'Irkçı Ayrımcılık'

Başörtülü Kıza İş Başvurusunda Ayrımcılık Yapan Edeka Müdürü İşten Atıldı

Almanya’nın Hamburg kentinde Edeka’ya ait bir süpermarkete başörtüsü sebebiyle yardımcı işçi olarak kabul edilmeyen genç kıza başörtüsünden dolayı ayrımcılık yapan market müdürü işten atıldı.

Fotoğraf: Instagram

Almanya’nın Hamburg kentinde 16 yaşındaki Meryem, yaz tatilinde para kazanmak için yardımcı işçi olarak bir Edeka şubesine başvurmuştu. Başvuruduğu marketin müdürü, genç kızın taktığı başörtüsü nedeniyle iş başvurusunu reddedilmişti. Instagram hesabı üzerinden yayınladığı video ile yaşadıklarını anlatan Meryem, iki arkadaşıyla birlikte mağazaya gittiğini ve başvuruda bulunduğunu anlatmıştı.

Bir günlük denemeye çağrılan genç kız, çalışmaya başladıktan sonra yanına gelen müdür tarafından “Ya başörtünü çıkarırsın ya da burada çalışamazsın” şeklinde bir tepkiyle karşılaşmış, bunun üzerine müdürün bu şartına uymayan genç kızlar marketten ayrılmıştı. Meryem’in yayınladığı videonun milyonlara ulaşmasının ardından yüzlerce mağazası bulunan Edeka’nın merkezi, Hamburg market müdürünün elinden mağazayı aldı. Meryem’den özür dileyen şirket tazminat ödeyip avukat masraflarını da yüklendi.

“Irkçı Ayrımcılığa Karşı Mücadele Edilmeli”

Konuya ilişkin Demirören Haber Ajansa (DHA) açıklamalarda bulunan Meryem’in avukatı Yalçın Tekinoğlu şunları söyledi: “Hakarete uğrayan Meryem Hanım için beş rakamlı bir tazminat talebinde bulunduk. Edeka market zincirlerinin merkezi bizden özür diledi. Hamburg’daki marketi çalıştıran şahsın ikisi Hamburg’da biri Lübeck’te olmak üzere üç marketi varmış, elinden Hamburg marketini alarak hakaret eden şahsa ceza verdiler. Biz de manevi tazminatla birlikte tüm avukatlık masraflarımızı karşı taraftan aldık. Meryem Hanım’ın paylaştığı videonun sosyal medyada milyonlara ulaşması  davanın seyrini etkiledi” dedi.

Tekinoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Meryem’in mesajı ırkçılığa karşı susulmaması ve mücadele edilmesi. Irkçılığa karşı dik durun ve bunu kabul etmeyin. Haklarınızı arayın. Haklarınızı bir uzman aracılığıyla savunursanız başarıya ulaşabilirsiniz. Meryem davasında büyük bir başarı elde etti. Hem Edeka’nın market şefi hem de Edeka grubunun müdürü gelip Meryem’den özür diledi.” Kişilerin haklarını bilmesi ve bu hakları savunması gerektiğini vurgulayan Tekinoğlu, yapılan ırkçı ayrımcılık konusunda elde ettikleri başarıdan ötürü memnun olduklarını ifade etti. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler