'NSU 2.0'

NSU 2.0 Tehdit Mektupları Bağlamında Eski Bir Polis Memuruna Tutuklama

Almanya’da NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Frankfurt Savcılığı konu ile ilgili biri eski bir polis, iki kişinin tutuklandığını duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da göçmen kökenli tanınmış isimlere ve eyalet milletvekillerine aşırı sağcı bir şebeke tarafından  NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları gönderilmesi olayında alıcılara ait kişisel bilgilerin Frankfurt ve Wiesbaden’deki polis teşkilatına ait bilgisayarlardan sorgulandığı tespit edilmişti. Frankfurt Savcılığı konuyla ilgili iki kişinin geçici olarak tutuklandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, şüpheli karı-kocanın Landshut’taki evinde arama yapan Bavyera ve Hessen polisi tarafından gözaltına alındığı duyuruldu.

Frankfurt Savcılığı şüpheli kişililerin 63 yaşındaki Bavyeralı eski bir polis memuru ve 55 yaşındaki eşi olduğunu açıkladı. Şüphelilerin geçici olarak tutuklandığı ve yetersiz delil nedeniyle tekrar serbest bırakıldığı bildirdi.

Tutuklanan Eski Polisin Aşırı Sağ Geçmişi

Hessen Savcılığı, Hessen Eyalet Kriminal Polis Dairesi ve Bavyera Emniyet Müdürlüğü ile beraber geçtiğimiz cuma günü tutuklanan çifte karşı Landshut sehrinde soruşturma başlatıldı. Şüpheli eski polis memurunun daha önce de aşırı sağcı söylemler ve eylemler ile dikkat çektiği ifade edildi. Çiftin NSU 2.0 imzalı, ırkçı nefret içeren tehdit mektuplarını ve emailleri gönderildiği idda ediliyor.

Tutukluluğun devamı için yeterleri kanıt olmadığı gerekçesiyle şüpheliler yeniden serbest bırakıldı. Ancak çifte ait evde yapılan arama sırasında ele geçirilen bilgisayarlar ve veri taşıyıcıların değerlendirilmesi ve soruşturmanın devam edeceği belirtildi.

Yapılan inceleme sonrası çift hakkında yeniden gözaltı kararı verebileceği kaydediliyor. Fakat soruşturmanın ne zaman sonuçlandırılacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Polis İçerisinde Aşırı Sağcı Bir Şebeke Olduğu İhtimali Endişe Veriyor

Kamuoyuna yansıyan ve tehdit mektupları alan mağdurların sayısı artııkça NSU 2.0 tehdit mektuplarına ve polis emniyet müdürlükleri içerisinde bir aşırı sağcı şebeke olması ihtimali dahi kamuoyunu sarsmıştı. Son olarak tehdit edilenler arasında olan Sol Parti Federal Meclis üyesi Martina Renner: Konu kamuoyuna ulaştıkça, tehdit edilenlerin sayısı da artıyor ve içerikler de şiddetleniyor.“ dedi. Bu tarz bir yükseliş başarılı soruşturmalar yoluyla ve aynı zamanda açık ve aktif bir mesajla da kırılması gerektiğinin altını çizdi. Bu mesaj: „Biz angajman gösteren ve aktif kadınlar olarak hiçbir şekilde bununla korkutulmayız.“ dedi Renner.

NSU 2.0 Tehdit Mektupları Alanların Sayısı Gün Geçtikçe Artıyor

Almanya’da 8 ayrı eyalette NSU 2.0 imzalı 70 ırkçı tehdit mektubu gönderildiği tespit edilmişti. Hessen Emniyet Müdürlüğünde görevli bazı polislerin daha önce Türk kökenli Alman avukat Seda Basay Yıldız ve ailesine ait adres ve diğer bilgileri aldıkları ve bunları aşırı sağcı gruplara ilettikleri ortaya çıkmıştı.

Almanya’da 8’i Türk toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Yıldız da 2018 ve 2019 yıllarında “NSU 2.0” ilk imzalı ölüm tehdidi içerikli mektuplar almıştı. Yapılan soruşturmada mektuplar gönderilmeden kısa bir süre önce Frankfurt’taki bir karakolun bilgisayarından avukatın özel bilgilerinin sorgulandığı tespit edilmişti.

Tehdit mektupları alanlar arasında Sol Parti (Die Linke) Grup Başkanı Amira Mohamed Ali ve milletvekili Sevim Dağdelen und Gökay Akbulut’un da bulunduğu açıklanmıştı. Aynı şekilde Yeşiller Partisi’nden Aşağı Saksonya Milletvekili Filiz Polat, Anton Hofreiter, Renate Kunast, Sol Parti Genel Başkan Vekili ve partisinin Hessen Eyalet Meclisi Grup Başkanı Janine Wissler ve Berlin’de yaşayan Türk komedyen İdil Baydar gibi isimler de  “NSU 2.0” imzalı tehdit mektubu alan kişiler arasında bulunuyor. 

Birkaç gün önce Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ve Yeşiller Partili Hannover Belediye Başkanı Belit Onay da NSU 2.0 imzalı tehdit mektupları aldıklarını duyurmuşlardı.

Mektuplarla ilgili incelemeyi yürüten Hessen Eyalet İçişleri Bakanlığı, bugüne kadar soruşturma kapsamında 40 polis hakkında aşırı sağ bağlantılı suçlarla ilişkileri oldukları gerekçesiyle inceleme başlatmış, 5 polis açığa alınmıştı. (hç)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler