yaklaşık 1.7 milyon Suriyeli yararlanıyor. AB Türkiye’ye; mültecilerin sağlık, eğitim, koruma ve temel ihtiyaçların karşılanması gibi konularda projeler yoluyla destek sağlıyor. AB tarafından finanse edilen projelerle yaklaşık 1.7 milyon mülteciye temel geçim desteği gerçekleşiyor.

85 milyon Avroluk bir program ile mülteci çocukların okul masraflarının karşılanması hedefleniyor. Mevcut durumda AB’nin taahhüt ettiği ödemeye devam etmemesi durumunda eylül ya da ekim ayında bu mülteci çocukların okul masrafları karşılanamamış olacak. Yarım milyondan fazla mülteci çocuğun eğitime erişimi, yapılması planlanan ödemeyle gerçekleşecek.

Mülteci mutabakatı kapsamında mevcut yardıma ek yapılmaması durumunda Mart 2021’de yardımlar için kaynak kalmamış olacak. Bu sebeple AB’den Türkiye’ye ödenmesi planlanan maddi desteğe devam edilmesi planlanıyor. Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin tasarıyı onaylaması hedefleniyor.

Yardım Parası Türkiye’ye Nasıl Gönderiliyor?

AB Komitesi belirli dönemlerde toplanıp projeler hakkında görüşmeler gerçekleştiriyor. Yardım kapsamındaki yeni projeler inceleniyor ve mevcut projeler hakkında denetlemeler yapılıyor. Projeler onaylandıkça taahhüt edilen miktar proje üzerinden ödeniyor.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre şimdiye kadar yardım kapsamında Türkiye’ye  3.2 Milyar Avro ödendi. Sözleşmeye göre geri kalan miktarın da bu sene içerisinde ödenmesi bekleniyor. Türkiye hükümeti geçtiğimiz aylarda yardım paralarının çok yavaş ödendiği konusunu dile getirmiş, daha fazla ödeme yapılmadığı takdirde anlaşmayı bozacağına dair uyarıda bulunmuştu. Bu bağlamda Avrupa Birliği, 2020 yılı bütçesini Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’yle ile birlikte değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda Türkiye ile yapılan mülteci mutabakatındaki maddi değişiklikler, oy birliği ile karara bağlanacak.

Kovid-19’dan En Fazla Etkilenen Mülteciler

Koronavirüs kapsamında alınan siyasi önlemler, mültecilerin yaşadığı zorlukların artmasına sebep oldu. Epidemiyle mücadele kapsamında Avrupa Birliği ülkeleri mültecilere sınırlarını kapattı. Alman Hükûmeti, AB Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) bu süreçte mülteciler için yeniden yerleştirme programlarını durdurduklarını bildirdiler.

AB Komisyonu, bu durumla ilgili uyarısını şu sözlerle dile getirdi: “Kovid-19 un yayılmasıyla birlikte Türkiye’nin ekonomik durumu kötüleşiyor.  Bu krizden en fazla etkileneler ise mülteciler.” Yapılan açıklamada gerekli yardım önlemlerinin yapılması ve mültecilerin Avrupa Birliği’nin yardımlarıyla desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Libya ve Ürdün’e de Mülteciler İçin Maddi Destek Hedefleniyor

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye haricinde Libya ve Ürdün’e de maddi destekleri yenilemeyi hedefliyor. Mültecilere kapılarını açan bu iki ülkeye 2020 için 214 milyon Avroluk maddi destek fonu verilmişti. Buna ek olarak 100 milyon Avroyla destek fonunun yenilenmesi hedefleniyor.

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler