'Aşırı Sağcılık'

Almanya’da İki Savcı Aşırı Sağa Destek Şüphesiyle Soruşturmadan Alındı

Berlin’in Neukölln semtinde aşırı sağcılar tarafından düzenlenen yaklaşık 60 saldırı hakkındaki soruşturmada deprem yaşanıyor. Saldırıların zanlısı olan aşırı sağcı, bir görüşmesinde, soruşturmayı yapan savcının kendisini desteklediğini söyledi. Bunun üzerine Berlin’de iki savcı soruşturmadan alındı.

6 Ağustos 2020 admin
Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Aşırı sağ ve yarattığı tehdit, Almanya’da her geçen gün daha da gün yüzüne çıkıyor. Almanya’nın başkentindeki Neukölln semtinde Haziran 2016 tarihinden bugüne kadar yaklaşık 60 saldırı gerçekleşti. Bu saldırıların aşırı sağcılar tarafından düzenlendiği öne sürülüyordu, çünkü kurbanların tamamı aşırı sağla mücadele eden siyasiler ve STK üyeleriydi. 3 sene boyunca içlerinde Sol Parti ve SPD milletvekilleri de olmak üzere birçok kişinin arabası kundaklandı, dükkanları zarar gördü ve evlerinin duvarlarına tehdit mesajları yazıldı. 3 sene boyunca failler bulunamadı. Başkentte seneler boyunca art arda kundaklamalar yaşanırken herkesin aklında tek bir soru vardı: “Failler neden yakalanamıyor?”

“Neukölln Saldırı Serisi” olarak da bilinen bu saldırıları araştıran Berlin Eyalet Kriminal Dairesi ve Berlin Savcılığının görevlerini yeterince ciddiye almadığı iddia ediliyordu. 4 Ağustos’ta ise saldırılarla ilgili soruşturmada deprem yaşandı.

İki Savcı Soruşturmadan Alındı

Berlin Başsavcısı Margarete Koppers, salı günü “Neukölln Saldırıları” soruşturmasını yürüten iki savcının “taraflı oldukları” endişesiyle soruşturmadan alındığını açıkladı. Bu iki savcının şimdiye kadar soruşturmada doğru bir yol izleyip izlemedikleri de inceleme kapsamında olacak.

Süddeutsche’nin edindiği bilgilere göre, savcının “taraflı” olduğu bilgisi, Neukölln saldırılarıyla ilgili iki şüphelinin chat konuşmalarına dayanıyor. Mart 2017 tarihli bir chat konuşmasında Neukölln’deki saldırıların ana zanlısı olan Tilo P., bir tanıdığına, “savcı nedeniyle endişe etmemesi gerektiğini” söyledi. Tilo P., aynı konuşmada savcının kendisine AfD seçmeni olduğunu ima ettiğini söyledi ve şöyle ekledi: “Savcı da bizim yanımızda.”

Bu chat konuşmasını ortaya çıkartan soruşturma görevlisi ise, bu durumdan kimseye bahsetmedi. Bu cümle, binlerce sayfalık soruşturma dosyasında kaynamış oldu. Konuşmanın üzerinden 3 sene geçtikten sonra, Neukölln saldırılarının kurbanlarından birinin avukatı olan Franziska Nedelmann, bu konuşmanın protokolünü fark etti ve başsavcılığa müracaat etti. Bunun üzerine “taraflı” olduğu iddia edilen iki savcı soruşturmadan alındı.

Aşırı Sağ Alman Devlet Yapısına Nüfuz Mu Etti?

Almanya’da devlet yapılarında aşırı sağcı memurlar ile ilgili tartışma uzun süredir devam ediyor. Şimdiye kadar Alman polisi ve ordusu, aşırı sağcılık ve ırkçılıkla gündeme gelmişti. NSU 2.0 imzasıyla gönderilen ırkçı tehdit mektuplarıyla Frankfurt Polis Merkezi arasındaki bağlantı ortaya çıkartılmıştı. Alman polisinde “ırkçı fişleme” konusuyla ilgili yapılması istenen bir araştırma ise Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından engellenmişti.

Almanya’da haziran ayında Federal Meclisin Ordu Sorumlusu Eva Högl, ordudaki aşırı sağ yapılanmalarla mücadeleyi güçlendirmek istediğini açıklamıştı.

Neukölln’de soruşturmadan alınan iki savcı, akıllara Alman polisi ve ordusundan sonra, hukuk yapısında da aşırı sağcılığa sempati besleyen kimselerin olup olmayacağı sorusunu getirdi. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler