"Aşağı Saksonya"

Aşağı Saksonya’da Kurban Bayramı İçin İstisnai Kesim Talebi Yok

Hayvanların uyuşturulmadan kesilmesi konusunda uzun tartışmaların yaşandığı Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde, bu sene Kurban Bayramı için hiçbir istisnai izin talebinde bulunulmadı.

Fotoğraf: Shutterstock / Stasis Photo

Önceki yıllardan farklı olarak, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi İslami usullere uygun kurban kesimi için hiçbir başvurunun gerçekleşmediği bildirildi. Hannover Eyaleti Tarım Bakanlığı, uyuşturulmadan hayvan kesimine yönelik istisnai izin için kendilerine herhangi bir başvuruda bulunulmadığını açıkladı. Daha önce hayvanların uyuşturulmadan kesiminin yasaklanması konusunda uzun siyasi tartışmalar yaşandığı eyalette, öncek yıllarda olduğu gibi geçen sene de bir mezbahada en fazla 200 koyun ve keçi kesimine izin verilmişti.

AfD Ve CDU Helal Kesimi Yasaklamak İstiyordu

Daha önce “Almanya için Alternatif” (AfD) partisi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) eyalet parlamentosunda hayvan refahı gerekçesiyle istisnai izinlere son verilmesi çağrısında bulunmuş, ancak girişim için çoğunluk sağlanamamıştı. Partiler tarafından hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin tamamen yasaklanması talep edilirken, Eyalet Ekonomi Bakanlığı bazı durumlarda hayvanların uyuşturulmadan kesimine tanınan istisnai izinlerin yeniden gözden geçirildiği açıklamıştı. CDU adına konu ile ilgili konuşan bir parti sözcüsü ise CDU meclis grubunun bu konudaki tavrının net olduğunu ve taleplerinin Tarım Bakanlığı tarafından değerlendirilip karara varılacağını belirtmişti.

CDU’nun oy çokluğuyla kabul ettiği önerge hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin dinî nedenlerle dahi olsa yasaklanmasını öngörüyor. Ancak Müslümanlar ve Yahudiler için et tüketimi Yahudiler tarafından koşer, Müslümanlar tarafından ise helal olarak tanımlanan belli kesim şartları yerine getirildiği takdirde mümkün oluyor.

Başlatılan “helal kesim tartışması” Müslüman ve Yahudi cemaatler tarafından protesto edilmişti. Daha önceki tartışmada dinî cemaatler tarafından yapılan ortak açıklamada “Sürekli artan Antisemitizm ve İslamofobi gibi gerçek problemler demokratik partiler tarafından mücadele edilmek yerine bu tür siyasi hamlelerle teşvik ediliyor.” denmişti.

Helal Kesim İçin Tanınan İstisnai İzinler

“Hayvanlara gereksiz yere eziyet çektirmenin önlenmesi” gerekçesiyle açıklanan helal kesim yasak talebine karşı Aşağı Saksonya Yahudi Cemaati KdöR, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyalet Teşkilatı ve Aşağı Saksonya eyaletinde Müslüman derneklerin çatı kuruluşu olan Şura derneği (die SCHURA) ortak bir açıklama yayımlamıştı. Açıklamada Aşağı Saksonya eyaletindeki mevcut uygulamada hayvanların zaten hayvanları koruma yasasının öngördüğü şekilde sadece uyuşturularak kesildiğine dikkat çeken dinî cemaatler, dinî özgürlükler kapsamında inanç sahiplerine oldukça kısıtlı derecede de olsa tanınan istisnai izinlerin korunmasını talep etmişti.

Almanya’da mevcut durumda hayvanların uyuşturulmadan kesilmesi yasak. Ancak inanç özgürlüğü kapsamında dinî öğretilere uygun uygulamalar için istisnalar mümkün olabiliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler