'Ayrımcılık'

Edeka Başörtüsü Yüzünden İşe Kabul Edilmeyen Kıza Tazminat Ödeyecek

Almanya’nın Hamburg kentinde Edeka’ya ait bir süpermarkete başörtüsü sebebiyle yardımcı işçi olarak kabul edilmeyen genç kıza Edeka manevi tazminat ödeyecek. Ayrımcılıkta bulunan müdür ise yöneticilik yaptığı iki şubeyi çalıştırmayı bıraktı.

Fotoğraf: Instagram

Almanya’nın Hamburg kentinde 16 yaşındaki Miriam, yaz tatilinde harçlık edinmek için yardımcı işçi olarak bir Edeka şubesine başvurmuş; ancak mağaza müdürünün ayrımcı tepkisi nedeniyle iş başvurusu reddedilmişti. Instagram hesabı üzerinden yaşadıklarını anlatan Miriam, iki arkadaşıyla birlikte mağazaya gittiğini ve başvuruda bulunduğunu anlatmıştı.

Bir günlük denemeye davet edilen genç kız, daha çalışmaya başladıktan yarım saat sonra müdür tarafından sert bir tepkiyle karşı karşıya kalmıştı. Miriam’ın ve arkadaşlarının yanına giden müdür “Ya başörtünü çıkarırsın ya da burada çalışamazsın” şeklinde tepki verdikten sonra müdürün bu şartına uymayan genç kızlar marketten ayrılmıştı. Sosyal Medya’da büyük yankı uyandıran Miriam J.’nin konuyla ilgili videosu Instagram üzerinden yaklaşık 1.7 milyon kez izlenirken, videonun altına 25 bine yakın yorum yapıldı.

Edeka Genç Kıza Tazminat Ödeyecek

İslamiQ haber ve yorum platformuna konuşan Miriam’ın Avukatı Yalçın Tekinoğlu, müdürün ve Edeka’nın genç kızdan özür dilediğini ve manevi tazminat taleplerinin kabul edildiğini belirtti. Yalçın, “ Edeka ile hukuki süreç başlatılmadan anlaşmış olmak bizi çok sevindirdi. Zaten Miriam’ın olay esnasında yanında iki arkadaşının olması ve diğer işçilerin de tanıklık etmesi delillerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu. “Çoğu zaman bu tarz durumlarla karşılaşan kişiler, kendilerini savunmaktan çekiniyorlar”, diyerek sözlerine devam eden avukat, “Bu olay bize ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı durmamız gerektiğini gösterdi. Bu tarz durumlarda kişilerin kendilerini savunması gerekiyor ve bu işe yarıyor.” dedi.

Miriam: “Bu Değişimin Parçası Olmak, Mutluluk Verici.”

Yaşadığı bu olay sonrasında Perspektif’e konuşan Miriam, avukatının Edeka ile yaptığı görüşmeler sonrasında alınan sonuçla alakalı hislerini paylaştı. Miriam, mutlu olduğunu ve hedefine ulaştığını ifade etti. Miriam, olay sonrasındaki gelişmeleri şöyle aktardı: “Avukatım, Edeka şirketine bu olayın nasıl geliştiğine dair bir yazı gönderdi ve taleplerimizi ifade etti. Sonrasında Edeka’nın Hamburg’daki Kurumsal İletişim Merkezi bize ulaştı ve bizimle görüşmek istediklerini ifade etti. Bu görüşmede, beni başörtümden dolayı yardımcı işçi olarak kabul etmeyen müdür de vardı. Edeka’nın kurumsal yetkilileri bizden açık ve net bir dille özür dilese de, müdür iki arkadaşımdan ve benden isteksiz bir şekilde özür diledi. Ama benim için bunun bir önemi yoktu; çünkü ben artık bu olayı kendi içimde sonlandırmak istiyordum. Zaten ayrımcılıkta bulunan müdür, elindeki iki şubeyi de çalıştırmayı bırakmış. Bence o da dersini aldı ve artık bir daha kimseye hiçbir sebepten ötürü ayrımcılıkta bulunmayacak.”, dedi.

Miriam, ayrımcılığa karşı mücadelenin geliştiğini ve bu değişime kendisinin de bir miktar da olsa katkısının olmasını şöyle değerlendirdi: “Küçük de olsa, hedefime ulaştığıma ve bir farkındalık yarattığıma inanıyorum. Benim bu çağrım, diğer süpermarketler veya şirketlere de ayrımcılık yapmamaları adına bir uyarı olmuştur diye düşünüyorum. Bu sayede, Almanya’da ayrımcılığa karşı mücadelenin daha çok gelişeceğini ve ayrımcılığın olabildiğince en aza ineceğine inanıyorum. Bu değişimin bir parçası olmak, benim için mutluluk verici bir durum.” (ala)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler